Katana vs. sabie europeana

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34
Re: chestii forjate

Post by dady » 15 May 2008, 11:57

@tribunmarcus - din ce scri tu inteleg ca tie nu-ti place katana de exemplu pt ca nu-ti place mentalitatea japoneza, nu-ti place sabia chineza pt ca ca scot zicale pe care le consideri negative s.a.m.d. Filozofia nu e o chestie buna sau rea, e o multime de idei si conceptii despre un anumit lucru, indiferent daca acesta e bun sau rau din punctul de vedere al unuia sau altuia. Cat despre cruzimea la europeni... nu cred ca ducem lipsa, chiar deloc, ce sa mai zic de fair-play, care dupa parerea mea lipseste cu desavarsire, asta si in zilele noastre nu numai in vremurile trecute. Zic de vremurile trecute pt ca pentru ai putea intelege eu zic ca ar tre sa vezi cu alti ochi razboiul sau lupta de atunci si cea de acum, una insemna uciderea unui om atunci si alta acum. Si ziceai e scenele de lupta eurpene care emana forta si barbatie, forta si barbatia nu sta numai in muschi, muschiul ala trebe cineva sa-i zica ce sa faca si uneori cand sunt prea multi parca nu se mai prea descurca creierul cu atatea comenzi ;)... si aporopo, ochi oblici sunt de la orez, nu are legatura cu lupta ;))

... numa bine

RabbanBestia
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Katana vs. sabie europeana

Post by RabbanBestia » 16 May 2008, 22:11

tribunmarcus ,

Cred ca cineva te-a suparat si acum incerci sa mai disipezi din incarcatura nervoasa . Poate ma insel . Daca nu ma insel , este OK , descarca-te . De aia exista lume virtuala si comunitati virtuale .
Faptul ca cineva discuta obsesiv despre un produs , despre o filozofie , etc , nu face ca valoarea acelui ceva sa scada in vreun fel . Poti avea o reticenta fata de anumite neamuri , este dreptul tau , poti avea o reticenta fata de culturistii care fac o pasiune din a-si umfla muschii prin orice metode ( majoritatea nu isi permit steroizi care sunt destul de scumpi ) , dar acestea ( ele reticentele :-) ) nu trebuie sa te impinga la afirmatii jignitoare la adresa lor . Nu iti plac chinezii si japonezii , este OK . Nu trebuie insa asociata filozofia unor natiuni care au fost imperii cu niste desene animate puerile , asa cum nu trebuie asociata muzica lui Enescu cu maneaua ( ca doar sunt tot produse romanesti ) . Chinezii si Japonezii au dat multe lucruri lumii . Constructii , idei geniale , organizari economice superioare si multe altele . Sa nu uitam ca japonezii de clasa medie erau mult mai spalati decat capetele incoronate ale Europei . Sigur , au avut problemele lor asa cum si nobilii europeni au avut . Si europenii cei cinstiti si demni s-au tradat unii pe altii , si-au infipt spadele alea care iti plac tie pe la spate , s-au dedat la torturi si atrocitati la care cu greu putem sa ne gandim in prezent . Si hai sa iti spun ceva . Personal , nu cred ca ai practicat arte martiale , in orice caz nu atata timp cat sustii tu . Eu practic de la 18 . Acum am 36 si practic in continuare . O arta martiala practicata timp de 5 ani te-ar fi schimbat . Ai fi fost mult mai echilibrat , mult mai temperat in exprimare . Chiar daca ai fi fost agresiv din fire si necugetat in afirmatii , disciplina te-ar fi schimbat fara sa iti dai tu seama .
Este foarte bine ca iti plac armele europene . Ai vreuna ? Ai exersat cu vreuna o tehnica de taiere asupra unor corpuri cu densitati si compozitii diferite ? Sau iti plac pentru simplu motiv ca " nu se vorbeste obsesiv despre ele " ? Probabil consideri ca este cool sa fii contra . Nu esti singurul .
Poti sa iti manifesti dragostea pentru armele medievale fabricate pe batranul continent fara a desconsidera alte tipuri de arme contemporane cu acestea . Fiecare arma a avut utilitatea ei la vremea la care a fost in uz . Unele au fost mai reusite , altele nu . Toate au un loc al lor in istorie .
Mie imi place tot ce este din otel si taie . Sabie ,spada , palos , kukri , maceta , cutit ...tot ce are lama . Nu cu toate as executa tehnici . Unele nu mi se potrivesc ...dar imi plac toate , fara exceptie . As fi foarte fericit sa am din fiecare cate una . Am inceput sa colectionez doar recent . Colectia mea se imbogateste in fiecare an cu cateva produse . Fara a investi cine stie ce suma , imi place sa cred ca aleg produsele " best buy " . In curand am sa comand o rapiera si o sabie chinezeasca . In momentul de fata vreau sa imi transform una din camere intr-o mica expozitie . Este cam 5x6 m si inca ma gandesc cum sa organizez spatiul . Cand am sa reusesc ceva ...o sa pun poze :-) .

