Munca mea.......
-
anasazzy
- Constructor de arcuri

- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
-
prima incercare holmegard
Last edited by
anasazzy on 10 Jan 2009, 14:55, edited 1 time in total.
-
anasazzy
- Constructor de arcuri

-
multumesc florin, cu chestiile legate de net nu sint tocmai ok. cit despre arc , mi-am dat si eu seama de tilerul gresit ,dar doar cind am descarcat pozele in pc ,pina atunci juram ca e cel mai fain arc pe care l-am facut :lol: eram mai ceva ca un curcan infoiat .iti dai seama ca mam desumflat rapid . orium mai am lucrat la el si tot mai trebuie sa smilgheruiesc un pic pina la tilerul bun pe care il doresc ,miine il iau la servici si il lacuiesc mam hotarit sa ramina culoarea naturala a salcimului . si daca tot lacuim o barca a patronului am zis ca pica bine sa il iau cu mine nu mai am cearta cu femeile din cauza mirosului produs in casa in preajma sarbatorilor.oricum sint exilat in frig cu smilgher cu tot.offfff,. ce stiu ele cind ai o pasiune rabzi in frig dar nu renunti.miine la lacuire mai fac ceva poze si le pun aici. iar peste 4 zile de uscat vom vedea ce a iesit. ne mai vedem pe aici doar vin sarbatorile cu ceva zile libere
-
Diego - Membru al forumului

Apropo, felicitari pentru arc!
-
akila - Membru al forumului

Salut si felicitari pentru arc...e un design dificil de realizat si a iesit destul de bine.POzele nu sunt chiar grozave si nu pot sa imi dau seama chiar bine de anumite aspecte.despre Holmegaard pot sa spun ca m-am documentat foarte mult pentru ca as vrea sa incerc si eu un astfel de design. Mie mi se pare manerul un pic cam lung , iar portiunea care nu ar trebui sa se indoaie deloc cam scurta (ma refer la capete).La holmegaard capetele sunt rigide.. este foarte important acest aspect.. caci in asta consta avantajul acestui design.Se indoaie doar partea din mijloc a bratelor.Acuma o sa-l corectez putin pe florin..sper sa nu se supere :D , ca acele capete sa fie rigide ele obligat trebuie sa fie mai groase, iar ca sa fie usoare ele trebuie ingustate.Cred ca tu Florin stii mai bine cum e cu rezistenta materialelor si chestii de genul asta..era o formula care nu mi-o amintesc foarte bine acuma care spunea ca daca e dublu de lat e de 2 ori mai rezistent si daca e dublu de gros e de 8 ori parca...ma rog nu imi aduc bine aminte dar ideea e ca acele capete trebuie sa fie rigide dar si usoare asa cel mai bine este sa fie mai groase un pic dar totusi nu foarte late.Ar fi super o poza cu arcul intins ca sa ne dam seama mai bine ce si cum.Ca acele capete sa fie mai usoare ai putea sa le mai ingustezi un pic mai ales daca arcul nu e foarte tare(doar 14kg).Oricum felicitari pentru arc.. si sper sa nu fie singurul...si cum a zis si Florin nu fi asa aspru cu tine..invatam ,invatam si iar invatam.Sper ca nu te-am suparat Florin cu interventia mea..dar Holmegaard-ul este cu totul si cu totul ceva aparte..de asta m-am vazut nevoit sa te corectez putin.Acele capete nu aveau cum sa fie mai late si mai subtiri ca la un flat bow clasic pentru ca Holmegaard-ul nu este un Flat-bow clasic.El se deosebeste tocmai prin aceasta particularitate ( capetele rigide si usoare,toata tensiunea si compresia fiind suportata de prima jumatate a bratelor.) :D .Felicitari inca odata ... si sarbatori fericite la toata lumea.
-
anasazzy
- Constructor de arcuri

-
multumesc akila .este adevarat capetele sint cam scurte dar nu numai ele ,tot arcul este mai scurt.fata de schita asta luata dupa net . ...........

