o forja noua

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
Post Reply
iceman
Membru al forumului
Membru al forumului
o forja noua

Post by iceman » 25 Oct 2009, 19:00

prima forja care mi-am facut-o avea niste mici deficiente....asa ca, am hotarat sa o "demolez"si sa imi fac alta
putin mai ingusta si cu unghiul la teava de aer mult mai ascutit, asta ca sa tina carbunii adunati si sa tina focul mai mult timp, se va reduce consumul de carbune :d
am o suflanta destul de puternica asa ca am imbunatatit sistemul si am facut si o mica trapa prin care pot sa reduc cantitatea de aer care intra in forja.
acum mai trebui rabdare si timp ca sa iasa primul cutit ;)

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: o forja noua

Post by iceman » 25 Oct 2009, 20:01

Image

inceputul

Image

prinde putin contur....

Image

incet incet aproape am terminat :d

Image

produsul final

Image

ajustarile fluxului de aer

Image

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 25 Oct 2009, 20:53

Image

Image

uneltele ma asteapta sa ma apuc de lucru.... ;)

Image

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 26 Oct 2009, 02:48

forja pe care ai facut-o e excelenta pt calit lame mai lungutze, ca sa fii mai economic, o vatra mai mica e suficienta, incalzesti doar ce poti lucra odata, sau probabil te-ai gindit sa modulezi marimea focului astupind cu lut o parte din gauri? vad ca ai facut faza cu sistemul de la aspirator. cum merge? daca simti nevoia poti sa mai lungesti gaura, poate poti modula debitul si mai mult. zic si eu asa, sa ma bag in seama ca poate nu-i nevoie.
ce origine are "nicovala", e calita? mai vin cu un sfat, ca-s tare sfatos la 2 dimineata - e bine ca ciocanul sa fie mai moale decit nicovala, mai bine strici ciocanul de pe care poti usor scoate urmele decit o muchie de nicovala ciobita. mai ales ca la cutite daca le si forjezi taisul mai scapi cu ciocanul in margine.

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 26 Oct 2009, 08:15

intr-un fel ai dreptate. este facuta sa pot face si lame lungi ;) exista insa o caramida pe care am uitat sa o pozez care are exact forma interiorului forjei, cu ia pot sa micsorez forja fara probleme, nicovala este o bucata de otel, as fi vrut o nicovala adevarata dar nu prea se gaseste din pacate, si ciocanul e mostenire de familie are peste 100 de ani de la unul din strabunicii mei :d , coada a trebuit sa o schimb. oricum sunt multumit de produsul care a iesit pana acum. sambata sper sa ajung sa bag ceva la lucru cateva varfuri de sageti si poate o lama de cutit.
multam de sfaturi

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 26 Oct 2009, 11:20

Super fain..... =D>

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 26 Oct 2009, 12:20

eu chiar daca am nicovale adevarate vreau sa-mi fac si una cum ai tu, mai ales pt formarea taisului. cu ce ai tu, linistit poti face o gramadade lucruri.
spor!

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 27 Oct 2009, 21:46

florine si cu forja veche care avea niste deficiente am incins metalul la peste 1000 grade, cu asta si cocs (am facut rost pana la urma) nu va fi nici o problema sa ating 1200.
controlarea temperaturii insa va fi
daca ai un sistem pt asa ceva as vrea sa il vad :) :d

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 28 Oct 2009, 10:58

cel putin carbunele de lemn actioneaza el insusi ca un refractar excelent. nu e greu sa ajungi la peste 1200, dovada ca foarte usor ajungi sa sudezi chiar si intr-o forja mica pe carbune. la forjele pe carbune e greu sa controlezi temperatura altfel decit vizual. poate in cuptoarele industriale, unde sint volume mari, incinte inchise, etc., Florin poate stie mai bine ca mine. la nivel artizanal, forje controlabile in temp se pot face pe gaz, dar tot in configuratie de cuptor. si cel mai simplu, pt tratamente, cuptoare electrice.
nu e rau insa sa treci si prin faza in care ajungi sa controlezi temperatura vizual si dupa diferite indicii, sa-ti dezvolti simturile. mai ales pt otelurile carbon simple, functioneaza relativ usor. in general trebuie sa fii atent sa nu supraincalzesti sau sa arzi materialul, mai ales spre sfirsitul forjarii si sa determini temperatura de calire. la otelurile speciale, mai aliate, deja lucrurile se schimba si e nevoie de cuptoare controlabile, mai ales pt tratamente.

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 28 Oct 2009, 15:44

daca toti folosesc termenul de forge-welding, il folosesc si eu, poate gresit... vroiam de fapt sa subliniez ca se pot obtine temp suficient de mari cu mijloace modeste. fierul moale, de ex., se sudeaza pe la 1400 degrade. mai mult decit ai nevoie sa forjezi. daca nu esti atent poti ramine chiar fara bucata de otel de la un moment la altul.

Post Reply