LongBow Trilam reflex/deflex

Daca ai incercat sa faci un arc si nu a mers...
Post Reply
Gohan
Membru al forumului
Membru al forumului

LongBow Trilam reflex/deflex

Post by Gohan » 28 Aug 2012, 15:12

Salut la toti , dupa un timp ce numai ma uitam pe forum cum altii fac arcuri , am decis si eu sa fac un longbow dupa schitele de desing facute de Maestro(Iti multumesc mult Maestro p-ru informatii si indrumari) .
Am facut rost de un bustean de bambus de 5 m lungime si 1,5-1,8 cm grosime a lemnului , diametrul de 12-14 cm . L-am despicat , pregatit fisiile si forma arcului, si am pornit cu laminare . Am folosit Bison Epoxy p-ru laminare .
Image
Prima laminare a fost una cu succes . apoi am lipit minerul de fisiile laminate ,la fel succes , dupa care am lipit fisiile de bambus pe burta (iata aici se si incepe distractia) . Fisiile de pe burta , am observat si la maestro de pe foto a arcurilor facute de el si in practica mea(cit de mica e ea :d :d :d ) , ele trebuie sa fie slefuite din ambele parti , adica si partea interioara de la busteanul de bambus , si cea din afara lui , aceasta iti da o flexibilitate mai mare a fisii si iti peminte sa o laminezi mai usor(pct-ul meu de vedere , nustiu daca sunt corect) .
Image
Image
Acum , partea cea mai interesanta in care am intilnit 2 probleme , fisiile ce leam lipit pe burta nu sa-u lipit bine la ambele capete
Image
Image
Aici am inteles unde am gresit si ce trebuia sa fac . dar problema cea mai principala pentru mine e cea ca dupa ce am subtiat bratele(tilerit), in locul unde se termina lemnul minereului si la bratul de sus si la cel de jos, in timpul indoirii apare ca o incretitura , lungimea minerul p-ru laminare constituia 33 de cm , subtierea si trecerea am facut-o usoara mi se pare .
Image
Image
Image
Va rog expertii sa ma clarifice unde am gresit ce nu am facut si ce trebuia sa fac . Astept comentariile voastre chiar si cu critici .
P-ru mai multe foto accesati http://s1146.photobucket.com/albums/o528/GohanMD/

Gohan
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: LongBow Trilam reflex/deflex

Post by Gohan » 28 Aug 2012, 17:22

Aham , am doua variante de al indrepta cit de cit , nustiu daca sunt destul de bune , dar oricum poate merg .
prima e sa slefuiesc partea bombata de la spate la o grosime de 3mm (la moment e de 5 mm ) , si sa o fac de forma dreapta nu bombata precum e bambusul natural .
a doua e sa dezlipesc fisiile de bambus si sa laminez cu fisii de frasin de 2-3 mm grosime .
sau poate pe ambele sa le folosesc , dumneavostra ce zice-ti ?

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1294
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: LongBow Trilam reflex/deflex

Post by domide » 28 Aug 2012, 18:16

Daca mai ai materiale, lasa arcul acesta deoparte, si fa unul de la capat, si daca ai aflat unde ai gresit, fii mai atent.
Iti recomand sa faci um bilam pe aceeasi tema. Asa ai sa inveti cum este cu tillerul... Apoi treci la trilam.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

Gohan
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: LongBow Trilam reflex/deflex

Post by Gohan » 28 Aug 2012, 18:25

Material am aproximativ ca p-ru 2-3 arcuri , fiindca eu pina acum faceam recurve TDR din lemn intreg la brate , si mi-a reusit foarte bine , un arc de 24-26 kg/f , insa dupa vre-o 3 luni de trageri s-a rupt minerul de stejar de la mijloc , si trebuie sa fac altul probabil din salcim. Cum il fac , il postez pe forum .
Dar cu arcurile laminate , treaba sta mult mai complicat decit credeam .

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 989
Joined: 23 Oct 2012, 20:06
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Galati
judet: Galati
Varsta: 24

Re: LongBow Trilam reflex/deflex

Post by Dediu00ro » 02 Feb 2013, 15:39

Salutare frumos arcu, si maneru si lipiturile par faine! Bine ai venit printre noi :).
Din ce se vede arcul e inca gros peste 10 mm in brat? Din pacate nu putem sa te sfatuim prea mult in legatura cu tilleru ca nu e indoit deloc.

In schimb pot sa iti povestesc ceva despre fasiile de bambus pe burta, cum a facut Maestro de a degrosat fasia in abele parti e bine.

Dar si mai bine e sa pre tileresti fasia de bambus din interior spre exterior adica partea dura cu inele. Dar e foarte complicat e ca si cum faci 2 arcuri deo data si cind pui coarda pe el trebuie sa fie tilerit din prima ceva mai dificil. Asa se construieste un trilam de bambus dupa carte. Si in felul asta pastrezi partea cea mai dura a bambusului care e si mai rezistenta in compresie si elimina aparitia cutelor alea crysale.

Trilamul e mai greu de construit decat bilamul si de ce, intre cele doua forte de tensiune si compresie trebuie sa existe egalitate.
Adica daca ai un miez de 3 mm si o fasie de bambus pe spate de 5 mm si o fasie de 3-2 mm de bambus pe burta, atunci va ceda burta fiind supra solitata de spate. Doar in cazul in care folosesti un material mai dur pe burta poti gen ipe poti sa scapi cu basma curata.

Mi se pare mie sau fasia din miez e salcam ? presupun ca 5 mm spate bambus 5 mm salcam miez si 2-3 mm fasie de bambus burta?
Arcul asta sa stii ca poate fi salvat, dai jos fasia de pe burta si bagi altceva ipe sau salcam, dar dupa cum a zis si Domide ar trebuii sa te mai antrenezi la tiller.

Si daca vrei sa te ajutam mai mult o poza doua cu arcul indoit. Numa bine si spor la treaba!
Show without showing what u know without knowing

Post Reply