Primul arc - indicatii

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
Nizari
Membru al forumului
Membru al forumului
Primul arc - indicatii

Post by Nizari » 27 May 2010, 22:46

Buna ziua!

Doresc sa fac un arc din corcodus. Lemnul nu este perfect drept, are 2 metri si ceva lungime, e o creanga mai groasa, cam 4 cm diametrul. Maine masor exact, dupa ce o sa tai crengutele mici de pe ea si o s-o pun pe balcon.

Ma intereseaza scheme -diagrame, desene- cu masuratori de grosime, latime, lungime cum sunt la "materiale si tehnica", dar ptr un arc cam ca Corcodel al lui anasazzy - sau orice alt arc mai usor de facut care se poate face din corcodus.

Pe langa asta, orice informatie este binevenita: cat las lemnul la uscat (a fost taiat acum cateva zile), cand anume se decojeste, cum incep lucrul la el, etc.

P.S.: Se pot face sageti din lamaita?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Re: Primul arc - indicatii

Post by Neacsu Ionut » 28 May 2010, 00:20

salut

sa ai grija cand tai crengutele sa nu le tai foarte aproape de trunchi, sa mai lasi cel putin 5mm

daca dai coaja jos si il reduci din dimensiuni intr-o luna cred ca poti sa il aduci la floor tillering, si dupa vreo doua sapatmani il poti termina.....e vara, se usca repede....numa sa il legi de ceva drept, ca altfel se stramba rau la usarea asta rapida...

ce lungime de tragere ai?
ce forta vrei sa aibe arcul?
cat de mult reflex vrei sa-i bagi in capete?
il faci cu baking sau fara?
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

Nizari
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Nizari » 28 May 2010, 06:30

*ambele maini intinse lateral, de la capetele degetelor: 162 cm
cu mana intinsa, de la degete pana la barbie: 70 cm (cu degetele incovoite ca si cum as tine un arc)

*forta: cat mai mare :) cam la 30kg, daca o sa iasa atat

*reflex.... adica cat de curbat sa fie la capete ? sa gasesc un model cu dimensiuni intai :) ceva cam ca un shortbow

*fara backing

Floor tillering-ul nu se face cand e aproape gata arcul ? Si cat de mult il apesi ? Se face in ambele sensuri ?

Pana se usuca imi fac un "bat de tillering" din niste lemn de brad gasit jos la boxa.

Nizari
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Nizari » 28 May 2010, 11:27

Gata! L-am luat.
Acum sta in balcon, rezemat de perete, cu curba in exterior, cam asa |) -linia e peretele, paranteza e lemnul.
Daca sta asa se deformeaza? nu am unde sa-l pun culcat, poate doar sub pat. Am lasat coaja pe el.

Dimensiuni:

-inaltime: 2,5 metri
-diametru un capat: 7 cm
-diametru celalalt capat: 6 cm

O sa pun poza cand o sa am cu ce (cand o sa imprumut camera de la prieteni).

Am luat si cateva crengute pentru sageti. Cred ca-l las pana dupa bac la uscat, sa ma apuc de el in vacanta - pana atunci o sa incerc sa fac sageti si o sa mai iau materiale (placaj sa fac dispozitiv de fletching si de facut sfoara de arc, niste ceara ptr. sfoara, lac...).
Crengutele ptr. sageti cat trebuie sa se usuce ? si cat de mari sa fac sagetile ?
Ce arc merge mai bine la corcodus ?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Post by Neacsu Ionut » 28 May 2010, 15:38

nu il poti face si shortbow, sa aibe si 30kg si sa se intinda 72

trebuie sa renunti la una dintre astea....cel mai bine il faci de 174cm ....cam asta e lungimea optima pt un arc care se intinde 72....iar o putere mai realista ar fi 25....ma rog, asta mai vezi pe parcurs...

am intrebat de reflex pt ca stiu ca marian a pus ceva reflex in capete la corcodel....aici nu exista o regula clara, fiecare isi face forma din ochi....cred ca 5 cm de reflex ar fi suficient, si reflexul sa fie pe o portiune de 20cm...

