arc lat din salcam

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40
arc lat din salcam

Post by domide » 09 Oct 2010, 17:27

Salut tuturor,

Am inceput un arc cu dimensiunile de pe forum pentru flatbow, lungimea de 1800mm, latime 35mm
Asta a iesit pana acum

Image

mai departe ar trebui sa-i fac tiller, dar intreb pe cei mai experimentati de unde sa incep si cam cum...
acum la 102mm de ax are mai mult de 18mm in grosime (35mm latime), la 203 si 306 are 15mm grosime, spre capete este la cote.

Mai am o intrebare, am luat de la Decathlon o coarda de 66" (cea mai lunga, am zis ca daca e prea lunga se poate scurta dar invers....), oare se potriveste la arcul meu, la ce distanta sa fac nocurile pentru aceasta coarda.

Si apropos de nocuri, acum capetele sunt in sectiune dreptunghiulara, am sa mai lipesc o bucata de lemn pentru intarire, dar vreau o idee pentru un model de noc, nu stiu cum arata nocurile "originale" de flatbow.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Re: arc lat din salcam

Post by domide » 10 Oct 2010, 15:21

Salut,

Poza era cu ambele brate, nu stiu de ce a aparut asa.

Am observat ca se indoaie prea tare spre capete, daca si coarda este prea scurta, pot sa mai scurtez arcul? Capetele nu sunt finisate. In tabel lungimea este de 175cm, l-am facut mai lung sa am de unde scurta daca se crapa..

Care ar fi lungimea pentru coarda de 66"?, am citit ca de la capat se lasa 3cm pana la nock.

Am vazut o tehnica pentru tiller cu o bucata de lemn scurta (6-7cm??)care lasa urme pe brat, dar nu stiu exact care este tehnica.

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 10 Oct 2010, 16:24

ce coarda ai folosit la tiller?

faza importanta.....coarda se face dupa lungimea arcului si nu invers :);daca iti iei haine prea scurte banuiesc ca nu iti tai din picioare,ci schimbi hainele,nu?

lasa arcul asa cum este acuma,nu il mai scurta; de obicei daca arcul crapa undeva,nu mai ai ce sa ii faci ( defapt,is cateva solutii,in functie de caz,dar niciodata nu vei putea scurta din arc daca se rupe sau daca crapa undeva,ca nu iti va mai ajunge destul lemn pt un shortbow;solutia cu scurtatu la arc daca se rupe merge numa daca se rupe chiar in zona nockului,sau maxim in urmatorii 10 cm)

ar mai trebui ras lemn numai de la jumatatea bratelor inspre maner,dar ai grija,ca nu tre luat mult,deci iasa din discutie uneltele gen topor sau rindea-nici cu raspila nu prea atinge arcul,ca o sa iti lase zgarieturi,chiar daca dai cu scraper dupaia-eventual cu ceva raspila da cu dinti mai mici si scraper,sau daca ai destul timp si nervi,ia numa cu scraperu :d

dupa ce faci aia,uita-te si spre varfuri,in ultimii 15 cm,si acolo ar trebui sa se mai indoaie unpic unpic,mai ales la bratul drept
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 10 Oct 2010, 18:45

la tiller am folosit o coarda mai lunga (cit arcul nestrunit)

coarda am luat-o mai demult si nu stiam pe atunci ce arc am sa fac, mai lunga nu am gasit, am zis ca daca trebuie mai scurta, ma descurc, dar sa o lungesc...

oricum ma gandeam sa scurtez cam 4-5 cm din fiecare capat, ajung la 170cm, am citit ca, o coarda trebuie sa fie cu 15cm mai scurta decat arcul ( 170-15=165 ~= 66"), eu stiu...

pentru "ras pe burta" am sa folosesc o lama de rindea electrica uzata, am folosit una pana in faza asta si cealalta o folosesc pentru finisare. Lama are 8cm lungime, 1,4cm latime si este foarte subtire si ascutita, se poate folosi ca si ciobul de sticla.

