Primul flatbow

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului
Primul flatbow

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 19:55

Salutare!

Sper sa ma ajutati cu cateva lucruri...
De ceva vreme ma ocup cu constructia unui flatbow dintr-un lemn cu care am inceput sa lucrez cu ideea de a ma obisnui cu modul de lucru/unelte. Este frasin, dar lemnul a fost plin de noduri, mancat de carii si indoit.
Image
Image
Inca se vad urmele de la carii pe spate arcului la fade-outuri... dar nu pare a fi o problema. :)

Dupa multe ore de munca grijulie (nu am multa experienta), am ajuns la partea de tillering si mi-am dat seama ca s-ar putea sa nu devina niciodata "arc". Daca ar veni sfoara pusa pe arc, ar fi cu mult la stanga manerului (chiar daca l-am facum mai la stanga decat ar fi trebuit. Singura solutie (sugerata in TBB) este sa indoi arcul in zona manerului folosind aburi. E explicat destul de detaliat, si nu pare complicat, dar poate aveti voi alte sugestii?

As aveas si alte intrebari, insotite de poze.

Image
Image

Aici e un nod mare care nu putea fi ocolit (vazut si de o parte, si de alta). Este bine ce am facut pana acum cu el? Ar trebui oare sa las bratul se se indoaie mai putin in zona aceea? (E aproape de mijlocul bratului, chiar zona care ar trebui sa se indoaie mai mult) :-??

Multumesc anticipat pentru orice raspunsuri. :)

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Primul flatbow

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 20:34

Multumesc pentru raspuns!

Image

Poza este cu spatele arcului. Stiu cate ceva despre ce vorbesti. Am studiat putin treaba prin TBB, si am inteles ca spatele si burta sunt mai rezistente daca sunt plate, si nu rotunjite. Explica acolo cum arcurile facute din copaci de grosime mica (ca si in cazul meu) pot fi facuti plat pe spate cat timp nu se intra in fibra (in acest caz se distinga inele anuale ca linii paralele pe spatele arcului, cum se vede si in poza). Sunt constient ca nu e perfect continua, cum ar fi daca as fi urmarit un singur inel, dar macar e plat spatele, si atunci tensiunea e uniforma pe toata latimea.
Cat despre faptul ca am intrat in inele anuale, tot in TBB spune ca delaminarea inelelor este destul de rara, apare doar in cazul in care lemnul este mai slab intre inele. Sper sa nu fie cazul la lemnul acesta.

Am dreptate ce spun, sau mai am de studiat/inteles? :-s

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 21:34

maestro wrote:salut !
mi se pare numai mie ? sau ai lucrat invers pe inele . dupa cum se vede in poze fibra lemnului respectiv inelele sunt in cant pe burta arcului . interesant...
Salut!

Raspunsul meu: da... si nu. :) Latimea copacului a fost cu un cm (sau undeva pe acolo) mai mare decat latimea bratului; deci inelele de la margini sunt in cant (fiind aproape lemnul chiar de sub scoarta), iar cele de la mijloc sunt paralele (caci sunt mai aproape de miez).

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 22:06

Din cate cred, am inteles ce ai vrut sa zici. Lemnul ar trebui in mod normal sa aiba inele anuale ca si fasiile unui arc laminat. Dar am avut un copac relativ subtire, si am adaptat (desi nu stiu cat de bine). Sectiunea arcului e similara cu cea a lemnului din poza:
Image

Spatele e ca si partea de jos, burta ca si cea de sus.
Te rog sa-mi spui daca am inteles ceva gresit. :)

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 22:26

De folosit, sincer, nu stiu care fata as alege-o, poate imi spui tu care ar fi mai buna. :) Dar in arc am folosit fata de jos, cea care nu se vede, ca spate (adica fata catre tinta).
Este bine? Nu este bine?

