recurve bow

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
shotgun
Membru al forumului
Membru al forumului
recurve bow

Post by shotgun » 11 Dec 2009, 11:42

salut
am ajuns si eu in zona , in cautarea de ceva informatii pentru constructia unui arc . Mentionez ca nu am folosit un arc pana acum , nici nu am studiat foarte adanc problema . Pentru inceput nu vreau sa fac un arc performant , ci doar un arc care sa si traga , este suficient timp sa fac si ceva performant .
http://www.vintageprojects.com/archery/ ... -plans.pdf
Ca si start am plecat de la aceasta documentatie dupa care din lipsa de materiale trebuie sa adaptez . Fiind primul arc , sau prima incercare de arc conteaza mai putin cat de performant o sa iasa .
Acum am sa expun modalitatea in care as vrea sa fac eu arcul la care sa va dati cate o parare , daca e cam periculos ce vreau sa fac (ma refer la periculos pe timpul constructiei) .
Primul lucru facut a fost sa-mi iau ceva epoxy 4020 , cum cantitatea minima care o pot lua de la polydis e de 3,3 l +1 l de intaritor , pot sa spun ca am epoxy sa inarmez un pluton , sau am cu ce sa exersez . Intentia mea e sa nu folosesc prea mult , ca am nevoie de el si inca ceva in plus ca sa-mi fac un catamaran , dar cum in decembrie nu prea am posibilitatea sa asigur o temperatura suficienta pentru un animal de 6,8 m am zis sa incerc ceva de dimensiuni mai mici .
Am pe la tara ceva scanduri (dulap mai degraba , lungi de vreo 4 m , late de vreo 40cm si groase de 5 cm) care au o vechime de vreo 14-15 ani , sper sa nu fie brad . Daca ar fi stejar sau fag ar fi ok ?
Practic vreau sa scot 2 fasii e 1,8 m , late de 5 cm si groase de 5 mm , la care sa le dau o mica finisare apoi sa le lipesc intre ele cu epoxy in forma recurve , intre ele as pune si ceva fibra stratimata care din cate imi amintesc are 400 g / mp .
Dupa lipire as subtia capelete apoi as atasa un maner si inca un strat de fibra pe fata si unu pe spate. Dat calumea cu epoxy si finisat .
Dupa asta realizarea corzii , sageti etc , dar mai e pana la astea .
Mentionez ca nu am legatura cu prelucrarea lemnului sau a fibrei in mod profesional . Am facut o canoe si nu a fost catalogata ca submarin , asa ca as cere putina ingaduinta cand o sa se deschida focul asupra mea .

Catalin

shotgun
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: recurve bow

Post by shotgun » 11 Dec 2009, 12:09

Din pacate umorul nu aduce un plus nici in normale de siguranta nici nu imbunatateste performantele .

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 11 Dec 2009, 13:57

Salut!

Fibra stratimata e destinata altor domenii,auto ,nautica etc. NU pt arcuri!
La constructia de arcuri se foloseste fibra de sticla comprimata fabricata in acest scop,e dedicata!
In orce domeniu materialele dedicate unui scop nu le poti schimba destinatia; Din material (cel mai bun) de plug nu poti sa faci avion si nici invers.
Poti incerca un arc simplu,din alun,frasin detalii sint pe forum.Satisfactia constructiei unui arc nu e neaparat proportionala cu complexitatea sau performanta acestuia. Bafta!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

shotgun
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by shotgun » 11 Dec 2009, 18:05

La cat de dezvoltat este sectorul asta la noi in tara , cred ca aduc foarte multi fibra comprimata . Intr-adevar fibra stratimata nu preia tensiunea pentru ca este cam dezordonata , dar insertia de fibra vreau sa dea doar ceva rigiditate , rezistenta la intemperii si la contacte mecanice . Dupa cum am zis vreau doar sa fac un arc care sa si traga , nu vreau ceva performant , imi place mai mult cum arata arcul ala si primeaza mai mult asta .
Parca mai aveam ceva tesatura , care tot nu e compacta , dar macar jumatate din fibra o sa preia ceva tensiune , dar nu sunt sigur ca mi-a mai ramas mare lucru .
Ideea e alta , in afara de calitatile slabe , exista si alte probleme , si aici cel mai mult ma intereseaza cam in ce conditii se poate rupe arcul , ca sa nu il infig in gat .

