sageata bambus

Munca mea...
Post Reply
parlog
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::campia turzii
sageata bambus

Post by parlog » 18 Oct 2009, 09:36

Proba sageti bambus.
Tema: solutia optima pt realizare varv tir.inca mai lucrez.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: sageata bambus

Post by Greenarrow » 19 Oct 2009, 00:16

Felicitari in legatura cu indreptatul betelor....cred ca mai drepte de atat nu puteau iesii.....si toti stim cat de strambe sunt betele de bambus pe la magazinele noatre :P

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 23 Nov 2009, 15:23

Tema: solutia optima pt realizare varv tir.inca mai lucrez.
in ce stadiu e varful de tir?, ce se vede deocamdata e un handmade blade.
ne limiteaza materialul destul de prost existent la noi
tin sa reamintesc ca bambusul ce e pe la noi nu e de la noi si nu cred ca exista o specie de bambus nasoala care sa se importe la noi, din asa ceva faceau si chinezii de ex sageti. nu am inteles de ce e rau sau "prost" bambusu asta? ce defecte are in afara de unele bete rupte sau crapate sau foarte indoite, defecte care le gasesti la orice fel (specie) de bambus. Razvan, am observat ca din ce postezi ai ceva experienta in constructia sagetilor de bambus, eu nu am vazut rezultatea doar cele de la Sucevita, as vrea sa faci un topic in care daca vrei sa faci un tutorial. si nu mi-ai raspuns la o intrebare mai veche ;), e ce se curata stratul exterior? :)

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 23 Nov 2009, 21:57

sunt sute de specii de bambus, eu am vazut 3 pe la noi dintre care asta ce o folosesc acuma mi se pare cea mai buna, celelalte erau cu peretii foarte subtiri, una slaba ca o trestie si fara maduva iar cealalta cu maduva dar cui peretii aproape la fel de subtiri. asta ce o folosesc are peretii destul de grosi iar maduva si spatiul pt maduva ocupa cam 2-3mm din diametrul shaftului. mie unu mi se par desul de bune pt sageti, am tras in copaci cu ele si nu am rupt niciuna, spinul e destul de mare si sunt destul de usoare. e adevarat ca trebuie selectate, ca si orice alttra specie de bambus, ca si orice lemn. nici betele de alun sau alte esente nu sunt toate drepte, iar bambusu din constructie isi modifica unghiul la fiecare nod din cauza frunzelor care cresc din acestea. nu cred ca, coreenii nu aleg betele, nu cred ca la ei toate sunt bune ;). stratul respectiv mie nu mi sa intamplat sa se arda, acuma depinde cat de tare calim shafturile, dar nerupandu-se niciunu pina acuma nu cred ca trebuie sa le calesc mai tare, parerea mea e ca e mult mai bun stratul respectiv in protejare decat orice altceva as pune eu, ulei de in sau lac sau orice altceva. din stratul respectiv nu dau jos decat in apropierea nodurilor cand aduc nodurile la grosimea shaftului. si zona aia o dau cu ulei de in. in nici un tutorial si in nici un document ce l-am citit referitor la sagetile de bambus nu am vazut sa vorbeasca de procedeul asta, poate unde ai gasit tu da si explicatii de ce face asta si poate ne impartasesti si noua. Am la activ 5 seturi de cate 7 sageti de bambus, nu sa rupt niciuna, singurele care s-au rupt au fost cele de la Sucevita, una in gura unui caine si la una nockul pt ca nu era facuta sa reziste la stilul asiatic, Cristi stie mai bine :))

parlog
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by parlog » 23 Nov 2009, 23:34

Am studiat un clip de pe youtube si am vazut ca oricum ar fi varful tir sau alt tip ,toata structura ar trebui sa aiba aprox 7-10 cm,care se fixeaza in interiorul sagetii de bambus .Acum inca ma gandesc sa fabric un varf de tir usor si care sa nu imi ia mul timp.Cand il termin o sa postez.
Am facut vf tir infiletat dar de 1 cm iar la impact cu ceva mai dur se rupe in acel punc .deci trebuie sa il reconstruiesc.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 23 Nov 2009, 23:45

Image

varfurile astea sunt inserturi, nu au mai mult de 4cm, adica 2 varful si 2 insertul, nu a cedat niciuna desi am tras si in materiale tari, am tras mult in copaci si am lovit si cativa pereti.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 24 Nov 2009, 18:12

Razvan, nici nu cer sa fi deacord cu mine, e normao sa poti avea o parere diferita, eu te-am intrebat pt ca ma interesa de ce faci asa cum faci tu si eu ti-am explicat cum fac eu, nici eu nu le fac toate de capu meu dar asimilez din mai multe parti de obicei ca fiecare are partea lui de logica. Cat despre betele mele erau destul de drepte, doar nodurile nu-s slefuite detot, merg destul de drept, spinul lor destul de bun pt arcul meu pt ca am vazut ca se implanta perpendicular, despre calire pt arcul tau sau pt al meu...in fond conteaza viteza sagetii daca nereferim la impact si nu cred ca s-ar rupe vouna intrun arc ca al tau. eu am alt principiu, incerc sa imbunatatesc daca pot si cred ca e bine chiar daca asta inseamna proceduri in minus. sunt in schimb foarte curios din ce aleg coreenii, cat la suta e bun din ce recolteaza, mai ales ca ei au deocamdata alte standarde la sageti, noi din experienta noastra ne mai impacam cu ideea ca nu e perfect shaftu. in fine, sper vodata sa dau peste filmul ala cu constructia sagetilor coreene si sa invatam mai multe ;)
numa bine...

parlog
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by parlog » 25 Nov 2009, 22:13

betele au 90cm le pregatesc pt sageti.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 27 Nov 2009, 01:48

ai grija cu bormasina ca daca e stramba si scapi o turatie mai mare ti-o indoaie detot, poate te mai si plesneste :D eu le verific pe masa, masa e in general dreapta si le rulez pe ea, daca merg mult inseamna ca-s indreptate, daca se opreste brusc sau tot oscileaza e stramba, acuma tre vazut si de noduri, ca poa sa fie dreapta si sa oscileze din cauza nodurilor. la cele de 10mm e mai usor cu indreptatu, la alea am scos f drepte, dar la astea de 8 e mai greu unpic, pt ca-s mai firave si tubu nu e format complet pe alocuri, locul frunzeri e destul de pronuntat.

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 27 Nov 2009, 16:55

am si eu o intrebare:care e cel mai bun mod sa le indrept intre noduri? cu mana,sau cu bat deala cu gaura?,am 3 shafturi,dar nu-s perfect drept....
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

Post Reply