Incepatori, nu faceti ca mine

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Sibiu
judet:Sibiu
Varsta:49
Incepatori, nu faceti ca mine

Post by cipm66 » 21 Jun 2010, 21:31

Salutare,

Sunt un tip care nu-mi place "sa ma bag in seamna", de aceea neavand ce sa impartasesc celorlalti m-am limitat doar la a citi topicurile de pe forum de vreun an de cand sunt inscris.
Am 44 de ani, imi place sa mesteresc, as fi dorit sa-mi fac arcul singur insa serviciul si spatiul de la bloc nu mi-au permis acest lucru (inca). Am avut ocazia sa trag 5 sageti cu un arc pe care scria 60# si m-am umflat in pene crezand ca sunt artist. Nu eram 100% ca arcul avea intr-adevar 60# si am apelat la fast_arrow care mi-a facut arcul visat (27kg).
Un accident de masina si alte probleme de serviciu care m-au facut sa aman tragerile, iar timpul limitat nu mi-a permis nici sa vin la o intalnire unde sunt sigur ca as fi primit indrumarile necesare. Alta greseala a fost si ca nu am indraznit sa pun intrebari care poate ar fi parut stupide... si am incercat sa ma descurc singur.

Iata insa ca a venit si vremea in care sa pot cel putin sa dau un sfat celor care sunt incepatori. Stati linistit ca nu am devenit maestru este doar un sfat de genul "nu faceti ca mine" [-x :

1. nu comandati un arc pana nu trageti cu unul asemanator. Mi se pare ca arcul este totusi cam prea puternic pentru un incepator. Concentrandu-ma sa-l stapanesc, pierd alte lucruri din vedere.
2. intrebati daca nu stiti ceva. Chiar daca vi se pare stupid. Posturile se mai pot si sterge.
3. incercati sa gasiti un indrumator cu experienta cel putin la inceput pentru a deprinde corect tehnica de tragere.

De ce dau aceste sfaturi? Pentru a nu ajunge in situatia mea. Am avut cateva sedinte de tragere "singur si nelinistit"... terminate cu strangeri din dinti. Motivul se vede din imaginea atasata.
vanataie.jpg
Ambitie am avut, insa tehnica mi-a lipsit si pe urma puterea de a mai rabda. Nu cred ca pot ajunge la intalnirea lui maestro dar sper ca avand in vedere ca ne despart doar vreo 70 de km poate in vreo sambata cand iasa la iarba verde, isi va face mila si de mine cu un scurt tutorial ^:)^ . Promit sa fiu "copil de sageti" cateva sedinte.

Cautand pe net am ajuns la concluzia (nu stiu daca este corecta - comentariile celor experimentati o sa-mi fie de folos) ca de fapt pozitia de prindere era gresita. Filmuletul ( http://www.bowtube.com/media/6/Get_A_Grip/ ) nu era cu un arc traditional dar cred ca regula se respecta. O sa vedem mai tarziu dupa ce imi trece vanataia si dupa ce mai prind ceva timp liber si curaj, sa ies la padure.

Daca este stupid postul va rog sa-l stergeti. Daca eu vi se par stupid... este mai greu de rezolvat. Iar daca exista si vreun sfat in afara de cel din filmulet va fi bine primit.
Si scuze pentru postul lung... recupereaza tacerea de un an :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find - that money cannot be eaten. [Chief Seattle]

