tehnici de tintire

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
tehnici de tintire

Post by Pisic » 04 Jul 2009, 21:28

nu prea am avut altundeva unde sa bag subiectu,deci il bag aici ;e vorba de felul in care ochiti:instinctiv,gap shooting sau alta tehnica...(si explicarea celor necunoscute)

eu pana azi dimineata trageam unde credeam,mai nimeream,mai ratam :))...si m-am gandit sa vad unde ,,cade'' varfu sagetii in momentu full drawului;inainte de a lasa sageata,ma uitam sa vad unde e varful (imi selectam ceva care sa il pot tine minte,sau observa mai usor,partea de jos a tintei,sau o pietricica,sau orice observabi);daca sageata nimerea tinta,la urmatoarea lovitura puneam varul sagetii tot in acelasi loc si nu mai ratam tinta,mai ramane numa sa nimeresti stanga sau dreapta ca sa le grupezi.ca sa fie totul cat mai bine trebuie sa pui sageata in acelasi loc pe coarda si aprox si in acelasi loc si pe mana,daca nu ai shelf

intrebarea mea e urmatoarea:cum ii gap shooting?exista ceva pe net,da nu prea am priceput si nici nu prea am avut chef sa stau sa inteleg :))...daca poate explica cineva mai pe intelesu meu,si daca aveti alte tehnici puteti sa ne spuneti si noua
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: tehnici de tintire

Post by akila » 05 Jul 2009, 02:45

Mai nu stiu care-i explicatia exacta a tehnicii "gap shooting", dar iti pot spune cum trag eu...e exact cum ai explicat tu.... cand trag la tinta, imi iau reper ori pumnul pe care sta sageata, ori varful sagetii...de obicei cand trag aproape, iau ca reper varful sagetii....si in general cand se trage la distante mici..18-20m., varful sagetii trebuie sa fie un pic sub nivelul obiectului care vreti sa-l loviti.
Cand trag la distanta un pic mai mare...de ex. 30m., imi iau reper, pumnul pe care sta sageata, si in cazul asta trebuie ochit ori chiar pe obiectul pe care vreti sa-l loviti ( asta in cazul in care aveti un arc care sa nu fie prea slab...cam cu un arc de 18 kg se poate ochi chiar pe mijlocul tintei), iar daca arcul e mai slab un pic, se ocheste un pic mai sus....acuma v-am zis, in fucntie de arc...e logic..cu un arc de 13 kg de ex. sunt slabe sanse sa ochesti chiar pe mijloc, si sageata sa cada chiar acolo...asa ca va trebui ochi mai sus...cam asta ar fi cu Gap-shooting...ahh si sa nu uit....ca sa puteti ochi la modu asta, in mod obligatoriu trebuie sa inchideti un ochi...exact ca si cand ai trage cu pusca...pe urma, foarte important e sa ai sageti care sa cada la fel... sa pui sageata pe coarda tot timpu la fel, sa intinzi tot timpu la fel, sa eliberezi tot timpu la fel, si sa notezi sagetile, daca nu sunt egale, in functie de cum cad, si sa corectezi din mana traiectoria sagetii...simplu nu? :d . Cu rabdare, si daca se tine cont de ce v-am zis mai sus, se pot trage serii foarte bune chiar si la traditional...eu am momente, si am si poze sa dovedesc asta, cand trag la 30m, serii de 6 sageti, din care 5 sageti in galben....asa ca se poate...normal ca e greu sa ai tot timpu serii de genu asta...dar se poate ajunge sa se traga numai in cercurile rosii minim, ceea ce e foarte bine pentru traditional...sa grupezi sageti la 30m intr-un cerc cu diametru de 30cm sa zic...succes..

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by z00mz00m » 05 Aug 2009, 15:15

In principiu orice tehnica de tintire se bazeaza pe folosirea unor repere pe arc si tinta si de asemena corelarea acestora cu rezultatele tragerilor catorva sageti de proba. Pana si tragerea instictiva se supune acestor reguli numai ca procesul este automat si nu este constientizat de tragator. Tinand cont ca nu exista 2 arcuri identice si nici 2 tragatori identici este greu sa generalizezi si sa spui folosesti reperele x si y si tintesti la baza tintei; asta este metoda de inceputul tragerii ptr. a vedea ce se intampla si ptr. a corecta parametrii tragerii. Bineinteles, altfel sta treaba ptr. un tragator experimentat care foloseste acelasi arc de ceva vreme si s-a obisnuit cu el in conditiile in care a efectuat numeroase trageri la diferite distante si cu diferite tipuri de sageti.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 05 Aug 2009, 17:13

NU incercam sa generalizez.....ar fi o prostie....e si normal ca e in functie de arcas, de inaltime, de forta ....etc....incercam doar sa dau niste mici exemple....pana la urma e cum se invata fiecare...poti sa tragi si cu ochii inchisi daca asa te simti bine...poti sa armezi la ochi, si la coltul gurii....pana la urma fiecare cum se invata....doar drumu pana acolo e diferit....importanta ca finalizarea sa fie cat mai buna....bafta

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by z00mz00m » 05 Aug 2009, 18:41

@ akila - Corect!
@ Pisic - Cele mai intalnite metode se pare ca sunt Gap, AIM - punct de ochire si Instinctivul.