RabbanBestia
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by RabbanBestia » 17 May 2008, 18:07

Eu ma declar invins de pe acuma :-) . Recunosc ca miscarile sunt precise si chiar daca nu sunt extrem de rapide , contin mult Ki . Nici nu m-am uitat pana la sfarsit pentru a intelege ca o lupta intre noi este inutila . Prefer sa nu mai adaug la palmaresul meu inca o infrangere ( desi ar fi o lupta grozava ) .

RabbanBestia
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by RabbanBestia » 20 May 2008, 22:00

osmiu , nu stiu daca este vorba de ki sau de altceva . Personal merg pe partea practica a AM . O tehnica care nu poate fi aplicata in lupta nu ma prea pasioneaza . Sigur si Aikido-ul este relativ nepractic ( doar Steven Segal zice altfel ;-) ) , dar aici se exerseaza pentru a descoperi miscarile corecte de katana . Nu zic ca rusnacul nu o fi bun la bataie ( desi nu cred ca ar intra cu Emilianenko in ring nici pentru un miliard de Euro ) , dar sa lovesti un tip care nu se misca este destul de facil . Indiferent de tehnica aplicata , de "balistica " sau " ki " , in lupta tinta se misca . In ring nu ai timp sa iti aduni fortele mentale reale sau ireale si nici sa meditezi asupra nemuririi . Trebuie sa dai mai repede si mai tare decat adversarul , altfel o incasezi . Exista o multime de noi AM exotice . Majoritatea sunt praf in ochi . Am vizional alte filme ale rusnacului . Erau acolo o multime de alti rusi cu deafa lata si spate impresionant , toti peste 100 de kile , care nu te-ar fi abordat in nici un caz cu stilul prezentat de rusul minune . Dupa cefe si urechi clapauge , te-ar fi luat pe sus si ar fi dat cu tine de pamant in secunda 2 .

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 31 May 2008, 22:13

Am vazut ca cineva si-a cumparat ceva cutite ,daca este careva interesat de ceva katana,sau cutit ornamental am gasit un anunt pe alt forum,unde era ceva katana cu 100 usd,dar parca aveau (si cutitele si sabiile ) lame boante,daca e careva interesat sa imi dea pm si ii dau saitu unde era anuntul,sper sa nu se supere moderatorii,nu fac niciun fel de reclama din care sa iasa ceva ,,necurat'' ( nu mi-a venit alt termen,momentan)
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

RabbanBestia
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by RabbanBestia » 01 Jun 2008, 16:38

Pisic , arunca un ochi pe www.katana.ro
...nu fac reclama ..este doar un site cu lame de toate felurile . Ba mai mult , sunt prezentate si niste filmulete cu modalittile de fabricare , calira otelului , etc .

