Sfat arc incepator

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
alex93l
Membru al forumului
Membru al forumului
Sfat arc incepator

Post by alex93l » 21 Sep 2010, 19:56

Buna ziua.Recent am hotarat sa ma apuc si eu de tir cu arcul si as vrea sa stiu ce tip de arc este recomandat pentru un incepator.Am vazut in Decathlon un arc recurv Initech Geologic de 70" link http://www.decathlon.co.uk/EN/black-ini ... w-8060641/ .Am 1.94 inaltime si din cate am inteles asta e dimensiunea care mi se potriveste.Precizez ca am un buget limitat de 250-300 lei pt arc si sageti.Astept sfaturi legate de arc si pareri despre cel care l-am precizat.Orice alt sfat este binevenit deoarece nu cunosc prea multe despre acest sport.
PS:Locuiesc in Bucuresti.

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31

Re: Sfat arc incepator

Post by Sharpshooter » 22 Sep 2010, 09:11

Arcul indicat de tine este un fel de jucarie , am probat un astfel de arc este foarte slab si vei fi nemultumit, sagetile ieftine au tendinta de a fi grele , lemn sau fibra de sticla , si arcul fiind slab o sa le arunce asa cu bolta cativa metri mai in fata . Sfatul meu este sa investesti mai mult si sa cumperi macar un entry level olimpic de tip Kap Pro Style cu brate undeva in jur de 30 de livre , ar trebui sa te inscrii undeva la 300 lei , si niste sageti entry level de aluminiu sau de carbon cat mai usoare cu putinta . Si mai bine ar fi si ar fi primul lucru pe care ar trebui sa-l faci, MERGI LA UN CLUB DE TIR CU ARCUL DIN BUCURESTI si testeaza acolo un arc , si tot acolo poti obtine si informatii legate de acest sport.
Parerea mea este sa nu cumperi acel arc , vei fi nemultumit , nu intotdeauna cele mai ieftine lucruri sunt si cele mai bune.
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

alex93l
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by alex93l » 22 Sep 2010, 09:25

Nu cunosc nici un club de tir sportiv cu arcul in Bucuresti.Cunoaste vreunul dintre voi?
O a doua alegere ar fi acesta http://www.arcuri-sageti.ro/product/arc ... style-as2/ .Precizez ca sunt mai slabut,am doar 72 de kg,dar rezistenta fizica e punctul meu forte.

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Sharpshooter » 22 Sep 2010, 23:26

Parerea mea este ca e o alegere mai buna decat prima varianta , daca doresti consulta si alte pareri inainte de a face o achizitie. Cumpara arcul pentru cea mnai mare greutate vei trage lejer cu el .

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43

Post by Arthelad » 23 Sep 2010, 10:50

clubul Aktiv e destul de activ in bucuresti, il gasesti pe net, au sala de tir la Polivalenta.
De la Decathlon NU lua ce ai zis, aia e o jucarie, baiatul meu de 9 ani trage cu ceva mai puternic decat ea, mai degraba merita longbow-ul sau recurvul laminat dar sunt un pic mai scumpe.
Du-te la club si incearca mai multe arcuri, si sfatuieste-te cu instructorii. Vei vedea si ce arc ti se potriveste, si ce stil.
Asa in mare ai de ales intre cateva tipuri principale de arc:
- olimpic (ce ti-a zis Sharp) - pret avantajos, bun de invatat, posibil ca dupa o vreme sa-ti doresti alt tip de arc, sau daca continui cu acelasi tip iti va trebui unul mai bun.
- traditional "occidental" : longbow sau shortbow (cele din magazine sunt toate laminate moderne dar exista si pasionati care fac manual si laminate si traditionale dintr-o bucata de lemn - selfbow), recurve normal sau takedown, etc. Preturile sunt poate cu un pic mai mari decat ce vrei, dar merita. Arcuri in general cu performante bune si care te vor tine o buna bucata de vreme.
- traditional asiatice, majoritatea replici din fibra de sticla. Solutia pe care personal o recomand mai putin, si nu pentru inceput, deoarece alea bune sunt mai scumpe, sau se gasesc mai greu. Nu lua, repet, NU lua arc asiatic de fibra de sticla unguresc, fara sa-l vezi mai intai si sa tragi cu el, si fara sa-l vada si cineva care se pricepe. In general iti trebuie un pic de experienta ca sa te orientezi bine la arcurile asiatice. In plus, unele necesita o alta tehnica de tragere, cu inel, care e mai pretentioasa si se invata bine in mult timp.
- compound - cel mai performant, deseori cel mai scump, necesita adeverinta de la politie.