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 10 Oct 2010, 23:01

15 cm se foloseste la alte tipuri de arc,nu la longbow;la longbow coarda tre sa fie mai scurta cu 8-9-10 cm decat arcul

lasa arcul la inaltimea ta,sau mai lung;la ce putere vrei sa iasa?
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 11 Oct 2010, 13:18

Am lasat arcul la 180cm, puterea... 18-20, sa inteleg ca daca coarda este mai scurta cu 10cm tot atat trebuie sa scurtez si din arc? Eu am inaltimea 175.... dar nu ma cramponez de coarda, iau alta.

Am mai lucrat la tillering dar a aparut o problema la taper (daca zic bine).

Dupa ce am pus coarda am observat o rasucire a bratelor, fata de axul manerului coarda este deplasata aprox 1,5cm lateral dreapta, (tin arcul cu mana stanga).

Cred ca la tiller mai am putin, dar vreau in acelasi timp sa rezolv si problema rasicirii. De unde trebuie slefuit, de pe partea A sau B, din desenul de mai jos?

Image

si ceva poze:

Image

Image

Image

Image

Image

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 11 Oct 2010, 14:53

Dupa ce am rasucit arcul pe toate partile am vazut ca nu are bratele rasucite, ci bratul de jos este curbat!!!!

Ce parere aveti? sa incerc sa-l indrept din manar la abur?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Post by Neacsu Ionut » 11 Oct 2010, 17:06

Salut!
Din cate vad eu, daca faceai manerul invers, nu mai era problema ca trece coarda mai intr-o parte de axa arcului....dar asa...ori indrepti manerul si lipesti ceva(si il faci invers) ori il indrepti cu abur...sau heat-gun...

In oricea caz, daca vrei sa-l indrepti, e mai usor sa tragi de capete(sunt mai subtiri si mai maleabile) decat de maner....

ce forta are acum? cat l-ai intins?
unde am facut cu rosu, se indoaie prea mult
unde am facut cu verde, mai trebuie luat...mai ales langa maner
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 11 Oct 2010, 17:22

manerul a iesit asa din cauza bratului mai slab.

am sa incec sa aburesc tot bratul si manerul.

forta nu o stiu, nu am cantar, o sa incerc sa calculez cumva

de intins este la marcajul 24"

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 12 Oct 2010, 18:39

Am calculat forta arcului cu metoda graficului: la 70cm intindere are 21kgf

Cu abaterea corzii nu am reusit nimic.

Nocurile finisate arata asa:

Image

Image

Alaturat sunt, sageata din shaft de fag OBI 8mm, fag OBI 6mm si sageata Geologic 110 5mm

Am tras cu toate trei sagetile si nu stiu ce sa spun... cand eliberez sageata, coarda vibreaza foarte tare si ma plezneste si mai tare. Pana acum nu am tras cu arcuri tari, doar cu cele facute pentru fiul meu, dar nu am patit asa cu nici unul. Am crezut ca este din cauza ca nu e coarda pe ax, am inversat arcul si a fost la fel... oare asa vibreaza coarda (zgomotos, o vibratie lunga, nu un pocnet). Am tras cu arcurile lui Bela - multumesc inca odata! - dar nu era asa.

Referitor la lungimea arcului, vreau totusi sa umblu la varfuri, am observat ca daca tesesc doar dintr-o parte ambele brate si ajung la cotele de la varfuri, implicit se scurteaza, dar aduc axa arcului unde trebuie. Am retinut ca lungimea arcului in acest caz trebuie sa fie mai mare cu 8-9cm decat corda, (povestea cu hainele mici :d ) pot scurta arcul pana la 175cm. Am citit si postul lui Akila referitor la lungimea de tragere versus lungimea arcului. Eu am sageti de 69 si 72cm, daca trag cu cele de 69 (care sunt pe masura bratelor mele), nu cred ca e o problema daca arcul este de 170-175cm.

Concluzia este ca nu am rupt arcul (inca) la tiller poate mai aveam de lucru dar nu risc mai mult, dar nu sunt multumit de modul in care trage. Astept orice parere.

Post Reply