FlatBow asimetric

Munca mea.......
Post Reply
Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Iasi
judet:Iasi
Varsta:35
FlatBow asimetric

Post by Vreascu » 10 May 2009, 12:26

Salutare, dintr-un noroc am facut rost de o bucata de stejar de 177 cm lungime si cu un profil de 4 cm pe 4,5 cm....Are fibra aproximativ dreapta dar si un nod serios cam la jumatatea bucatii de lemn...Un nod de acela care a inceput sa se crape in mijloc...Dupa ce am analizat-o pe toate partile am zis ca totusi sa incerc sa fac un arc din acest lemn, oricum fiind prima data cand lucrez cu stejar. Am fost obligat sa aleg un design cu maner rigid, un flatbow...si asimetric din cauza acelui nod. Lemnul fusese taiat la circular dar mi-a permis sa ii curat spatele si sa las pe fiecare brat cate un inel intact...
...cam asa arata povestea...
Prima faza cu urmaritul inelului...si trasarea dimensiunilor...
Image
Image
Image
Image
Image

A doua faza cu Floor tilleringu...
Image
Image
Image

A treia faza, cea cu tilleringul cu coarda lunga...
Image
Image
Image

Si rezultatul cu coarda normala cu un brace-heiught de 5,5 inch (14 cm)
Image
Image
Image
Image
Asa cum il vedeti acum are 67inch de la nock la nock...si 38lbs la 28 inch
Initial am vrut ceva la 45-50 lbs la 28 inch dar bratul de jos...ala mai scurt si prin urmare mai stresat mi-a facut o boacana spre varf ...i s-a desprins o aschie cam de 1 cm lungime...Prin urmare...am bagat Bison Epoxy si matisaj strans bine. Am mai lucrat un pic bratele si a scazut forta la 38 de livre la 28 inch. As fi vrut ca arcul asta sa fie fara peticeli dar nu a fost sa fie...poate urmatorul :)

Acu astept niste pareri de la voi si apoi sa vad cum il finisez. Eu vad trei posibilitati...
1)- il las asa si ii aplic baitz, lac, piele la maner si nockuri de corn sau os...
2)- il scurtez ca sa mai castig un pic de fortza...apoi finisajul...
3)- ii bag reflex la capete cu heatgun-ul...modificandu-i performantele un pic...apoi bineinteles rezolvarea estetica...
Voi ce ziceti?!?!?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Re: FlatBow asimetric

Post by Neacsu Ionut » 10 May 2009, 17:02

Salut!

cred ca ar merge si reflex la capete, doar sa ii lipesti pe burta niste fasii, sa intareasca zona care o indoi pe forma....de fapt o indoiesti, si dupaia laminezi fasiile alea...si asa s-ar intari si zona aia cu ''problema'', unde ai matisat acum....

capetele recurve cresc si forta, dar mai ales viteza....si ar fi bine sa se indoaie si prin maner putin, asa cum zicea Florin...

spor la treaba!

ps. nu sunt eu in masura sa dau sfaturi, doar imi dau si eu cu parerea....
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by andreih » 10 May 2009, 20:26

Servus!!!

Din pct. meu de vedere impresionant!!

Parerea mea asa, ar fi
"1)- il las asa si ii aplic baitz, lac, piele la maner si nockuri de corn sau os..."

Dar poate sunt eu prea prudent si n-as risca, ar merge si sa il modifici daca crezi, mie mi se pare super si asa cum e...

O singura mica observatie....
Tillering - tree ul ala imi da fiori cand il vad fiindca imi amintesc ca am mai rupt arcuri pe asa ceva... Dupa ce am pus un mic scripete si trag de o sfoara mere treaba .. ca pe roate :)
Si acel splinter, aschie ce s-a ridicat nu stiu exact dar e posibil sa fie sau de la tillering tree (tinut sub tensiune mai mult) sau poate nu au fost rotunjite muchiile la acel moment? Asa am citit ca e bine cand se ajunge la tillering sa fie rotunjite muchiile ca sa nu se ridice asa aschii...

Mie imi place foarte mult!!

Felicitari!!!

andrei

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 10 May 2009, 23:49

Baitz,piele la maner si nocuri de corn sau altceva,dar frumos finisate....si poate un pic reflex...asa in caz de set.App foarte reusit,imi place!

hegedus_zsolt
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by hegedus_zsolt » 11 May 2009, 14:39

Foarte frumes. eu as-i alege variata 1. :P

metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 13 May 2009, 04:33

bravo felicitarile mele, abea astept sa il vad si eu poate mergem sa infingem vreo 2-3 sageti zilele astea

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 13 May 2009, 11:08

Salutare...
Multam fain de aprecieri
...Hai sa zic asa...

