Intrebare de incepator-strumf

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov
Re: INtrebare de incepator-strumf

Post by florinarnaut » 28 Jan 2010, 22:58

alexandruu wrote:Salve,
Trebuie sa aflu:
- Care este avantajul unui arc prelucrat (toate astea de care lucram noi pe aici si de care am si eu) fata de obisnuitul bat cu sfoara?
Salut!
Nimic mai simplu! probeaza! trage cu "un bat cu sfoara" trage cu un arc"prelucrat" trage cu un arc cu scripeti ,sau este suficient (daca auzul si vederea e ok)sa asisti la o tragere si in mod sigur vei face diferenta.Eu pariez ca diferenta e mare.Nu...e ENORMA!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: INtrebare de incepator-strumf

Post by liviu » 28 Jan 2010, 23:47

Salut. "Batul cu sfoara", cand tragi de sfoara, se curbeaza aproape doar intr-un loc (la mijloc sau putin inspre capatul subtire fata de mijloc, daca il tii de la mijloc) - asta este rau pentru lemn, il solicita mult in acel loc, mai ales ca sectiunea este cam rotunda (nu ca o lamela). Asta inseamna intindere mai mica la aceeasi forta sau forta mai mica la aceeasi intindere, plus masa inutila ("arcul" este si prea greu fata de taria si intinderea lui, transferand mai mult din energie lui insusi, fata de un arc adevarat). In plus, eliberarea nu este precisa, cele 2 capete nu functioneaza exact la unison nici daca gasesti locul ideal ca si "maner" (loc ce-ar fi putin mai inspre partea groasa fata de mijloc). "Batul cu sfoara" isi va si pierde performanta, si asa redusa, mult mai repede, in primul rand din cauza felului cum se curbeaza iar apoi din cauza faptului ca ai un lemn tanar (altfel ar fi prea gros sa-l indoi).

Ca si performanta: cu un "bat cu sfoara" nu vei putea depasi 80-90 m (daca vrei mai mult, se rupe), pe cand cu un arc dintr-o singura bucata de lemn, bine gandit si realizat, poti trage cam dublu (170-180m), considerand pentru ambele arcuri sageti de 1,43 grame pe kilogram forta la intinderea maxima, si tragere la 40-43 de grade. Poate ca la prima vedere nu pare o diferenta importanta, dar este: cu un "bat cu sfoara" nu poti trage la tinta la mai mult de 14-15 m fara sa te chinui serios cu ajustarea unghiului. Un "bat cu sfoara", atunci cand arcul era folosit la procurarea hranei sau in razboi, nu-si putea indeplini functia de arc, dand prea putina viteza sagetii si fiind imprecis. O varianta cat de cat la arcul "adevarat", buna pentru cei mai comozi sau pentru cei care sunt in situatii de supravietuire, este "bundle bow" (daca nu stii cum e, cauta pe net si gasesti cum se face).

Post Reply