Primul varf forjat....si inca 2 noi

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
matei
Membru al forumului
Membru al forumului
Re: Primul varf forjat....si inca 2 noi

Post by matei » 29 Oct 2009, 10:52

incalzit la 1200-1500 - nu stiu ce mai ramine din otelul ala :)
dupa cum ziceam, ai incalzit mult peste temp de calire si probabil s-a autocalit usor. daca ai citit undeva despre procedeul pe care l-ai urmat, probabil ca acolo temperaturile erau in farenheit. daca calesti dupa un astfel de tratament, piesa are toate sansele sa fie casanta si dupa revenire - materialul a fost supraincalzit, graunti supermari, etc.
ia piesa pe care ai tratat-o cum zici, incalzeste-o uniform pina peste nonmagnetic si caleste-l in ulei 3 sec apoiincalzita scoate-l afara si lasa-l sa se raceasca, repeta cu piesa incalzita la nonmagnetic inca de doua ori. asta-i ca sa rafinezi crescute prin supra incalzire. apoi pt inmuiere, incalzesti, cum am mai spus, la un rosu sub nonmagnetic si lasi sa se raceasca incet.

chiar daca suprafata se carbureaza in forja, n-ar avea de ce sa ramina calit daca-i faci ce-am zis. eu n-am patit niciodata cu otel de arc.

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Primul varf forjat....si inca 2 noi

Post by matei » 29 Oct 2009, 10:57

varianta corectata... de inserat intextul de mai sus unde apare o greseala marcata cu paranteze, scuze
ia piesa pe care ai tratat-o cum zici, incalzeste-o uniform pina peste nonmagnetic si caleste-l in ulei 3 sec apoi [...] scoate-l afara si lasa-l sa se raceasca, repeta cu piesa incalzita la nonmagnetic inca de doua ori. asta-i ca sa rafinezi crescute prin supra incalzire.

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:269
Joined:04 Feb 2013, 19:52

Re: Primul varf forjat....si inca 2 noi

Post by iceman » 29 Oct 2009, 13:04

merci de sfat
am sa incerc

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Primul varf forjat....si inca 2 noi

Post by matei » 30 Oct 2009, 01:22

inca un sfat (am o traista plina), nu forjati in plina lumina. macar la umbra, sub o copertina, cel mai bine fiind in semiobscuritate. in plina lumina (cel mai rau in plin soare, la amiaza) e foarte greu sa apreciezi temp dupa culori - cind fierul ti se pare ca abea se inroseste el de fapt e pe cale sa se arda. in toate reprezentarile, atelierele de forja sint niste spatii semi intunecate in care stralucesc vetrele si fierul de pe nicovala...
purtati ochelari de protectie si masca de praf! as mai adauga dopuri in urechi :) la prima mea forjare m-am ales cu un fier inrosit, mare cit un cremvust, in ochi si pe obraz, datorita neindeminarii si unui cleste prost. intimplator mi-am uitat nu stiu pe unde ochelarii de protectie - cornee pirlita, dunga pe obraz, etc.

Post Reply