Cum calculam viteza sagetii?

Pe unde ne zboara sagetile si de ce...
Post Reply
liviu
Membru al forumului
Membru al forumului
Cum calculam viteza sagetii?

Post by liviu » 13 Nov 2009, 01:51

Salut,

M-ar interesa sa stiu cum se poate calcula cat mai aproape de adevar performanta unui arc. De exemplu, daca ma apuc de un arc pe care il vreau la forta x, intinderea y si brace height z, cu un anumit design, dimensiuni date si facut dintr-un anume lemn, sa pot calcula cat de cat corect viteza pe care o va imprima sagetii. Din ce am gasit pana acum, o formula aproximativa deriva din v*v (in metri/s) = E /masa = L/masa = F medie (in N) * (Intindere - braceheight) in metri * coef eficienta material (subunitar) / (masa sageata in kg + masa brate si coarda in kg*coeficient de transformare). Asta presupunand ca sageata la plecare nu vibreaza absolut deloc si ca nu se freaca de mana, maner si aer si, de-asemenea, presupunand ca nu se intinde deloc coarda (sau intinderea corzii, care nu este elastica, o includem la acel coef eficienta subunitar).
Necunoscutele mele ar fi:
1) Este o asemenea formula utila/ok? Daca nu, care ar fi formula?
2) Coeficientul de ajustare a masei bratelor in functie de ce variaza? In functie de tiller si "eficienta unghiulara"? Faptul ca este mult subunitar are legatura cu parghiile (niste raporturi de distante, date de maner, centrul de greutate al fiecarui brat, nock-uri si punctul de sprijin al sagetii)? Eficienta unghiulara, daca intervine aici, cum intervine? Cum calculam, concret, acest coeficient?
3) Forta medie: tine de forta maxima si de curba fortei (forta initiala este 0). La un arc foarte recurbat, gen coreean, forta medie este mult mai aproape de forta maxima decat la un longbow, forta crescand foarte repede la inceputul incordarii. Deci forta medie tine de formele arcului si de raportul intindere/ lungime. Pentru un arc care nu ar fi deloc pretensionat, forta medie este F max/2? Forta maxima/ medie tine si de unghiurile dintre tangenta la brat in nock si sageata/ coarda, in diferite pozitii ale incordarii, sau nu are treaba cu aceste unghiuri, unghiuri care determina doar eficienta (nu stiu daca m-am exprimat clar si ok...)? Cum putem estima (cifric) forta medie in functie de forta maxima si de design-ul arcului?
Pun aceste intrebari fiindca sunt foarte interesat de flight shooting cu arcuri traditionale (stiu ca aici intervin si alte aspecte - dimensiunile sagetii si aerodinamica sa in relatie cu rigiditatea si masa ei, unghiul la care tragi in functie de altitudine si de sens + viteza vant, cresterea lungimii corzii la intindere si cat de "elastica" e aceasta modificare, aerodinamica bratelor - capetelor lor, frecarea dintre sageata si maner etc.).
Sunt curios sa aflu care ar fi, pentru lemn, cea mai rapida combinatie design / material si ce inseamna "cea mai rapida" (adica, presupun ca cel mai rapid arc din lemn cu sageti de 1,4g/kgf nu poate fi cel mai rapid si cu sageti de 0,5g/kgf - deci cea mai rapida la orice raport tarie arc/ masa sageata sau la un anumit raport?).
Eu ma gandeam, in cazul lemnului, la un combo intre piramidal cu un foarte mic deflex in maner (pentru un plus de eficienta unghiulara?), un working recurve si un "static recurve holmegaard" (adica prima parte a recurbarii, flexibila iar ultima parte, rigida, foarte ingusta si eventual in sectiune "T"); sau poate fara niciun deflex in maner...sau un combo intre un longbow cu maner rigid, un working recurve si un "static recurve holmegaard" - dar asa design ar sacrifica si mai tare stabilitatea bratelor (rezistenta la torsiune) si ar putea solicita mai mult lemnul dinspre maner. Recurbarile la lemn discrete, sa fie compromisul optim intre intindere, eficienta si respectarea capacitatii de inmagazinare a energiei, limitata la lemn.
Am scris cam mult...

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Cum calculam viteza sagetii?

Post by liviu » 16 Nov 2009, 23:28

Multumesc Florin! Pacat ca nu putem estima performantele dinainte de constructie, pe baza design-ului si a materialului...dar poate ca asa este mai frumos, altfel s-ar pierde din farmecul acestui mestesug.

Post Reply