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 01 Jun 2008, 20:26

ms de sait,eu v-am spus aia de mai sus,pt ca am gasit anuntul si am spus ca poate la careva ii folositor,da eu oricum nu mi-as lua o katana ,nici macar sa o tin pe perete,is cam prea mic si habauc si mii cam frica de o sabie deaia :oops:
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

soimu`
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::arad dar e prea scurt

Post by soimu` » 08 Jan 2009, 00:04

katana nu am facut
doar cateva tanto...
traditia e traditie, si tehnicile vechi sunt de apreciat, dar tehnologia poae sa faca katana mai ieftine si mai bune decat cele traditionale
1. otelurile pot fi mult peste cele disponibile in variante traditionale
2. tehnologia de laminare industriala poate sa reduca f f mult preturile otelului
folosesc acum oteluri japoneze in 23 si 33 de straturi. cum sunt ele facute
un strat de otel f dur (otel alb, albastru sau pulbere metalurgica, dupa caz) peste care sunt laminate la cald si la presiuni f mari oteluri mai moi (cu continut mai scazut de carbon)
dupa ce am terminat cutitul, il calesc, si mijlocul lami se caleste f f puternic iar lateralel raman relativ moi, oferind o f mare elasticitate
in acelasi mo d se face si otelul numit de fabrica chiar "Katana" doar ca stratul dur nu este transversal de sus pana jos ci doar pana la jumatate.
desigur, daca tot iei o katana, ai vrea sa fie facuta traditional, dar va spun dor ca celelalte calitati nu sunt afectate de tehnica moderna...
e ca si cum ai spune ca un arc asiatic trebue facut doar cu tendon si lemn si corn si doar clei de oase; pe cand stim bine ca folosind tehnica actulala si materiale moderne, poti face un arc cu mult mai bun..ca si performate
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Galati
judet:Galati
Varsta:24

Post by Dediu00ro » 14 Aug 2010, 00:50

Katana a fost si va ramane o sabie facuta pt a taia lucruri fara armura de metal. Deoarece Japonezii nu aveau prea mult metal in tara lor, in timpurile medievale au trebuit sa recurga la armuri din piele batatorita si armele sau conformat. Katana atata de subtire atata de ascutita, dar daca ar fi lovit un scut, o armura, o alta sabie metalica,isi pierde abilitatea de a taia in stilul magnific.http://www.youtube.com/watch?v=AdSCXJf7 ... re=related
Sabiile europene pe de alta parte au evoluat dupa armurile existente. La noi exista armura full plate, exista chainmail exista o gramada de lucruri care ar fi oprit o lama foarte ascutita si de acea sabiile de pe la noi aveau:
1 greutate
2 blunt force damage
Chiar daca nu te taiau in doua aveai oasele rupte.....
Katana frumoasa buna la taiat oameni fara armura dai un scut metalic dai un chainmail ... si daca nu ii dai un perfect trust o iei...
Sabii europene urate grele dar daca te pocnea o singura data hmmm hmmm erai mort ranit foarte grav ko
http://www.youtube.com/watch?v=tzKC3O0R ... re=related
Last edited by Anonymous on 15 Aug 2010, 09:02, edited 1 time in total.
Reason: limbaj
Show without showing what u know without knowing

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 15 Aug 2010, 16:32

in primul rand cea din primul film nu e katana, si daca zici ca nu rezista la metal, cum crezi ca parau samuraii loviturile? cu mana sau cu piciorul? sabiile alea se loveau una de alta si laminarea le facea foarte rezistente. e adevarat ca unele sabii europene de ex au ajuns sa vie mai bune (rezistenta, greutate...) decat o katana, dar totusi la vremea ei katana era cam in top. Prostia japonezilor a fost ca nu au evoluat katana odata cu trecerea timpului, e adevarat ca nici nu prea au mai avut nevoie pt ca aparusera pustile. Pe langa asta, nu cred ca cineva isi permite sa dea cu o katana in toate metalele pt ca o katana (nu o imitatie sau replica) coste cateva mii de dolari. Si in japonia doar shogunul avea o o katana "adevarata", restu cam erau doar in forma de katana pt ca costa foarte mult si atunci productia unei sabii. Ce aveau samuraii de rand erau facute cu aceeasi metoda dar foarte simplificata, asta tinand cont ca se faceau in serie si foarte multe.

Post Reply