Cateva Design-uri pt. arcuri

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
andreih
Membru al forumului
Membru al forumului
Cateva Design-uri pt. arcuri

Post by andreih » 15 Nov 2007, 14:39

Buna
Asa cum am promis (cu mult timp in urma si imi fac "mea culpa") pun cateva design-uri despre care vorbeau tovarasii de la intalnirea din Bulgaria.
Acum, sunt doar schematice, orientative, ca aspect general...
Dimensiuni nu pun intentionat fiindca toti cu care am vorbit mi-ai spus ca dimensiunile difera ENORM de la specie de lemn la alta specie, si de la copac la alt copac din aceeasi specie. In general dimensiunile langa maner la longbow ar fi in jur de 30 mm iar la flatbow manerul mai ingust si mai gros iar langa maner lat intre 3-6 cm dupa dorinta constructorului; grosimea se regleaza la "tillering" dupa forta dorita, lungimea de tragere, etc....
E mai schematic desenul, nu ma pricep prea mult la grafica.. :(
Image
Of... La holmegaard e mai rotunjit...
Da, si la flatbow e mai lunga si ingusta partea catre capatul arcului.. cum spuneam, nu ma pricep la desen, clar...

Ca si observatie, parerile in majoritate erau ca "pyramid bow" si "holmegaard" sunt printre cele mai rapide arcuri dintre self-bows, da... Ca si cele turcesti, coreene, mongole pot sa fie si mai rapide... Depinde cum sunt construite :)

andrei - cluj

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Cateva Design-uri pt. arcuri

Post by akila » 18 Nov 2007, 13:01

andreih wrote:Buna
Asa cum am promis (cu mult timp in urma si imi fac "mea culpa") pun cateva design-uri despre care vorbeau tovarasii de la intalnirea din Bulgaria.
Acum, sunt doar schematice, orientative, ca aspect general...
Dimensiuni nu pun intentionat fiindca toti cu care am vorbit mi-ai spus ca dimensiunile difera ENORM de la specie de lemn la alta specie, si de la copac la alt copac din aceeasi specie. In general dimensiunile langa maner la longbow ar fi in jur de 30 mm iar la flatbow manerul mai ingust si mai gros iar langa maner lat intre 3-6 cm dupa dorinta constructorului; grosimea se regleaza la "tillering" dupa forta dorita, lungimea de tragere, etc....
E mai schematic desenul, nu ma pricep prea mult la grafica.. :(
Image
Of... La holmegaard e mai rotunjit...
Da, si la flatbow e mai lunga si ingusta partea catre capatul arcului.. cum spuneam, nu ma pricep la desen, clar...

Ca si observatie, parerile in majoritate erau ca "pyramid bow" si "holmegaard" sunt printre cele mai rapide arcuri dintre self-bows, da... Ca si cele turcesti, coreene, mongole pot sa fie si mai rapide... Depinde cum sunt construite :)

andrei - cluj
Daca imi permiti o completare Andrei... la Holmegaard, varful sau mai bine spus toata portiunea aceea mai aingusta a arcului, trebuie sa fie in proportie de 90% rigida.Am spus 90% pentru ca aici exista 2 opinii..sunt mesteri care spun ca ar trebui sa fie 100% rigid si sunt mesteri care spun ca acea portiune ar trebui totusi un pic sa se indoaie si ea,dar foarte putin...aproape insesizabil.Pentru ca acea portiune sa fie rigida ea este mai groasa, dar tot asa ingusta in ce priveste latimea.Se spune ca ar fi cel mai rapid arc self-bow.Ma bate gandul sa incerc si eu asa un arc...vom vedea..numai bine

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by andreih » 19 Nov 2007, 10:41

Servus!
Multumesc pentru completare!!! E esentiala!! Da, partea de la extremitati trebuie sa fie rigida. Si vroiam sa scriu :) Tot pe graba sunt...

Orice completare/rectificare e binevenita cu atat mai mult cu cat eu nu sunt un expert ci invat mereu si tot nu stiu destul :)
multumesc!

andrei

cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31

Post by cristiflorin » 11 Jan 2008, 15:58

Daca partea scurta a bratelor este rigida, concluzia necesara este ca rolul lor este de a mari distanta de intindere si atit. O alternativa la holmegard ar fi sa faci un flatbow caruia sa i se ataseze siah-uri rigide, care ar da si posibilitatea de reflex, si odata cu asta, oprind coarda, o mai buna precizie.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 11 Jan 2008, 17:40

cristiflorin wrote:Daca partea scurta a bratelor este rigida, concluzia necesara este ca rolul lor este de a mari distanta de intindere si atit. O alternativa la holmegard ar fi sa faci un flatbow caruia sa i se ataseze siah-uri rigide, care ar da si posibilitatea de reflex, si odata cu asta, oprind coarda, o mai buna precizie.
Avantajele acestui desing sunt mult mai mari decat am putea crede...si numai faptul ca acuma cateva mii de ani , oamenii acelor vremuri au ptutut crea asa un desing este incredibil.Un mare avantaj al acestui design, este unghiul foarte mic care il face coarda, micsorand considerabil socul pe care il simte arcasul in degete( acest soc este mai puternic la arcurile scurte unde coarda face un unghi mai mare)....mai sunt si alte avantaje ...este considerat mult mai rapid decat celelalte tipuri de flat-bow.Iar despre ce ziceai tu cu siah-uri rigide..am vazut asa ceva facut ...un fel de static recurve...numai ca avea siah-uri lipite...numai ca nu e acelasi lucru ca atunci cand faci un holmegaard...tillering-ul este cu totul diferit,etc.

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43

Post by anasazzy » 27 Jan 2008, 14:51

credeti ca un holmegard sau inspirat de el se poate face si unit la miner prin teava de otel ? as dori sa incerc unul .poate ceva sfaturi de la voi inainte sa stric lemnul ?
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 27 Jan 2008, 15:21

Da .. cred ca se poate face...ca sa-l faci sa semene a Holmegaard, trebuie sa ai grija la tillering sa il faci sa se indoaie doar jumatate din brate, lasand capetele rigide....incearca sa-l faci mai lat( cam de 5,5cm, chiar 6) jumatate din brat si apoi incearca o forma fusiforma spre varf, si nu uita,,capetele rigide.Acuma vezi cum te descurci cu imbinatul bucatilor din lemn...bafta

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by anasazzy » 27 Jan 2008, 19:10

gata mam hotarit :lol: .demarez lucrul la arc. problema este ca holmegardul se indoaie putin si in miner ,daca este rigid nu va ceda ? :? stiti eu sint patit :evil: , in decembrie mi-a fost rupt un holmi .faptasul mi-a povestit ce si cum si am ajuns la concluzia ca nu trebuia sa ingros minerul l-am placat si a devenit prea rigid.........marian

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 27 Jan 2008, 19:30

Pai...oricum e un compromis nu??? faci un flat bow demontabil care va avea tillering apropiat de un Holmegaard...nu faci un Holmegaard pur...

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by anasazzy » 29 Jan 2008, 22:25

akila ,ai dreptate ca de obicei :D . si cu holmegardul ai avut ,din pacate deja il placasem la miner :cry: .multam de sfaturi si incurajari . ........marian

Post Reply