nu stiu cum se comporta corcodusul in tensiune, de aia ziceam de baking....marian parca pusese in.....poti avea in vedere totusi piele din oase din alea pt caini....gasesti la pet shop....

floor tilleringul se poate face si cand e verde lemnul....pentru ca oricum atunci cand se usca nu ilmai poti indoi, desi grosimea nu se modifica....ideea e sa il reduci cat mai aproape de final, ca sa nu crape si ca sa se iasa apa din el uniform...

pentru tillering iti recomad sa il faci cu sripete, nu cu santuri....e mai bine din multe puncte de vedere...

spor la treaba si pune poze :)
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43

Post by anasazzy » 28 May 2010, 18:05

salut .corcodusul este bun in compresie asadar trebuie sa ii faci baking cu ceva .eu am ceva experienta cu lemnu asta asa ca daca vrei sa iei putina experienta in considerare fai baking.iar un short ar fi deplasat cind ai material pentru un longbow.cioplestel pina dai de maduva lemnului si lasal sa se usuce intrun loc cu temperatura constanta[sub pat ar fi ideal :d ]si ferit de caldura soarelui.ai grija coaja se da jos al dracului de greu si in caz de tai un pic lemnul cind o faci se rupe usor de acolo. atit stiu despre corcodus :d ,sper sa iti reuseasca lemnul chiar este bun de arc.
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 29 May 2010, 15:23

Salut! Ar fi bine sa il faci lung, fara reflex, cu spatele doar decojit atent (sa nu iei de pe spate, ca sa fie cat mai aplatizat si in acelasi timp inelul intreg). Corcodusul este ceva mai bun in compresie decat in tensiune.
Cum l-as face eu: spate doar decojit, burta putin rotunjita, drept, iar pentru 72 cm intindere maxim 25 kgf la o lungime de 180 - 185 cm (maner flexibil). Pentru cat de subtire este lemnul si fiind corcodus, la ce vrei tu nu prea merge maner rigid (decat daca faci arcul cu backing).
Legat de lungimea arcului din lemn: arcurile scurte sunt mult mai practice, dar nu prea ai cum sa obtii nici intindere mare, nici viteza unui arc mai lung.

viorel232
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viorel232 » 30 May 2010, 09:50

sa imi spuna si mie cineva care sunt cele mai mune materiale de facut un arc (din zona dobrogei nu numai) va rog muuuuuuuuuuuuuuuuuult/ eu mi-am facut arc din nuc si vad ca rezista bine dar vreau mai ales sami fac unul mare si foarte drept :d

Nizari
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Nizari » 30 May 2010, 09:50

Ok... l-am decojit de ieri dimineata, nu am luat din lemn. Pe partea din spate (dupa curbura lemnului si directia fibrelor) are cateva noduri. Le las asa ? le tai ? Sper sa am astazi niste poze.
O sa incerc sa fac longbow - asta vroiam de la inceput, dar are o curbura mai mare in ultimii 80 cm si nu stiu daca merge long.

Ptr backing e bun bumbacul ? Nu am in, dar am o pereche de pantaloni de pijama subtiri, din bumbac, rupti in fund :)
Backing fac doar pe spate ? cum se face backing, inmoi materialul in lipici si-l asez ? cat de gros sa fie backing-ul ?

Am terminat batul de tillering, arata cam asa:
Image
Furca sus, sa tina arcul, la mijloc notatii din inch in inch, jos de o parte si de alta cate un surub pe care sa leg sfoara cu care trag de sfoara arcului. Si jos de tot un canal prin care trece sfoara de tras.
Mai usor de explicat in poza (sfoara cu care trag sfoara arcului e cu verde):

Image

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 30 May 2010, 21:14

Salut!

Esti amuzant! nu-i de mirare ca derutezi lumea..Cu tot respectul nu folosi pantalonii de pijama pt. backing indiferent din ce material sint facuti!
Pijamalele tre sa fie moi si lejere! :)
Backing-ul pt arcuri tre sa fie rezistent la momente de intindere si chiar mai mult de atit...vezi : bambus, fibra de sticla,...
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

Post Reply