Mi-am comandat un nou set de shafturi de aluminiu , si niste pene mai speciale cu insertie (ca un fel de nervura care intareste pana la contactul cu shaftul). Dintr-o eroare de expeditie m-am ales cu toate penele negre , cum nu se putea mai rau , ca sunt si usor discromat si nu vad penele inchise la culoare . Faptul ca m-am ales cu toate penele negre m-a fortat sa improvizez si sa experimentez dupa cum veti vedea.
Mai intai o poza de ansamblu cu noile shafturi :

Capatul dinspre nock se termina cu un inelus , nockul intra fortat , nu se lipeste , poate fi inlocuit cu usurinta , se poate roti dupa penaj , si nu trebuie neaparat lipite penele dupa nock .

Varfurile sunt de field , se insurubeaza intr-un insert de aluminiu , sunt de greutati diverse pe acelasi shaft (insert) se pot pune varfuri mai grele sau mai usoare , 65, 75,85,100 grains dupa preferinte. Inserturile sunt din aluminiu si se lipesc cu hot melt in interiorul shaftului . Shaftul trebuie incalzit la flacara cu grija , ca sa se dilate si sa se topeasca hot melt-ul , deformarea sau decalirea shaftului sunt accidente ce se pot intampla frecvent.

Penele sunt Tight Flight 235 de la Easton , sunt niste pene cu nervura la baza la contactul cu shaftul . Sunt foarte usor de lipit si se deformeaza destul de greu datorita nervurii respective . Sunt mai rigide decat penele de plastic conventionale .

Si acum vine noutatea , neavand pene decat negre trebuia sa fac cumva sa deosebesc pana conducatoare de celelalte cu usurinta , sa nu stau sa ma uit de fiecare data la pozitia nockului , trebuie sa recunosc ca meritul este al lui Doru Danilet , de la care m-am inspirat si care a aratat intr-un filmulet niste sageti de carbon care aveau penele puse fiecare la alt nivel pe shaft (si tot in filmul ala Daniela Crudu arata tot atat de apetisanta cum o stim cu totii). Si am pus si eu fiecare pana cu aproximativ 5 mm mai jos decat precedenta . La final am reglat nockurile dupa pana conducatoare si iata ce a iesit:

Deocamdata am pus pene la 6 din sagetile vechi , si le-am si testat , am tras azi cu ele , merg "teleghidate" nu am decat lucruri bune de spus . Teoretic sunt niste pene mici care stabilizeaza ca niste pene mari dar nu au greutatea si frecarea penelor mari , redreseaza mai repede sageata pe distante scurte , si cum eu ma pregatesc sa trag in sala iarna asta o sa fie numai bune. Practic in afara de un usor suierat nu am ce sa le reprosez . Va rog sa tineti cont de fapul ca nu am Fletching jig si toate penele sunt puse de mine cu mana cam intr-o ora.

Si dovada ca si sagetile de aluminiu se mai strica :

Si la sfarsit o poza de ansamblu cu toate sagetile pe care le am in clipa asta : (nevasta-mea ma intreaba daca ma pregatesc de ceva razboi ) 31 de sageti si 12 shafturi ....