........ ......... ce sa fac atit am avut lemnul.si minerul este mai lung din cauza miinilor mele care sint mai mari decit media ,pumnul strins are 12 cm. :lol: . am redus si eu din capete si din partea flexibila.nici latimea nu a fost ca in schita ,tot lemnul . de asta titlul subiectului este incercare de holmegard.si chiar asta a fost o incercare sa vad daca sint in stare sa fac arcul asta .mai am vrut sa nu am sapwood in arc si de la 12 cm cu coaja am ajuns la 3.5 cm latimea arcului .asta este sint incepator si mai am de invatat dar mai ales sa nu ma mai grabesc. nu am reusit ce am vrut si totusi mam descurcat onorabil ,arcul este slab dar tot holmegard este :lol: ----sarbatori fericite si sanatate tuturor arcasilor.
Last edited by
anasazzy on 10 Jan 2009, 14:58, edited 1 time in total.
-

anasazzy wrote:multumesc akila .este adevarat capetele sint cam scurte dar nu numai ele ,tot arcul este mai scurt.fata de schita asta luata dupa net . ...........

........ ......... ce sa fac atit am avut lemnul.si minerul este mai lung din cauza miinilor mele care sint mai mari decit media ,pumnul strins are 12 cm. :lol: . am redus si eu din capete si din partea flexibila.nici latimea nu a fost ca in schita ,tot lemnul . de asta titlul subiectului este incercare de holmegard.si chiar asta a fost o incercare sa vad daca sint in stare sa fac arcul asta .mai am vrut sa nu am sapwood in arc si de la 12 cm cu coaja am ajuns la 3.5 cm latimea arcului .asta este sint incepator si mai am de invatat dar mai ales sa nu ma mai grabesc. nu am reusit ce am vrut si totusi mam descurcat onorabil ,arcul este slab dar tot holmegard este :lol: ----sarbatori fericite si sanatate tuturor arcasilor.
Acuma am inteles de ce dimensiunile astea...e nasol cand nu ai material.... ma uit la schita asta dupa care ai facut tu arcul si vreau sa-ti spun un mic secret :D ... am tot cautat pe net si pana la urma am gasit un material super fain scris de cineva care s-a specializat in Holmegaard-uri, si spunea el acolo o chestie faina...datorita faptului ca tensiunea este suportata de o suprafata mai mica a bratelor, exista riscul sa apara fisuri sau cristale pe burta arcului, datorita compresiei , si atunci spunea el ca manerul trebuie facut mai mic, castigand astfel un pic de suprafata si in zona manerului, iar la tillering trebuie facut in asa fel incat bratele sa se indoaie pana aproape de zona unde se face trecerea de la maner la limba propriu-zisa a arcului (fades.. in engleza).Holmegaard-ul ar fi cumva un fel de arc care se indoaie putin prin maner ( semi-bending handle).Asa se mai castiga putina suprafata si in zona manerului.Iar manerul nu se face ca la un flat bow clasic... manerul este sub forma de bulb..adica ca o bila in mijloc, ca sa ai priza buna si pe cat se poate scurt, si nu foarte gros, ca sa fie flexibil.In felul asta se distribuie mai bine tensiunea.Am sa incerc sa gasesc materialul pe care l-am citit, si am sa-l postez aici. Oricum cat de curand o sa ma pauc si eu de un arc de asta asa ca o sa mai discutam pe tema asta.Felicitari inca odata.
-