FastArrow...shortbow sa se indoiasca prin maner vine intr-un episod urmator, curand (cu backing bucata ai de bambus...si capete rigide adaugate)... ;)

Andreih...multumesc de observatie cu tillering tree-ul...ai dreptate cu sistemul de scripete si sfoara...numa ca inca nu am reusit sa imi incropesc asa ceva...oricum pe tiller tree nu tin mai mult de 1 minut odata arcul...Alta chestie in poza cu full draw...nu e chiar full draw...e intins numa la 27 de inch...asa preventiv cat fac poza...la lucru l-am intins scurt pana la 29. Pe de alta parte acum sunt convins ca acel splinter s-a ridicat din cauza de muchii lasate nerotunjite...si s-a ridicat cand trageam de arc cu el in mana...Am un shaft (dintr-o sageata deteriorata) gradat din inch in inch si cu un elastic infashurat pe care il mut la unul din semne ...astfel incat intind arcul in mana in funtie de stadiu de lucru ...la 20...25 ..26 inch etc...

Ionut...m-am gadit la ce si cum referitor la parerea ta ...si cam asta am facut...am pus capetele la abur si acu sunt intoarse...nu mult numai cat sa schimbe silueta arcului...dup'amiaza revin cu poze.

Varianta pe care am mers e asta cu capetele intoarse...si cu adaos de lemn la varf ...mai mult, m-am gandit si la backing de panza de in lipita cu clei de oase...pe care am sa artisticaresc ceva decorativ.

Cam asta e...dupa cum am zis...revin cu poze dup'amiaza...spor

cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31

Post by cristiflorin » 13 May 2009, 14:17

Salut. Cred si eu ca e bine sa ii aplici un backing. Dintre arcurile mele de stejar, cel cu backing de in a rezistat cel mai mult, chiar daca a avut o aschie desprinsa pe back. Eu am lipit inul in doua straturi cu aracet (pt lemn) si pot spune ca e ok si mai simplu decit cu cleiul. Iar daca te pricepi la clei, ai putea face un backing de piele (rawhide), (ca pe arcul lui Akila ), care e posibil sa ii mareasca forta. Referitor la indoirea capetelor as zice ca e inutila, pentru ca stejarul ia set (ramine indoit inspre arcas), destul de pronuntat.

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 13 May 2009, 15:10

Salut cristiflorin...interesant ce zici tu...Ce fel de panza de in ai pus pe spatele arcurilor? Si cam in ce fel ai lipit-o? Intreb asta din cauza ca cetisem pe undeva ca panza de in s-ar lipi dupa ce ar fi fost inmuiata in prealabil. Fiind fibrele umflate...cand se va usca pe arc se tensioneaza...asa o fi sau nu ...nu stiu...
Eu pe aici am cam doua variante...panza simpla de in din magazinele de materiale textile...care mi se pare cam subtire si tesatura nu prea stransa...si ar mai fi panza de pictura de se gaseste pe la magazinele gen fond-plastic. Asta pentru pictura e un pic mai grosasa si are tesatura batuta bine. Referitor al lipitura cu aracet...am imresia ca dupa uscare aracetul devine casant...ceea ce ar fi o problema...
Iar Rawhide ca backing ...mi se parefoarte ok...am 4 arcuri facute astfel...numa ca lipita cu un fel de prenandez...Am incercat uichendu trecut sa aplic rawhide cu clei de oase pe unul din arcurile mai vechi...pana acum arata ok ...tre sa il las macar o saptamana sa se usuce bine (unii recomanda chiar o luna).
Dar la arcul asta din stejar as incerca sa ii dau un alt look...de asta ma gandeam la in. Iar in legatura cu recurvarile si cu setul si cu performantele ...nu stiu ce sa zic pana nu vad ce iese. Oricum am calit un pic burta arcului cu heatgun-ul...sper sa ajute.

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 13 May 2009, 22:27

Dupa ce am dat arcu jos de pe forme...am masurat cam 4 cm de reflex pe fiecare capat. Daca as lasa lemnul asa ...cred ca reflexul acesta s-ar injumatati...Dar mi-am pregtit niste bucati de lemn de mesteacan pe care am sa le lipesc in zona curburilor asa in cat sa devina rigide capetele si sa pastreze reflexul.

Image
Image
Image
Image
Image
aici se vad si bucatile de mesteacan puse la curbat pe aceiasi zona a formelor ...teoretic vor avea aceeasi curbura... :)
Image
Si am dat si o forma manerului...
Image
Image
Image

Post Reply