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43

Post by Arthelad » 25 Sep 2010, 20:02

Alexandru, da-mi si mie te rog cateva detalii fie aici fie pe pm despre clubul citadel, poate e o solutie pt mne pe timp de iarna. Ma interesaza zona (Besta si Aktiv sunt f departe de mine), si daca se trage si cu traditional sau numai cu olimpic, si evident cam cat costa accesul in sala.

alex93l
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by alex93l » 26 Sep 2010, 14:16

Timp de documentare mai ai.Arcul planuiesc sa il iau la primavara deoarece in curand se va face frig si nu prea am chef sa invat sa trag cu geaca pe mine ;)) .Imi place sa construiesc diverse lucruri dar nu cred ca am sculele sau talentul necesar pentru a face un arc.Inscrierea in clubul Aktiv costa ceva bani? :-n00b

ZBOINA
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ZBOINA » 27 Sep 2010, 13:45

Sal,
Eu am cumparat acum un an un "Geologic Initech" de 22#/70" de la Decathlon...Ce pot sa-ti zic, cu sageti usoare de carbon de 5,5 mm se comporta rezonabil pe distante mai mici de 25m... Asa cum ii zice si numele este bun pentru initiere si are avantajul ca poti sa tragi 3 ore cu el fara sa obosesti. Cata vreme nu am avut ocazia sa trag cu alt arc mi s-a parut grozav, dar acum imi dau seama ca e loc de mai bine ;) ... Chestia e ca nu stiu altul de care sa te poti apropia cu bugetul tau (nu uita de sageti, tolba, protectii...)

alex93l
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by alex93l » 27 Sep 2010, 17:10

Arcul acela Geologic am avut ocazia sa il si folosesc.Pot sa zic ca a fost okey.Probabil cred asta fiindca este singurul arc pe care l-am avut in mana si l-am testat.Tipul de la magazin mi l-a recomandat pe acesta pt inceput.Nu stiu daca doar vroia sa isi faca reclama la produs.Tot el mi-a recomandat sageti de carbon deoarece la acelea din fibra de sticla "le tremura fundul".Astept in continuare pareri si sfaturi.

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Sharpshooter » 28 Sep 2010, 16:09

Salut,
Sagetile din fibra de sticla sunt cele mai grele , o sageata ar trebui aleasa in functie de arc astfel incat sa fie potrivita ca spine (flexibilitate ) grosime , greutate , pentru arcul respectiv . O sageta se alege in functie de lungimea de intindere corelata cu forta arcului . O sageata care este perfecta pentru un arc de 30 de livre cu intindere de 25 de inches nu va zbura bine trasa dintr-un arc de 50 de livre .Este valabila si reciproca . Parerea mea este urmatoarea : cu bugetul pe care ti l-ai propus nu poti sa ai si arc si sageti , mai pune nista banuti , ia un arc recurve entry level , Polaris daca vrei manaer de lemn sau Pro Style daca vrei maner metalic , si achizitioneaza niste ageti de aluminiu iesftine dar foarte usoare si subtiri cere magazinului de unde cumperi sa iti recomande , sau niste sageti de carbon entry level. Tine cont de faptul ca o sa tragi prost la inceput si o sa le distrugi relativ repede , dupa cre va trebui sa le repari . Deci cumpara daca poti mai multe nu doar 3 sageti , si ceva materiale : lipici , pene , nockuri sa poti sa repari eventualele avarii. Toate ar trebui sa te duca pe la 500 lei , arc + sageti + protectie + fingertab + tolba.
Am dat exemplu cele 2 arcuri pentru ca se gasesc la noi in comert.

Post Reply