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 11 Dec 2009, 19:51

shotgun wrote:La cat de dezvoltat este sectorul asta la noi in tara , cred ca aduc foarte multi fibra comprimata .

Nu cred ca sint atit de multi care aduc fibra de sticla comprimata din USA),si cei care aduc o fac destul de rar.Motivul e ca comanda minima acceptata e de 1000 de buc. la cca 5$ pe buc.Daca vrei citeva buc pretul e cca 20 -25 $ pe buc + taxele de transport ,dar daca sti surse la noi in tara eu unul vreau! :)
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

shotgun
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by shotgun » 11 Dec 2009, 20:27

aprecierea era intre ghilimele , eu incerc sa ma ghidez pe simplitate nu pe bataie de cap .

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 12 Dec 2009, 23:17

Cand mai multi iti zic ca proiectul e sortit esecului, eu zic ca mai bine ii asculti....e pacat de timpul tau pierdut...timp in care chiar ai putea sa faci un arc functionabil si chiar si performant...si nu iti trebuie decat o bucata de lemn decenta, si uscata....si o raspa, si o securice....si ceva rabdare....ahh si sa nu uit...pasiune.. :) ....bafta...cum zicea si Florin...s-a discutat si iar s-a discutat treaba asta cu fibra de sticla, pusa pe spate, pusa pe burta, pusa intre fasii...total degeaba....arcurile laminate se fac doar cu anumite materiale...altfel e pierdere de timp, si de bani...rasina aia pana la urma costa bani, si e pacat sa o strici asa aiurea...numai ca si cu rasina asta e poveste...nu orice rasina e ok pentru arcuri...dar fiecare pana la urma face cum crede...

shotgun
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by shotgun » 13 Dec 2009, 01:16

Cred ca pana la urma aveti dreptate , nu e de mine si dupa cum zicea cineva mai sus ca e nevoie de ani de experienta sa fac un recurve , prefer sa zic pass . Nu sunt genul care sa stea 5 ani pe un proiect sa-l faca . Pana la urma performantele arcului nu ar fi contat deloc pentru ca nu cred ca ar fi tras mai mult de 10 sageti , ar fi fost mai mult un obiect decorativ , iar intr-o camera toate arcurile conteaza la fel la performanta , dar la cum arata se poate face o diferenta .
Ma scuzati ca am "fluierat" biserica si am considerat mult mai important cum ar putea sa arate un arc , decat performantele lui . Acestea fiind zise , poate se gaseste cineva sa faca curat cu acest subiect , ca probabil e un gunoi .

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 13 Dec 2009, 14:37

Shotgun....cum au zis si antevorbitorii mei....nu incercam sa te descurajam...dimpotriva...dar e pacat sa-ti pierzi timpul, cu materiale necorespunzatoare....daca vrei cu adevarat sa faci un laminat, nu-i nici o problema....s-au facut deja arcuri laminate pe acest forum, sunt oameni care te pot ajuta, acuma se mai pot procura si materialele necesare...daca ai sa cauti la sectiunea bursa ai sa vezi ca ai sa gasesti ceva informatii si acolo, si usor usor, poate sa iasa ceva bun....si daca nu iese, nu-i bai...ai acumulat experienta, si o sa inveti ceva din treaba asta...dar o sa inveti ,folosind materialele care trebuie....si data viitoare o sa stii ce ai de facut....bafta si nu te descuraja...totul are un inceput.. ;)

WhyNot
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by WhyNot » 08 Feb 2010, 15:10

Hahaha, my old friend Shotgun. Ma apuc si eu de treaba, dar acum astept sa dea coltul ierbii :).

Post Reply