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 10 Feb 2010, 22:48

Aha! Nu stiam ca e mai slabut primul inel (desi am observat ca se aschia mai usor, credeam ca e mai uscat pt ca e mai in exterior). Multumesc de lamurire! :D

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 11 Feb 2010, 00:48

Salut...din cate stiu eu daca vrei sa faci un arc,iar inelele sunt taiate e bine ca ele sa arate ca in poza urmatoare si sa fie continue pe toata lungimea arcului.Din ce am mai vazut si pe alte situri din afara,multi folosesc ca backing esente de lemn care au fibra asa. Image

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Post by Neacsu Ionut » 11 Feb 2010, 02:06

Salut!

la arcul asta nu cred ca mai ai ce inel sa dai jos, adica nu cred ca va avea in viata lui un singur inel pe spate, dar asta nu e neaparat o problema....

cel mai simplu si mai sigur ar fi sa ii pui un backing...ca materiale...cred ca cel mai simplu ar fi cu panza de in....o poti lipi cu ceva aracet mai bun...sau cu epoxi...

sau mai pozi folosi piele cruda, din aia de care se gaseste la pet shop, sub forma de oase de ros pt caini...pielea cred ca e putin mai buna....in orice caz, daca foloseti piele o lasi la inmuiat pana devine maleabila si o lipesti cu ceva clei natural(oase, piele, iepure, peste) pe spatele arcului....apoi o matisezi strans peste tot, ca sa se lipeasca uniform...

la noduri in general poti lasa zona mai rigida....in rest incearca sa faci bratele arcului sa lucreze pe o portiune cat mai mare...si sa se indoaie uniform si simetric...

poti pune poze cu arcul intins ca se te putem ajuta la tillering...

legat de inel ..........intr-adevar primul inel se cam da jos, iar la unele specii se dau chiar mai ulte inele (de ex salcam)...dar la un lemn cu diametru asa mic nu cred ca e neaparat necesar...

incearca sa gasesti un lemn mai gros, ca sa poti merge pe inele de crestere...frasinul e bun pentru inceput, inelele se vad usor, se lucreaza usor..........si daca il faci bine din frasin pot iesi chiar arcuri performante...

spor la lucru :)
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 11 Feb 2010, 13:21

Multumesc de raspunsuri!

Greenarrow, are sens ce spui. Daca inele sunt cum arati in poza, verticale, sunt sanse mult mai slabe sa apara delaminare de inele, si daca apare, e doar sub forma de crapaturi de-a lungul bratului, care nu ar prezenta o problema mare. La mine sunt de toate felurile inelele: verticale, oblice si orizontale. Nu stiu ce va iesi, dar vom vedea cand e gata arcul (daca va fi).
Neacsu, m-am gandit sa ma incapatanez sa nu pun nici un backing. :d Sunt curios daca tine spatele asa cum ii. Cred ca se invata mult mai multe de la un esec decat de la o reusita, si eu asta vreau acum: sa invat. Logica imi spune ca fibra neintrerupta si un spate plat sunt mai importante ca inele anuale la integritatea spatelui, si vreau sa vad pe viu ce se intampla.
Ma voi apuca de tillering odata ce am rezolvat problema cu indoiturile (trebuie sa indrept arcul cu aburi, in felul in care ii nici nu poate sta pe tiller tree cu sfoara intinsa!). Va tin la curent cu ce iese. :)

Din nou, daca am inteles ceva gresit, va rog sa ma lamuriti. :)

Weekend placut! Am plecat la munte! :-h

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 11 Feb 2010, 19:12

Sfatul meu,totusi este sa pui un becking, mai ales ca deja raul este facut si plus de asta nu iti ia prea mult timp,iar in 2-3 zile daca are conditii bune se si usuca aracetul sau ce vei folosi ca lipici.Daca nu vrei sa faci chestia asta nu stiu daca vei apuca sa il tillerezi prea mult,exista sansa sa se rupa inainte ca macar sa fi invatat ceva din experienta asta.

Post Reply