www.cmuntean.ro

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43

Re: Incepatori, nu faceti ca mine

Post by Arthelad » 21 Jun 2010, 23:48

valeu, urata vanataie!!!
si eu am avut antebratul vanat pana am prins cat de cat tehnica, dar nu chiar asa. Tot singur am invatat.
Maestro are dreptate, e f sus vanataia, in mod normal nu ar trebui sa te loveasca acolo, ci mult mai jos.
Pune bine manerul in podul palmei, si incearca sa-l tii drept. Vezi cum stai cu picioarele, poate e mai bine sa le departezi un pic spre lateral(stantza deschisa).
Cateva sfaturi care m-au ajutat pe mine http://library.thinkquest.org/27344/technique.htm
Pentru aparatoare de stanga, du-te la un magazin de arte martiale (in Bucuresti m-am dus langa biblioteca Sadoveanu) si ia-ti APARATORI de antebrat de kendo (sau ceva similar) de burete. Se fixeaza ultra usor, si absorb impactul incomparabil mai bine decat orice protectie dedicata arcului pe care am vazut-o. Bineinteles o fixezi invers, cu buretele spre interior. Buretele e gros, deci rebuie sa ai atentie la tehnica, ca sa nu il agate coarda cand tragi.
Cand te lovesti, pune gheatza imediat, si nu mai apare vanataia asa urata, se descongestioneaza locul.

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 22 Jun 2010, 00:14

Salut!
Dumnezeule!
Pai asa nu mai e satisfactie,placere,mai degraba cosmar si chiar periculos pt corpul tau! Cu tot respectul eu as numii asta inconstienta...nu tre sa se ajunga la astfel de ... ,

Eu , la o sedinta de tagere am constatat ca mi-am uitat protectia de antebrat ,si mi-am legat un betigas de alun in lungul antebratului cu o sfoara, am tras peste 300 de sageti fara sa am vreo problema cu "coarda"...
Numai bine!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cipm66 » 22 Jun 2010, 08:40

Multumesc tuturor!

@florinarnaut
Ai dreptate. Multumesc pentru ideea cu betigasul, am retinut-o, simpla si practica. Avand geaca, loviturile au fost suportabile si nici nu am vazut "rezultatul" decat cand m-am dezbracat.

@Arthelad
Ar fi fost fain daca aveam gheata, insa eram la vreo 20 de km de un frigider. Am bagat mana in apa unui rau si s-a mai ameliorat. O sa incerc sa-mi imbunatatesc tehnica si pana atunci o sa folosesc si o aparatoare. Multumesc frumos si pentru link. Am sa studiez atent :-b . Mai bine mai tarziu decat niciodata...

@maestro
am vazut si eu ca aparatorile sunt pe antebrat si ma chiar intrebam de ce mie mi-ar trebui una ca la gladiatori, incepand de la umar :)) ?! Cu siguranta am nevoie sa vad pe "viu" tehnica de baza si iti multumesc pentru faptul ca esti amabil a ma indruma.
Nu cred ca o sa reusesc sa fug pana la Dumbraveni in acest weekend, dar am notat numarul de telefon si am sa-mi fac o "programare" din timp, in functie de cum esti si tu liber.

Cu stima,
Ciprian aka cipm
Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find - that money cannot be eaten. [Chief Seattle]

www.cmuntean.ro

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 22 Jun 2010, 08:58

asa... acuma unii o sa-mi dati in cap:d dar cred ca asta il va ajuta sa fie mai atent ;), am trecut si eu prin asa ceva (aproape) in poze pare mult mai rau. problema e de la pozitia cotului, bratu l-ai tinut prea drept pt ca arcul era prea tare pt tine, e adevarat ce ai zis, daca arcul e prea tare nu mai poti sa te gandesti la tehnica ci la cum sa nu te lovesti si sa tragi cel putin in fata :d. acuma nu cred ca este model de arc cu care sa nu fi tras nici macar o sageata, parerea mea e ca daca tragi corect nu ai nevoie de aparatoare la antebrat. stiu ca multi nu ma cred dar asta e parerea mea, arcul de ex nu cred ca e bine sa-l pui in podul palmei ci mai aproape de incheietura degetilui mare, mana se deplaseaza cam cu 1cm din fata corzii, bratul nu trebuie sa stea drept si putinindoit de la cot, daca arcul e prea tare nu prea poti face asta, iar daca te uiti la cot cu mana intinsa o sa vezi ca e aplatizat, interiorul e plat, ei interiorul cotului nu trebuie sa stea un sus si spre arc, umarul sa fie cat mai relaxat si nu ridicat spre barbie. Braceheight-ul sa nu fie mai mic decat trebuie, adica sa aiba minim 15 cm altfel coarda ajunge sa loveasca arcul si implicit pe tine, dar asa te loveste peste degetul mare nu la cot. la cot te-ai lovit din cauza pozitiei cotului care era indreptat in sus. Am mai observat ca daca corpul e pe aceeasi linie cu bratul iar ai sanse sa te lovesti, ar trebui sa ai un unghi intre corp si brat, adica intre linia ce uneste umerii si linia ce uneste umarul mainii ce tine arcul de cot. Eu nu port protectie pt antebrat, am crezut ca daca port nu voi mai incerca sa trag astfel incat sa nu-mi mai atinga coarda mana si vad ca a functionat. Gandeste-te asa, unu iti da cate o palma peste cap in fiecare zi; iti pui o casca sau incerci sa te feresti?:d

