Arc din alun

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului
Arc din alun

Post by HansEric » 04 Sep 2009, 18:45

Salut ! Sunt pe cale de a-mi constui al doilea longbow din lemn de alun si as dori niste sfaturi.
Metoda care am folosit-o la primul arc a fost urmatoarea:
-am cautat in padure un bat de alun ,drept, de aprox 2 m lungime Am ales un bat care avea grosimea la mijloc cam cat un maner il aleg dupa instinct pun mana pe el si care pare mai comod in palma este ales.
-l-am decojit si l-am lasat la uscat cam 2 luni in curent
-dupa 2 luni am inceput cioplirea arcului
-pentru ca mijlocul are grosimea ideala maneruli am echilibrat bratele astfel ca ele sa se indoaie simetric(nu mi-a iesit prea bine pentru ca nu am dispus de o menghina ...a fost ciopitcu toporul dalta si cutitul #:-S deci bratele nu sunt prea simetrice)
Greutatile cu care m-am intalnit au fost:
-modul in care batul de alun creste prin natura sa este mai gros la baza si mai subtire la varf nu cu mult max 1 cm la 2 metri dar totusi si echilibrarea bratelor a fost dificila.
-dupa ce ii este data jos coarda arcul ramane deformat (probabil alunul nu e alegerea buna)
Chestia e ca mi se pare dificil sa gasesc un foasan sau o scandura mai groasa dintr-un material bun care sa fie taiata pe fibra sa se vada inelele de crestere clar , imi este aproape imposibil sa gasesc asa ceva . De aceea folosesc metoda aceasta care mi se pare mai convenabila .
Adaug si o poza cu arcul
DSC01217.JPG
Diametrul manerului e de 5 cm...
Forta 23 #
Astept sfaturi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Arc din alun

Post by HansEric » 04 Sep 2009, 23:44

Deci este bine construit ?
Ma gandeam ca trebuie sa aiba neaparat o sectiune in D .
La mine este total invers sectiunea are spatele curbat iar burta dreapta.
Cu ce as putea trata burta?

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by HansEric » 05 Sep 2009, 00:53

Am inteles cum sta treaba cu compresia .Multumesc foarte mult pentru sfaturi !

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 05 Sep 2009, 11:34

salut....daca arcul are 2 metri acum, ai putea lejer sa-l mai scurtezi, pana pe la 170 cm...si sa-i refaci tiller-ul....sa-i mai ingustezi capetele, iar cu chestia aia de care ziceai...ca lemnul ramane putin indoit...se chiama "set" si e ceva normal la arcurile din lemn....ideea e sa nu fie setul prea mare....dar daca ai pana la 5cm set la brate, atunci nu-i o tragedie.....atentie cand tratezi burta arcului...sa nu o arzi ....tii heat-gun-ul la 10cm de lemn, si tratezi portiuni mici de 10-15 cm latime, si misti scula tot timpu....lemnul la un moment dat capata o culoare maronie asa....dupa ce l-ai tratat tot, sa-l lasi sa se raceasca, sa nu pui coarda pe el imediat....bafta..

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by HansEric » 05 Sep 2009, 19:17

Na ca l-am aranjat !...
Astazi am pus coarda pe el si am vazut ca un brat se indoaie mai mult ca celalalt si am zis sa mai iau putin din bratul mai gros .L-am dat jos din menghina i-am pus iara coarda si l-am incordat ... si a pleznit =(( . Dar nu s-a rupt bratul pe care l-am retusat , s-a rupt celalalt , am impresia ca s-a format un hinge .
Asta e sunt cam trist :( dar cred ca maine daca e vremea buna ma duc in padure dupa niste pari sa-i pun la uscat.
Asa arata azidimineta inainte sa ii fac ceva :
DSC01282.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

raduL_tfh
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by raduL_tfh » 05 Sep 2009, 22:36

Salut! imi pare rau ca s-a rupt :( , arata bine. cand ai luat lemnul pentru arcul asta puteai sa mai tai putin lemn din padure, ca sa ai mai mult la uscat, fiindca uite acum te puteai apuca imediat de alt arc daca asta s-a incapatanat sa se rupa, nu mai trebuia sa mai astepti inca nu stiu cate luni ca sa ai lemn uscat. nu stiu, zic si eu... :d

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by HansEric » 06 Sep 2009, 02:17

De data asta asa am sa fac ...
Apropo sageata tot din alun e , mi se pare foarte buna :) Cu ocazia asta am sa tai si niste nuiele de alun care se vor usca mai repede decat batul pentru arc . Cat voi astepta sa se usuce voi putea face mai multe sageti.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 06 Sep 2009, 15:53

Bratul ala care s-a rupt e cumva bratul de sus din poza aia cu el la full draw????cand inca era intreg...? daca e ala atunci asa e....acolo aveai un inceput de hinge...acuma nu am inteles o chestie ...l-ai scurtat si s-a rupt?? sau s-a rupt asa la lungimea aia care o avea initial....daca ai apucat sa-l scrutezi, si i-ai pus coada pe el, aia a fost prima grseala.....in momentul in care scurtezi un arc, trebuie refacut tiller-ul de la 0...pui coarda lunga mai intai, vezi ce si cum....si pe urma il strunesti si tot asa....odata scurtat arcul nu mai poate fi la fel....se modifica si tiller-ul....si trebuie refacut de la 0...daca s-a rupt asa la lungimea aia, atunci acolo ai avut un hinge, si pana la urma a cedat nervos.... :d ....acuma inca o chestie.....masoara bucata de lemn ramasa....si daca ti-a ramas o bucata de lemn lunga de 150-155 cm , inca se mai poate face un arc din ea....sau macar incerca....poti incerca un arc indian, reflex deflex... daca ai sa cauti pe forum poze ai sa gasesti...am facut eu un astel de arc si are si Ionut facut unu....avantajul la arcurile astea e ca poti folosi bucati mai scurte de lemn, si arcul poate fi intins destul de mult...datorita faptului ca are acel deflex in maner, si se indoaie si prin maner...asa ca...bafta..
Ps..ai grija si cum cojesti lemnul..daca ai taiat cumva inelul de sub coaja, atunci si asta poate fi o cauza ....

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by HansEric » 07 Sep 2009, 01:21

Nu nu l-am scurtat e acelasi arc cu cel de sus . Ma gandeam eu ce are hinge ...
Am sa vad ce mi-a mai ramas din el poate reusesc sa fac ceva :)

HansEric
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by HansEric » 11 Sep 2009, 18:36

Am luat bucata de alun ramasa din longbow si mi-am dat seama ca ajunge ca sa fac un shortbow.
A iesit cam asa:
DSC01339.JPG
Sunt destul de multumit de el , a iesit mai tare si mai rapid decat longbow-ul . Nu i-am masurat forttza inca dar daca longbow-ul avea cam 22 # acesta are in jur de 32#.
Ce parere aveti?

Post Reply