cutit forjat, exercitiu de postare :)

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
Post Reply
matei
Membru al forumului
Membru al forumului
cutit forjat, exercitiu de postare :)

Post by matei » 24 Nov 2009, 10:31

Image

e un cutit la care lucru in prezent, imediat dupa faza de forjare. am plecat de la o bucata paralelipipedica de otel RUL, cam de marimea minerului, ca lungime. pina la faza asta n-a fost atins decit de ciocane si nicovala.

sa vedem daca am reusit cu postatul pozei. am transpirat mai mult decit la forjatul in sine, dar cu timpul sper sa devin expert la postat poze.

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: cutit forjat, exercitiu de postare :)

Post by matei » 24 Nov 2009, 10:32

Victorieeeee, am reusit!

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 24 Nov 2009, 12:32

doar de doua ori, cind am supraincalzit materialul, aproape catre alb, ca m-am grabit mi s-a intimplat sa se fisureze, dar nu pur si simplu o fisura ci un fel de dezintegrare parca era facut din zahar. s-ar putea sa fi fost si un otel cu o compozitie diferita decit de obicei, sint unele oteluri care au proprietatea asta (red short) de a se sfarma daca sint supraincalzite. altfel niciodata si l-am torturat in fel si chip. degrosarea o fac la temperaturi normale de forjare, dar cea mai mare parte a forjarii o fac la temperaturi sub cea de calire (austenite forging zisa) pt evitarea supraincalzirii si (presupus) rafinarea structurii cristaline - metoda de 5 ori mai lenta decit forjarea la temp full, abea daca ai timp sa dai 3-5 ciocane si trebuie sa reincalzesti, cu grija sa u sari peste temp de calire. in plus mai forjez la el, in special la tais, pt finisare,chiar la rece, temperatura camerei, dupa ce a fost bine recopt pt detensionare si inmuiere. cred ca plaja periculoasa e cind otelul scade sub temp la care mai radiaza in spectrul vizibil (blue brittleness). un prieten stiu ca a avut probleme, dar eu nu stiu ce a facut sa reuseasca?

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 24 Nov 2009, 12:33

am uitat sa intreb, le-ai forjat tu sau ti-a degrosat cinava materialul la ciocan pneumatic, in cazul asta ar trebui sa-l intrebi pe el cum a facut.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 24 Nov 2009, 13:03

Ce simplu pare cand te uiti la poza aia....cine nu a pus mana pe ciocan sa incerce sa forjeze ceva, tre sa stie ca e o arta ca sa reusesti sa dai forma aia cutitului doar din ciocan....felicitari... <):)

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 24 Nov 2009, 15:57

asa-i Akila, ar trebui sa puna fiecare amator de cutite un pic mina la treaba sa stie cam cu ce se maninca treaba si atunci vor avea alta viziune asupra muncii inglobate intr-un cutit. bina, exista si variante mai simple, stock-removal, dar si aici, de facut tais si alte cele tot nu scapi. o alta alternativa la "pus mina" e sa tii omul linga tine pe tot parcursul facerii unuei piese, de la un cap la altul. asa a facut baiatul asta: <http://oskar.ro/blog.php?id=987&nr=>
pacat ca din peste 2000 de poze au ramas doar atitea. nici nu-s prea in ordinea procesului tehnologic. la lama respectiva numai la forjat am lucrat doua zile - conturul e mai putin accidentat decit la lama de mai sus, din poza, dar totusi stilul asta de lame e mai dificil de forjat si total neeconomic, de aceea sint putini care se baga.

produsul final se vede pe "blog", pacat ca poza-i proasta, in realitate arata mult mai bine, cel putin minerul, care e din tisa, dar a fost facuta cu lumina proasta...

Florin, chiar m-ar interesa o bucatica, eventual taiata inainte de forjare, sa vad cum sta treaba. pina acum am folosit otel de rulment de diferite origini romanesc, rusesc, polonez, suedez si am fost satisfacut de toate variantele.

da compozitia la pala de ventilator e secreta? :) ce fel de ventilatoare, lucreaza la cald, turbine? la ce solicitari sint supuse, cum sint tratate?

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 21 Dec 2009, 01:09

pina la urma am dat de capat cutitului inceput si postat cusucces mai devreme dar disparut intre timp.
continuarea se poate veea aici, ca pozele cred ca trebuie sa le mai modific ca sa se vada intregi pe forum si la faza asta ma ia cu transpiratie deja...

http://s908.photobucket.com/albums/ac28 ... r%20knife/

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 21 Dec 2009, 01:52

No comment.... =D> =D> .....

rotariu nicolae
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::dumbraveni sibiu

Post by rotariu nicolae » 30 Dec 2009, 15:50

salut foarte frumoase ,arta .!!!!!!!!!! nu am cuvinte . din curiozitate cam cit costa unul daca bine inteles sint de vinzare?

Post Reply