badger5149
Tim, my terrible tillering habits support your theory that less working limb can deliever more energy. I have gotten my best speeds,( not most durable bows) from badly tillered bows with too little working limb. Limbs were ballanced well but once weight was reached tillering stopped regardless of imperfections. My finest tillered bows with lots of working limb are usually decent performers but lack the snap a flight shooter is looking for. I was breaking a lot of bows trying to crowd the tiller for reasons I didnt really understand. Using mass as a guideline has helped this problem enormously. I will often leave as much as 16" of outer limb almost stiff if I can get away with it. Steve
Eu din arcurile care le-am facut si experimentat in felul asta nu am simtit handshock chiar si cu capete nefisinate nu am simtit handshock. Chiar invers din ce teste au facut unii un selfbow cu maner cu faduri si cu capete rigide vibratia si handshocul scadea, in acelas timp arcul devenea mai perfomant si mai eficient in transferul de energie, dar treaba asta sacrifica siguranta lemnului cum zicea si Ionut trebuie un lemn bun sa faci asa ceva.
Doar din cauza ca nu se indoaie nu inseamna ca nu preia din forta arcului, sau ca isi face treaba la revenire.
Tipul de tiller ca da cel mai mult handshock e arcul care se indoaie din maner si bratele cat mai putin exact cum spui tu Mitule dar eu nu ziceam de forma aia.
Eu spun de arc care nu se indoaie din maner si se indoaie din jumatea bratului, capetele fiind rigide.
Nu orice lemn poata sa suporte tipul asta de tiller, si bineinteles trebuie cunoscuta limita de lungime a arcului pt o anumita intindere ca sa poti sa faci asa ceva. In cazul arcului asta e clar ca am gresito.
Fiecare lemn are o anumita [lungime/masa/forma] pt o anumita [intindere/forta/tiller] pt o eficienta maxima, multa din cunoasterea din trecut sa pierdut.
Dejaba ai facut un arc de 150 de livre daca arcul are 3 kg arcul acela nu o sa fie perfomant.
Si dejaba ai facut un arc de 220 cm lungime daca tu intinzi doar 26-27" arcul ala nu o sa fie perfomant.
Dupa asta vin si alte treburi mai complicate care nici nu am inceput sa le intelegem bine.
Sunt mai multe feluri de a tiller un arc, si fiecare tiller are o anumita intrebuintare dupa cazul arcului construit.