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 22 Jun 2010, 09:10

aaa si in filmluletul ala trebuie luat in considerare ca e vb de un compound care are grip-ul de pistol si e diferit mult priza la celelalte arcuri, acuma manerul conteaza cum e facut si cat te ajuta sa faci o priza corecta, un selfbow nu prea poti sa-l ti cu priza in unghi ci foarte aproape de perpendiculara pe sol. O alta chestie ce o poti face e sa inclini arcul, undeva la 60-70grade

... se pare ca am scris in acelasi timp cu florin:d

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31

Post by Sharpshooter » 22 Jun 2010, 13:12

Principala greseala pe care o fac arcasii incepatori este sa confunde sistemul metric cu cel american si anume livrele cu kilogramele . De aici rezulta alegerea gresita a arcului , si anume un arc prea tare pentru inceput . Nimeni nu ia in calcul cat de greu se revinde un arc si cat de mult se pierde la o revanzare , deci cat de importanta e alegerea unui arc care a corespunda cat mai multa vreme. Un arc tare va fi greu de folosit , va produce vanatai febra musculara , tendinita ; un alt aspect la care nimeni nu se gandeste este ca o persoana de 60 de kg are aceleasi tendoane si articulatii cu o perosana de 120 de kg si ca la fiecare incordare a arcului , degetele (care nu prea au muschi ) sunt solicitate foarte mult de un arc tare .
Ideea de a trage cu arcul este dupa parerea mea pentru majoritatea celor de aici , aceea de a se relaxa , de a se simti bine si de a face miscare la nivel de hobby , cu un arc tare nu ai parte de nimic altceva decat de frustrare , durere si nervi , in loc sa te concentrezi asupra formei , pozitie declansare armare , ochire etc (si nu in ultimul rand sa te simti bine cu amcii la o tragere ) cu un arc tare vei munci sa il intinzi , sa nu te lovesti sa nu iti julesti degetele si sa nu distrugi echipamentul nu vei avea parte de placerea de a trage cu arcul si nu vei nimeri aproape nimic , va fi ca mersul la sala unde bratul trebuie sa faca ore suplimentar pentru a intra in forma ( sa nu mai vorbim de hand shock si vibratie care sunt mai mari la un arc mai tare si mai greu de compensat de un incepator )
Un alt aspect care trebuie luat in calcul este sa nu tragi singur , sa tragi cu un arcasi care are experienta , nu neaparat , am mai zis , un antrenor ,dar un arcas care sa iti arate cum sa te feresti de accidentari cel putin si care sa iti dea cel putin o directie in care sa incepi sa lucrezi , un inceput de forma cat mai corecta . Din exterior , se vad lucruri de care nu iti dai seama decat daca te vezi filmat , asa ca un ochi avizat te poate ajuta sa-ti imbunatatesti forma si sa repari micile defecte astfel incat sa iti imbunatatesti stilul.
Nu am facut altceva decat sa repet ceea ce antevorbitorii mei au zis deja pentru ca sunt 100% de acord cu ei , si recunosc ca si eu la randul meu am facut aceleasi greseli , ca am ales un arc prea tare pentru inceput si ca arcul asta mi-a furat initial placerea de a trage , ca ulterior am cumparat alt arc si am evoluat , ca am avut si eu vanatai ca toata lumea si ca nici eu nu mai folosesc acum protectie de antebrat si ca am invatat sa trag cu un arcas ca experienta care m-a ajutat sa corectez o parte din greselile inceputului si as mi vrea sa spun ca mi-as dori ca altii sa nu repete greselile pe care le-am facut eu si ca daca la momentul respectiv as fi avut de unde invata poate nici eu nu as fi gresit .

