Post
by liviu » 12 Mar 2010, 22:31
Salut,
Sunt esente de lemn la care trebuie sa dai jos "lemnul de exterior" (de exemplu salcamul) si esente la care nu este musai. Adevarat insa ca, daca ai lemn de grosime suficienta, este un pic mai bine la orice esenta sa dai jos cateva inele. Stejarul, alunul, ulmul, frasinul, cornul pot fi lasate pe spate cu inelul de sub coaja. Din acestea 5, nu-ti recomand cornul fiindca plesneste mai usor, deseori are fibra rasucita si este mai greu de lucrat: cornul mai tarziu.
Decojirea: la esentele la care coaja nu se "jupoaie" usor (alunul de exemplu), cutitul folosit cat mai cu grija, practic paralel cu lemnul. Pe de alta parte, la dud de exemplu poti sa jupoi, nu-ti trebuie cutit. Atentie sa nu crape lemnul: fructiferii crapa mai usor, deci e mai bine sa nu decojesti imediat, lasi lemnul cateva saptamani cu capetele ceruite ("dopuri" de ceara la capete). Odata decojit, e mai bine sa-i dai cat de cat forma (sa subtiezi lemnul), ca sa nu crape: alunul il poti decoji si "subtia" de la inceput (exceptand cazul in care l-ai taiat vara; oricum, cel mai bine este sa tai lemnul iarna).