GAP - este o metoda interesanta de ochire in care se folosesc amandoi ochii (seamana cu metoda folosita la recurve olimpic) si in care ochiul dominant se focalizeaza pe varful sagetii si celalalt pe tinta. Apare astfel o distanta, un gol ( GAP )intre varful sagetii si centrul tintei si prin modificarea acestei distante in plan vertical se efectueaza corectia sus-jos si prin modificarea distantei in plan orizontal efectueaza corectia stanga-dreapta. De obicei indexul se pozitioneaza in coltul gurii, ca pct. de reper, ptr. a putea controla pozitia cat mai bine si de a o repeta cat mai fidel la urmatoarea tragere. Chestia cu focalizarea diferita a ochilor :)) poate parea ciudata dar odata deprinsa ajuta mult.
AIM - este metoda in care ochirea se face de-a lungul sagetii, unde te uiti acolo ar trebui sa ajunga sageata.
Instinctiv - te concentrezi pe tinta, vizualizezi unde ar trebui sa ajunga sageata si lasi creierul sa proceseze informatiile si sa faca corectiile necesare in mod inconstient ( practic acelasi proces de la tragerea constienta, si aici creierul se va folosi de repere si de informatiile obtinute de tragerile de proba ptr. calcularea traiectoriei numai ca nu te preocupa pe tine prea mult modalitatea in care sageata ajunge la tinta).

Mugurbb
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::Cluj-Napoca
judet:Cluj
Varsta:37

Post by Mugurbb » 06 Aug 2009, 08:19

Salutare.
Acum imi dau seama ca pe toti pe care v-am vazut tragand si inclusiv eu, trag cu 2 degete sub sageata si aratatorul deasupra. Sunteti careva sa trageti cu 3 degete sub sageata? ma gindesc ca asa poti ochii in lugul sagetii si poti deveni mai precis. sau nu?
Silence is golden and Duct Tape is silver.

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by z00mz00m » 06 Aug 2009, 16:25

danny, cand tintesti de-a lungul sagetii tii coarda tot cu 3 degete dar intre index si punctul de nock ai distanta de 2 degete. Ptr. a face ancorajul in acelasi loc de fiecare data tehnica este urmatoarea: prinzi sageata normal cu indexul deasupra sagetii dupa care cobori degetul mare pe coarda pana sub al treilea deget cu care ancorezi, apesi pe coarda in acel punct care va fi reperul sub care cobori cele trei degete cu care tii coarda. Nu am tras asa decat cu titlul de incercare si nu mi s-a parut cine stie ce.... Nu am experimentat prea mult metodele enumerate mai sus, eu folosind dispozitiv de ochire ptr. ca trag cu un recurve olimpic dar sunt interesat sa trag si cu arc traditional si intentionez sa achizitionez unul sau chiar sa confectionez cateva.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 07 Aug 2009, 15:00

Sincer nu am incercat niciodata sa trag cu 3 degete dedesubt......cica se foloseste tehnica asta, cand se trage aproape...de ce, nu as putea explica.....eventual poate fac niste probe sau ceva.....asa de distractie...exact cum am zis....cum te inveti...sunt multi de ex, care nici nu inchid unul din ochi cand ochesc, si vreau sa zic ca trag super bine....asa ca...

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by z00mz00m » 20 Aug 2009, 21:58

indiferent de metoda de ochire rezultate satisfacatoare se obtin dupa mii de sageti trase. Important este sa folosesti aceleasi repere mereu, acelasi pct de ancoraj, sageti cu aceiasi greutate si lungime etc. Ideea e sa obtii o constanta in tragere, oricum dupa un timp totul devine reflex. Referitor la metoda de ochire, mie mi se pare ca am un control mai bun cand ochesti cu ambii ochi deschisi, functioneaza vederea in spatiu. In schimb, cand trag cu pusca nu pot sa ochesc decat cu un ochi (e adevarat ca si sistemul de ochire e altul ).

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 30 Aug 2009, 22:50

indiferent de metoda de ochire rezultate satisfacatoare se obtin dupa mii de sageti trase. Important este sa folosesti aceleasi repere mereu, acelasi pct de ancoraj, sageti cu aceiasi greutate si lungime etc. Ideea e sa obtii o constanta in tragere, oricum dupa un timp totul devine reflex.
asta la distante fixe, dar ce te faci la distante necunoscute? ar fi bine ca miile de sageti sa le tragi de la mai multe distante sa poti sa aproximezi ancorajul in functie de aproximarea distantei. constanta tre sa fie la release, aceeasi intindere si aceeasi acorare pe fata (coltul gurii, barbie, etc). daca tragi de la 18 si 30m nu vei sti niciodata sa aproximezi o ancorare la o distanta necunoscuta, in schimb daca tragi de la distante necunoscute vei aproxima destul de bine si clasicii 18 si 30m ;) (pe care-i evit cat pot :))) )

Post Reply