Referitor la ce zice Daddy sunt de acord cu pozitia descrisa de el , dar probabil arcul este asa de tare incat nu il poate tine din muschi in pozitia corecta si atunci instinctiv baga la innaintare articulatia si implicit interiorul cotului pentru a-l putea tine intins cu efort mai mic , dupa care incearca probabil sa tinteasca sa faca ceva corectii si uita sa revina cu cotul in pozitia corecta inainte de declansare , si probabil ca il loveste coarda si "il trezeste" la realitate.
Sper ca toata vorbaria sa iti fie de folos si ca aceste neplaceri sa nu te indeparteze de tirul cu arcul ....
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 22 Jun 2010, 21:35

Salut,
Am avut si eu problema asta la inceput, vanataia mea era mai urata. Cu un arc design maghiar, fibra de sticla si lemn, 65 lbs la 28 inchi, brace height destul de mare (7 inchi). Problema este intr-adevar legata de forma incorecta, care la randul ei este indusa de forta arcului. Problema nu cred sa vina de la felul in care tii cotul, ci din:
- miscarea mainii care trage coarda: cand arcul este foarte tare, tinzi sa incordezi cu o miscare cat mai aproape de corp (parghia este mai eficienta pentru umar in acest fel); coarda tinde astfel sa loveasca bratul care tine arcul;
- ca miscarea mainii care trage coarda sa fie cat mai usoara, mana in care tii arcul va fi, din umar, usor indreptata spre interior: cresc si mai tare sansele ca bratul sa fie lovit in acea zona.
Este, cred, o greseala pe care o faci usor daca forta in umarul (deltoidul) posterior nu este suficienta fata de arc si te bazezi cat mai mult pe marele dorsal.

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43

Post by Arthelad » 22 Jun 2010, 22:07

pai daca ai ancora corecta, nu mai e problema cum tragi coarda, ca punctul e identic, si coarda oricum o dai ea se duce pe o linie cat de cat dreapta, problema e sa nu ai mana in calea ei, nu conteaza mai degraba forma la mana stanga, pozitia incheieturii, unghiul mainii ? Am observat si eu acelasi lucru ca si Maestro, ca e mai bine sa nu tii mana stanga complet intinsa, se si reduc socurile asa.

cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cipm66 » 23 Jun 2010, 09:18

@Sharpshooter
Iti multumesc pentru "vorbarie". Nu a facut decat sa-mi confirme banuielile mele referitor la anumite greseli... dar ce sa-i faci din greseli invata omul. Tot ce este posibil ca arcul sa fie prea tare pentru mine si ca tot incepatorul "am muscat" (din cate vad nu am fost singurul) incepand cu un arc prea tare pentru posibilitatile mele. De renuntat, nu o sa renunt cu una cu doua. Dupa ce imi trece putin o sa dau o fuga pana la Maestro si in functie de parerea lui de arcas cu experienta o sa iau sau nu decizia de a-mi achizitiona un arc mai slab, eventual o sa fac o comanda tot la Florin (primul arc il am de la el).

Ca o concluzie intermediara:
- sunt tot mai sigur ca pe langa arcul tare si tehnica a avut o mare influenta in apritia "macilor" de pe bratul meu.
- am facut exercitii la "rece" si mi-am studiat pozitia bratului. Cu bratul intins, cotul meu intra mult inauntru. Daca tin arcul inclinat cu priza cat mai la baza degetului mare iar din cot incerc o rasucire a bratului, zona lovita se indeparteaza mult de coarda.

Concluzia finala o voi trage dupa o sedinta de tragere sub indrumarea unui arcas cu experienta si tot atunci voi lua decizia daca pentru inceput voi folosi un arc mai slab. Dar la ideea de a invata sa trag cu arcul, nu ma las indiferent de cate vanatai o sa mai am.

www.cmuntean.ro

Post Reply