fast_arrow wrote:Salut!
Akila ai dreptate asa apare pe forum scris negru pe maro. Ceea ce vroiam sa scriu e ca trebuie "sa nu fie late" si a iesit "sa fie late".
Acuma explic pe larg ce am vrut sa spun: orice arc pentru a fi eficient trebuie sa aiba bratele cat mai usoare astfel incat cat mai multa energie s afie transferata sagetii si nu pentru a readuce bratele in pozitie initiala.
Arcul Holmegaard are ca si caracteristica faptul ca aprox jumatate din brat, cea situata spre maner, este elastica iar jumatatea spre capete este statica spre deosebire de longbow unde bratul este solicitat uniform la indoire el avand forma unui arc de cerc.
Pentru a realiza arcul cu capetele rigide si in acelasi timp usoare este foarte important sa gasim o relatie intre latimea si grosimea capatului pentru ca acolo se intampla 2 fenomene: solicitarea la incovoiere si torsiunea.
Pentru a rezista la incovoiere intradevar odata cu dublarea grosimii rezistenta creste la cub adica de 8 ori. Am fi tentati sa subtiem cat mai mult din latime dar nu s epoate trece peste o limita pentru ca atunci s eva torsiona capatul. Aceste marimi depind foarte mult de material adica de esenta lemnului dar si de forma aleasa. Acest lucru e tratat pe larg in Bowyers Bible si eu cred ca o sectiune fusiforma ar fi cea mai buna.
Sper ca am lamurit problema!:)
PS Akila nu te mai scuza pt ca nu ma consider expert in constructia arcurilor, dupa cum ai vazut si eu dau gres, doar ca citesc mult despre constructie si uneori nici eu nu sunt de acord cu tot ce spun altii chiar daca au cunostinte mai bogate. Multe sunt doar mituri!
Negru pe maro...mi-a placut asta.. :D ..ca de obicei ai explicat totul super..am zis eu ca tu ar trebui sa stii mai bine

>ai dreptate cu torsiunea exista o limita pana unde se poate merge cu ingustarea acelor capete, ca pe urma poc..se rasuceste si ai s-a dus munca pe apa sambetei :D .am gasit niste schite super ..o sa le caut din nou ca oricum o sa-mi trebuiasca..ne mai auzim .. numai bine la toti.
-
anasazzy
- Constructor de arcuri

-
sint in doliu baieti

. holmegardul a fost rupt si ce este mai ofticant nu l-am rupt eu :evil: .la servici l-am lacuit si l-am lasat la uscat cred ca patronul la gasit si a incercat sa vada cit de tare este .banuiesc asta din cauza primei mai mari decit a colegilor mei cu 3oo de lei. cind am ajuns la munca mam dus direct la arc si nu l-am gasit unde l-am lasat .bineinteles am facut un scandal monstru .l-am cautat si l-am gasit la deseuri de lemn,alt scandal, colegi mi-au spus ca nu lau rupt ei si ii cred, stiau ca tin la arc destul cit sa le inmoi oasele daca il rup .asa ca nu a ramas decit patronul .iar bani in plus de la prima imi confirma asta ,obijnuieste sa dea prime egale sa nu se supere oamenii.abia in ianuarie o sa aflu cine la rupt, astazi am intrat in vacanta de sarbatori. doamne ce furios am fost cind l-am gasit rupt, daca nu il gasem cred ca nu mai aveau viata buna colegii cu mine,ii munceam ca pe hotii de cai ::de sint sef de echipa:: :twisted:.si eu sint ca un elefant, nu uit,de iertat mai rar decit uitatul.in 5 ani m-au cunoscut destul sa stie ce ii asteapta daca faceau asta .acum sint suparat ca tare voiam sa imi fac mina cu el in zilele libere,daca stau in casa ma ingras ca porcul ,asa ca mersul de la o tinta la alta ma mentine in limite rezonabile. eu lucrez cu doua tinte sa scad timpii morti de la intoarcerea la distanta de tragere dupa recuperarea sagetilor.acum asta e ,o sa folosesc longbowul de stejar si o sa injur de fiecare data cind ies la tir.of mi-am varsat amarul la cineva care intelege furia mea si parca mam mai racoritun pic asa ca termin si va spun sarbatori fericite..................marian