Etica vanatorii cu arcul!

Cum sa ne descurcam in conditii dificile...
Post Reply

Considerati ca vanatoarea cu arcul ar trebui legalizata?

da
131
78%
nu
37
22%
 
Total votes: 168

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:750
Joined:28 Sep 2008, 17:31
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov
Location:Brasov
Contact:
Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by florinarnaut » 11 Mar 2011, 21:40

Salut!
...Sant deacord cu ce sa scris pana acum (ultimele postari), sant lucruri de bine,dar nu inseamna mare lucru, sant pareri, nimic rau in lucrul asta,...sant de parere ca lucrurile sant mai complexe:
Daca de maine se da "drumul" la vanatoarea cu arcul, ce faci? ..Ati ia-i arcul si mergi la vanatoare ? ...Exclus!...
Cred ca in primul rand trebuie sa "apara" organizatii sau cluburi , bine definite in acest sens, si care , sa asi asume o raspundere legata de instruirea si indrumarea( si nu numai ) prin diverse activitati, al fiecarui membru inscris . Deci trebuie sa faci parte dintr-o astfel de organizatie, sa fi membru,sa poti dovedi ca meriti sa ..vanezi, ca sa nu zic altfel ...
Poate nu am cunostinte ! dar cred ca inca nu santem pregatiti pentru vanatoarea cu arcul,.. dar cine stie..
Numai bine!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by Greenarrow » 12 Mar 2011, 15:28

Din cate stiu,in Romania exista un asemenea club de vanatoare cu arcul....infiintat prin 2009....doar ca presupun ca este un club care ,probabil, activeaza prin strainatate....adica membrii vaneaza cu arcul peste granite.

supernova
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by supernova » 14 Aug 2011, 04:00

Din punctul meu de vedere:

DA,doar daca vanatoarea se face cu arcuri traditionale sau takedown, si fara "tree stands" sau capcane tocmai pentru a oferi un duel mai interesant intre vanator si vanat. Care e farmecul sa momesti un animal si sa il omori din ascunzatoarea situata in copac? Sau sa il prinzi in capcana si doar sa il chinui incercand sa ii dai lovitura de gratie cu sageti? Tocmai de aceea ma opun arcurilor moderne pentru ca sunt o arma comoda care nu necesita talent sau exercitiu prea mult. Asta e parerea mea, imi cer scuze celor care nu sunt de acord, nu am nimic impotriva celor care folosesc arcuri moderne, consider doar ca pierd adevarata esenta a arcasului traditional. Bineinteles ce am scris eu aici e o utopie....insa o vanatoare traditionala ar fi o experienta ce merita traita.

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:750
Joined:28 Sep 2008, 17:31
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov
Location:Brasov
Contact:

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by florinarnaut » 14 Aug 2011, 10:48

supernova wrote: si sa il omori din ascunzatoarea situata in copac?
Salut,
Sa sti ca nu e usor sa stai 8 -10 ore in pom si de cele mai multe ori degeaba, mai mult, te-ai deplasat pt partida de vanatoare vreo 500 de km si ai platit pt autorizatie 2000,0 - 5000,0 $
Metoda cu panda din pom este aleasa de vanator nu din lasitate ci pentru ca vanatul vede pericolul la nivelul solului, la analtimea lui, nu prin copaci. In acest fel se poate apropia la 15-25m, altfel e cam greu.
Sant multe animale de prada care vaneaza din copaci, omul doar a copiat "stilul"...

Numai bine!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

supernova
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by supernova » 15 Aug 2011, 05:15

Salut,

Inteleg ca nici metoda asta nu garanteaza vanatoare usoara, dar.....vanatoarea a devenit sport pentru ca foarte putini oameni mai vaneaza din motive de supravietuire. Uite aici ce zice un om care umbla mult prin padure si la munte, daca nu ma credeti pe mine ... dar si eu am aceasi opinie despre "vanatoarea" asta moderna in care vanezi doar pentru placerea de a ucide...si fiorul aferent. Nu vreau sa cauzez antipatie printre membrii forumului, fiecare face ce vrea, imi exprim doar opinia si punctul de vedere... Daca respectivul cheltuie sume exorbitante, aloca timp pentru asa ceva....nu pot sa zic decat ca gusturile nu se discuta. Panda e tot panda, indiferent cum o faci....ca asa din loc sigur la inaltime, cu o arma performanta poti omori orice animal.....fara sa ai "stofa" de vanator iscusit. Dupa cum se stie....la americani orice este posibil din moment ce cultura lor se invarte in jurul banilor.. Cine are bani, isi permite orice... dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa ii copiem. Citez si pun si linkul sub text:

"Dar mai vezi si treburi dinastea,ce-i drept, mai pe langa drumurile forestiere, ca "vanatorii" nostrii lenesi, nu umbla prea departe.
Ai sa vezi ca unii prin vanatoare inteleg sa puna o bascula de momeala si sa stea in scaun cu spatar cu pusca cu luneta, la 20 m de prada !!!
Pai nu stiu domnule ce zici tu, dar noi asta numim asasinat, macel sau ce vrei tu, dar vanatoare sigur nu.
Vanatoarea nu se face din placere, ca nu e nimic sportiv sa omori. Vanatoarea la baza este o activitate prin care omul isi asigura hrana pentru a putea trai, haina sa se imbrace, etc.
Indianul, aborigenii si alti oameni considerati primitivi, cand omorau un animal, considerau ca acel animal s-a sacrificat ca ei sa poata trai si erau constienti ca intr-o zi si ei pot deveni hrana pentru animale. Deci gandeau mai real, mai sanatos ca multi din cei de azi.
Vanatoarea nu e cand te dai jos din masina, te sui intr-un foisor amenajat ca o terasa unde ai si berea, stai in fotoliu cu pusca cu luneta si tragi in bietul animal flamand pe care l-ai momit.
Vanatorul adevarat, nu braconierul si ucigasul, stia sa citeasca dupa urma, sa urmareasca prada, sa pandeasca, sa momneasca si sa ocheasca, dar omora sa manance, nu sa se simta bine.
Daca ai ce manca acasa, de le mai omori ???
Pai daca noua ne place sa le vedem alergand, tu de ce vrei sa le vezi intinse pe jos in sange ???
Asa ca idee, mai sunt sunt si la noi oameni care practica vanatoarea mai cu simt si sunt buni conoscatori ai naturii, dar is foarte rari.
Nu mai insist, ... momentan. Sper doar sa trezesc constiinta unora care inca nu s-au compromis dar sunt pe cale sa o faca.
Alergand ieri , am vazut doua caprioare, alergau si ele. E ceva fain, sa vezi ca nu esti singurul care alearga la padure."

http://miculmester.blogspot.com/2010/09 ... -larg.html

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:750
Joined:28 Sep 2008, 17:31
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov
Location:Brasov
Contact:

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by florinarnaut » 15 Aug 2011, 13:01

Parerea ta e justa dar aceasta activitate numita vanatoare nu va dispare... acolo unde este interzisa vanatoarea infloreste braconajul.Daca nu poate fi oprit ceva atunci sa se faca intr-un cadru legal.Cu banii incasati pe autorizatii se poate face mult bine:impaduriri,intretinerea rezervatiilor , mentinere numarului de efective, etc si chiar crearea unor fonduri de vanatoare.
Acum 20 de ani cum intrai in padure dadeai nas in nas cu capriorul ,acum e un privilegiu sa ai parte de asa ceva.
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

danours
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:13
Joined:17 Aug 2011, 09:32
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::paris
judet:franta
Varsta:43
Location:BRASOV si PARIS
Contact:

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by danours » 18 Aug 2011, 23:04

Cred ca ar trebuie interzisa pentru vreo 10 -20 de ani vinatoarea cu glont. Abia atunci se va reface fondul cinegetic.Eu prefer vinatoarea cu arcul.
Cauzele sunt multiple.
1- nu e simplu sa te apropi de un mistret de 150 de kile la 25 30 de metri ca sa ii poti plasa o sageata mortala si e cu atit mai rau cind doar il ranesti si vine la tine. daca ai o sageata de coloana si este jumatate paralizat trebuie sa te tina bracinarul sa ii aplici lovitura de gratie si sa il servesti scurt si fara chin.
2- un caprior sau un cerb nu se lasa atit de usor vinati mai ales cind sunt raniti si isi descopera agresorul. E etonant cit de curajosi pot deveni.
3- Ca sa vinezi cu arcul trebuie sa inveti foarte multe despre animale si despre obiceiurile lor, modul in care trebuie sa te apropii, punctele care pot fi atinse pentru o moarte rapida si cele care doar chinuie animalul.
4-Cind sti ca , odata intrat in padure s-ar putea sa nu mai iesi (urs, haita de lupi, mistret mare ranit sau scoafa cu purcei, si multe altele) te gindesti de doua ori inainte sa dai drumul la coarda.
5-Un animal ranit trebuie sa il urmaresti pina il gaseti nu sa il lasi sa se chinuie. Asta presupune cunostinte de pistare si multa rabdare si curaj.
6-Asta prespune o conditie fizica si niste cunostinte despre padure destul de avansate.
7- Si nu ultima idee, vinatul are o sansa sa iasa invingator. Cu pusca cu luneta sa cu orice pusca nu are nici cea mai mica sansa.
In ceea ce tine de etica, nu e diferita de cea de la vinatoarea cu glont. Respectul fata de animal , fata de natura si fata de tine ca om trebuie sa primeze. Ca te duci in padure doar ca sa omori fara rost , mai bine stai acasa sau te duci pe cimp , faci o papusa de paie si tragi in ea sa te antrenezi. Sa fie mai picant antrenamentul pui o poza cu soacara :d.

Nu am nimic impotriva celo ce vineaza cu arma dar, eu personal nu am simtit nimic cind am luat un mistret de la 100 de metri, in Beclean/ Somes cu PSL-ul.


