Incercare - Arc scitic

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului
Incercare - Arc scitic

Post by Thiamarkos » 28 Nov 2009, 18:36

Incerc sa fac un arc scitic.
Mi-am facut o vedere de ansamblu aici, la ce vreau sa fac. http://www.atarn.org/chinese/scythian_bows.htm
Azi am recoltat 2 buc salcam(7/8 cm diametru), si o bucata cires.(6 cm diametru). O sa incerc sa le crap, sau cred ca o sa ma duc la cineva sa le taie, ca nu sunt sigur pe mine.
Apoi vreau sa le duc la o micuta fabrica de mobila,(am pile), sa le usuce. Nu stiu daca e recomandat. Da-ti bobarnace daca gresesc.
Mi-am facut rost de ata de la un pantofar, ff rezistenta.
later edit: urmeaza sa fac rost de la un abator de tendoane si coarne de vaca.
Wish me luck.
Seara faina.

Image
Image

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Incercare - Arc scitic

Post by Sharpshooter » 28 Nov 2009, 22:50

Good luck!!!

Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Thiamarkos » 29 Nov 2009, 12:05

Multumesc de reply!

Cred ca o sa ma orientez spre coarne de berbec!

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 30 Nov 2009, 00:14

Coarnele de berbec is mai potrivite...problema ar fi ca nu stiu daca au grosimea necesara....stii ca ele la exterior au asa niste riduri....alea in mod normal ar trebui inlaturate..adica sa obtii niste fasii de corn, cu o grosime cat mai mare cu putinta....si nu stiu daca o sa-ti ramana ceva daca slefuiesti coarnele respective...aici e problema...e posibil sa muncesti foarte mult la ele, si sa obtii doar niste fasii foarte subtiri...si nu stiu daca iti vor fi de folos... :( ...cu lemnu ce sa zic...poti sa-l usuci si la fabrica, daca stii sigur ca-l usuca bine....indicat ar fi sa ai lemn gata uscat....lemnul asta uscat asa fortat, nu e chiar asa indicat...cred ca ai putea gasi pe undeva niste sipci gata uscate...pentru ce ai tu nevoie nu-ti trebuie lemn asa gros, lemnul e doar suport...salcamul e bun doar daca folosesti inima... nu cred ca ar fi indicat sa ai ca si suport, sau inima cum se mai zice, la arcul respectiv, un lemn care sa aiba jumate inima tare, si jumate saap wood...adica daca folosesti salcamul, sa incerci sa folosesti doar inima lui....nu jumi juma....ai putea cauta si ceva sursa de bambus.... se folosea foarte des la arcurile astea asiatice...oricum e un proiect ambitios...iti urez multa bafta....ca si sursa de corn....si cornul de tap, e foarte bun... poate gasesti pe la cineva niste coarne de tap mai lungi asa...ti-am zis..problema e cu grosimea materialului... tendoanele vezi ca au o teaca, in care sunt bagate....daca ti le recoltezi singur sa ai grija sa le cureti cat mai bine posibil...ca sati fie mai usor, mai tarziu, cand o sa trebuiasca sa la bati si sa le desfaci... daca ti le recolteaza macelarul, sa ai grija sa verifici.... multa bafta...

Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Thiamarkos » 06 Dec 2009, 09:48

Am crapat lemnul de mai sus cu un cutit si un ciocan. Unul l-am gresit, avea fibra rasucita.
Apoi l-am legat si suspendat sa se usuce drept. Intre timp incerc sa fac un experiment, sa fac un selfbow cu un lemn uscat artificial. Vad ce iese.
Incerc sa vad si de sipci gata uscate, dar sunt sceptic, nu stiu daca gasesc ce imi trebuie.
Multumesc de raspunsuri, sunt foarte utile!

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 09 Dec 2009, 00:54

Sal...depinde si cat de rasucite... daca nu-s foarte rasucite, atunci se pot indrepta....nu va speriati daca despicati lemn si o sa vedeti ca se rasuceste....daca nu vorbim de chestii prea severe..adica 90 grade....am avut si lemn in halul asta, din care credeti sau nu am reusit sa fac arc....au ramas un pic capetele rasucite, dar arcul trage bine merci.....deci daca lemnul nu e rasucit foarte tare...atunci se poate indrepta, chiar cat e inca verde....nu tot timpul o sa ai ocazia sa lucrezi cu lemn super drept...si chiar daca nu reusesti sa-l indrepti de tot, cat e verde lemnul, nu-i problema....ceva ceva tot o sa se indrepte, si pe urma il poti rezolva de tot la abur....stiu ca subiectul era altul, dar poate pe viitor o sa vrei sa faci arcuri doar din lemn, si e bine de stiut ca daca lemnul e rasucit nu-i chiar bun doar de facut focul cu el...cu putin efort poate iesi chiar un arc bun din el... ;)

hujegondor
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by hujegondor » 03 Feb 2010, 20:52

scuze! am sa fiu off topic o tara deorece semeni foarte mult cu un fost coleg de al meu. :) ai fost cumva la politehnica ?

Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Thiamarkos » 04 Feb 2010, 09:34

da mai csabi! ti-am scris mesaj privat de ceva vreme!

Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Thiamarkos » 07 Feb 2010, 17:54

Mica tare!

Din lemnul ce l-am pus mai sus am incercat sa fac un longbow. La unu am exagerat cu tiller-ul, pana s-a rupt. La a doua tentativa am insistat langa un ochi de crestere si s-a rupt. Asa patesti daca nu asculti de sfatul "batranilor".
O sa postez la "esec", cand ajung sa fac poze.

Post Reply