TOT LEMN FOARTE VECHI.
-
- Membru al forumului
M-am mutat la tara si am gasit destul de mult lemn de salcim foarte vechi ( poate fac si vre-un cadou). Ideea e ca am si salcimi in curte si am si dud , astia sint vii , traiesc , nu-s taiati. Ce ma sfatuiti , cu ce ma apuc de un arc ? Si de care sa fie , ca sint cam nou pe aici ? Dintr-o bucata , din 2 lamele si miner sau alt fel . Nu ma pricep chiar de loc , dar vreau sa invat.
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Constanta
- judet:Constanta
- Varsta:17
Re: TOT LEMN FOARTE VECHI.
Salut!
daca ai destul lemn pt un arc dintr-o bucata eu zic sa-l faci asa, n-are rost sa te complici cu altceva...
si salcamul si dudul sunt niste lemne foarte bune de arc....
....daca ai salcam uscat atunci e super....cat de vechi e ?....tre sa vezi sa fie sanatos, sa nu aiba carii sau stiu eu ce....si sa nu aibe crapaturi aiurea...sa stii ca din salcam uscat bine ies niste arcuri super...cine a tras cu arcul lui Marian stie ce zic...daca tin bine minte a fost 20 de ani o grinda in pod sau ceva de genul asta...
Salcamul pe care ca il ai e sub forma de bustean, grinda sau cum?
vezi ca trebuie dat jos lemnul mai deschis la culoare, daca te uiti in sectiune unui bustean de salcam vei vedea despre ce e vorba...in schimb la dud se pot lasa cateva inele albe, 2-3, se zice ca sunt bune in tensiune...
in rest ce sa zic, niste poze ar fi bune, sa vedem despre ce e vorba
apoi mai vorbim...
daca ai destul lemn pt un arc dintr-o bucata eu zic sa-l faci asa, n-are rost sa te complici cu altceva...
si salcamul si dudul sunt niste lemne foarte bune de arc....

Salcamul pe care ca il ai e sub forma de bustean, grinda sau cum?
vezi ca trebuie dat jos lemnul mai deschis la culoare, daca te uiti in sectiune unui bustean de salcam vei vedea despre ce e vorba...in schimb la dud se pot lasa cateva inele albe, 2-3, se zice ca sunt bune in tensiune...
in rest ce sa zic, niste poze ar fi bune, sa vedem despre ce e vorba

apoi mai vorbim...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
-
- Membru al forumului
Da domnilor , de poze am uitat , dar miine , pe lumina fac si poze . Am si grinda si bustean , dar sa nu ma hazardez , ma uit miine , sa vad in ce stare sint (noduri , carii , chestii).
-
- Membru al forumului
daca ai bustean fa din bustean...despica-l , in 4 daca e suficient de mare si pe urma uite-te pe aici...citeste cat poti, sa iti faci o idee....si pe urma poti reveni cu poze si te ajutam pas cu pas....nu-i nici o graba....grinzile s-ar putea sa aiba fibra taiata....acolo e un pic mai dificil....trebuie urmarita fibra lemnului, si la grinda se poate complica un pic treaba....asa ca daca ai bustean.....bafta...si poze...la salcam se foloseste doar inima copacului.....
-
- Membru al forumului
Da...dar asta ae insemna ca lemnul sa fie destul de drept... niste poze ar fi bune.....daca lemnul e drept, si nu e rasucit, atunci se pot scoate cum a zis Florin mai multe bucati, se poate lipi maner, si nu se face risipa... 

-
- Membru al forumului
Cu unele mici completari...sper ca nu deranjeaza.....din modesta mea experienta in lucru cu lemnul, pot spune ca pana acuma foarte rar am gasit un bustean care sa fie perfect drept, si care sa se preteze le ce spuneai tu....taiat la circular, etc...am despicat copac care in padurea era drept ca o lumanare, si dupa ce l-am despicat am descoperit ca era rasucit... nici dupa coaja nu parea a fi rasucit in padure si totusi......de asta am tinut sa fac acea completare....pentru incepatori....si eu mi-as dori sa am bustean drept pe care sa-l pot taia in muuult mai multe bucati , si sa economisesc material...ar fi super...dar nu tot timpul se intampla asa...iar daca busteanul e rasucit , si il tai la circular, atunci chiar pot aparea probleme....acuma depinde si cat de rasucit e...dar eu vorbeam asa in principiu....oricum salcamul , mai ales asta care creste la padure, creste foarte drept, asa ca probabil nu vor fi probleme...am tinut doar sa fac acea mica observatie, pentru cei care sunt la inceput si nu stiu cum e cu despicatul , cu taiatul la circular, etc....multa bafta cu salcamul.....asteptam poze.... 

-
- Membru al forumului
Fiecare isi alege drumu pe care vrea sa-l urmeze....marea majoritate merg pe varianta clasica...lemn despicat....ma orientez in functie de ce lemn am.....de ex...spuneai ca daca ai un lemn un pic curb in lateral, axa arcului o tragi dreapta....eu axa o trag in functie de forma lemnului....daca lemnul e serpuit, axa va fi si ea serpuita, daca lemnul e drept, axa va fi dreapta, daca lemnul e un pic curbat intr-o parte, axa va fi si ea curba, ma intereseaza doar sa aliniez capetele, si coarda sa treaca pe cat posibil prin centrul manerului....cand am lemn cat de cat drept, il bag la circular, sau intru cu rindeaua in el, cand lemnul e cam rasucit, ma muncesc cu el, cu heat-gun-ul sa-l indrept pe cat posibil....daca la final arcul iese un pic cu bratele rasucite, nu-mi bat capu prea tare....am si in prezent un arc din carpen, care a fost facut dintr-o bucata de lemn super rasucita....mi-au trebuit vreo 3 sedinte de indreptare la lemnul ala, ca sa reusesc sa scot un arc din acel bustean...restul lemnului nu a putut fi folosit....era dezastru.....gradul de rasucire era foarte mare.....arcul in final a iesit cu bratele un pic rasucite...trage super bine...nu s-a rupt inca....ma repet, fiecare isi alege drumu.....eu prefer sa muncesc mai mult decat sa risc....si nu sunt singurul care prefera varianta asta, am vazut mesteri care fac arcuri de 20 de ani, care zic ca trebuie urmata fibra cu sfintenie.... sincer de cateva ori am "trisat" si eu la unele bucati de lemn care erau doar un pic rasucite, mai ales daca era doar pe o portiune mica, spre capat.....
....in rest nu prea imi place sa risc...ca pe urma imi pare rau.....