IN concluzie, vinatorii cu arcul sunt mai putin pagubosi pentru natura decit cei care trag o gura de bere si un cartus pe o teava echipata cu luneta.
Consider ca vinatoarea cu arcul este mult mai echitabila fata de natura decit cea cu glont.
Sunt ani buni de cind nu am mai atins un arc si, acum mi-am scos de la naftalina unul pe care l-am achizitionat de mult timp.Nu e cine stie ce dar e bun sa imi repun mina la loc. Nu tin neaparat sa vinez dar , daca ocazia se prezinta , nu e de refuzat.
toate cele bune si la buna vedere
Last edited by Anonymous on 18 Aug 2011, 23:17, edited 1 time in total.
Reason: vanatoarea cu arcul e interzisa in romania

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by Sharpshooter » 19 Aug 2011, 08:06

danours wrote:faci o papusa de paie si tragi in ea sa te antrenezi. Sa fie mai picant antrenamentul pui o poza cu soacara
Hahhahaha foarte tare asta =)) =)) =))
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

nickbr
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:112
Joined:30 Nov 2012, 15:48
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::vadeni
judet:braila
Varsta:25
Location:vadeni br
Contact:

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by nickbr » 23 Nov 2011, 17:45

salut.parerea mea e ca daca sar legaliza vanatoarea cu arcul si cea cu pusca ar deveni ilegala ar fi bine.nu cred ca ar fi multi care sar duce cu arcu pan padure sa vaneze ursi,cerbi etc.dar pot aparea si braconieri asta se stie.ar trebui o lege care sa interzica statul la panda in pomi, adaposturi si sa vezi cati au curajul sa vaneze un mistret mare sau un urs.cat despre metoda panda....eu nu as sta 5-10 ore in pom sa vad daca vine ceva......daca vine.parerea mea poate fi gresita.dar cred ca vanatorea cu arcul nu va fi legalizata.
sa invat secretele stramosilor nostri care au scris istorie cu arme "primitive"......Primitive Way...

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:1294
Joined:05 Feb 2010, 15:25
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40

Re: Etica vanatorii cu arcul!

Post by domide » 28 Mar 2012, 23:23

In acest text, cred, se regasesc multe din adevarurile si ideile spuse de unii.

Un citat din "SIMBOLURILE EZOTERICE ALE SAGETATORULUI": (se refera la zodie)

"....Vanatorul este, de asemenea, un simbol ezoteric al celui de-al 9-lea semn astrologic. In acest sens ezoteristul roman V. Lovinescu ne reveleaza semnificatii profunde: "La fel ca si celelalte meserii, stiinta vanatoreasca era o tehnica initiatica, cu coloratura cosmologica, dar cu posibilitatea de transpuneri metafizice." Simbolismul gestului vanatoresc este dintre cele mai inalte, relativ usor de recunoscut. In sensul imediat, procurarea hranei e urmata de o asimilare a substantei cosmice, in forma unei impartasanii. .... Legatura dintre vanator si vanat e aceea dintre Cunoscator si Cunoscut. Cei doi termeni se identifica deci. Legatura o face traiectoria sagetii, care uneste cei doi poli. Vanatorul trebuie sa nimereasca nodul vital al victimei. Pentru aceasta, trage mai intai indarat coarda arcului, isi implanta simbolic in pieptul lui coada sagetii, formand astfel din semicercul arcului un cerc, apoi ii da drumul colorata de propriul lui sange subtil, ca sa se amestece cu sangele animalului, adevarata fratie de cruce intre vanator si vanat. Complementar si in aceeasi clipa, si invizibil ca reactie concordanta, ingerul animalului vaneaza pe vanator, atingandu-l tot intr-un punct vital, inima, frunte sau crestetul capului. Traiectoria sagetii se extinde simbolic, deci legitim, pana la marginea orizontului. Orizontul devine astfel un semicerc conceptual, vanatorul fiind pe diametrul acestuia, formand amandoi un arc macrocosmic, pe care arcul sensibil din mana vanatorului este perpendicular.... Sagetatorul este, practic vorbind, un arcas. Arcasul are importante conotatii spirituale si ezoterice, dupa cum ne arata acelasi V. Lovinescu: "Reamintim ca justa ochire e o metoda exceptional de eficace in unele stiinte traditionale pentru obtinerea puterii de concentrare (Ekagra), fara de care o realizare spirituala nu se poate concepe. Se stie ce rol important joaca tragerea cu arcul in scolile budiste Zen. In aceasta disciplina, se urmareste inainte de toate un nivel de concentrare in care ochitorul se identifica perfect cu tinta. In acel moment, ochirea materiala devine inutila si un punct este tot asa de usor de ochit ca si un zid. Aceasta transpunere cereasca a unei meserii e fireasca intr-o breasla care-si are patron cea mai frumoasa constelatie de pe cer, aceea a vanatorului Orion". Scopul suprem al arcasului, al vanatorului ar fi acesta: " sa biruiasca natura lor titanica prin cea olimpica si s-o resoarba, spunea invatatura orfica, asa cum se realiza in mistere ". Altfel spus, latura inferioara, care este pasionala si instinctiva, trebuie resorbita in cea superioara, a intelepciunii si detasarii...."

Asa ca, inainte de toate, trebuie sa privim cu intelepciune aceasta "indeletnicire"
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

Post Reply