Dud, The Beginning

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
vitaliok
Membru al forumului
Membru al forumului
Dud, The Beginning

Post by vitaliok » 29 Oct 2010, 15:11

Salut, de 3 zile am bubita la scufita, mi-a facut un prieten un cutit dragut, metalul e dintr-un disc de taiat beton si manerul din corn de ciuta. Acum a venit cu ideia sa-si faca arc. In astea 2 zile mi-am dat seama ca el demult timp aduna informatii de pe internet deoarece este fixat pe longbow din tisa. Si bubita mea este ca neaparat trebuie sa ma apuc sa cioplesc un arc cu cutitul asta, deoarece restul ce am mai cioplit nu ma satisfac "profesional" :) si unde mai pui ca deja visez noapte cum cioplesc la un arc.
Cu arcul am mai tras de cateva ori, mai iesim pe la munte si se nimereste ori locurile in care mergem - gazdele au arcuri si tragem cu ele, ori se nimereste sa vina cineva cu arc cu care tragem. Cele mai bune performante au fost takedown-uri laminate. Mi se par foarte bune arcurile takedown laminat straturi cu fibra de carbon s.a.m.d. doar ca momentan nu am chef sa fac asa ceva, plus ca din cate am citit nici nu se recomanda pentru un incepator in ale arcurilor sa inceapa cu fabricarea unui astfel de arc. Altele mai slabe cu care am tras erau d`astea de 200 roni de la deckathlon.

http://www.decathlon.co.uk/EN/black-ini ... w-8064148/

Cu long bow nu am tras, dar mi-a placut intradevar cum arata astea de pe forum din tisa, salcam, prun. La fulldraw chiar spectaculos, si fortele obtinute par exceptionale pentru un principiu de constructie atat de primitv. Iarasi foarte reusit mi s-a parut si take down-ul din salcam, ala cu maner din teava ovala la mijloc acoperit cu piele, asa ceva mi-ar place foarte mult sa fac si eu.

http://www.forum.arcasi.ro/viewtopic.php?f=49&t=1629

Am ochit eu un dud chiar in fata blocului unde stau :) si o creanga cu diametrul de vre-o 15-20 cm care "deranjeaza" pe locatarii de la etajul 2 si 3 :-D. As vrea sa fac un longbow si un takedown ca si asta de salcam de pe link-ul de mai sus. Intrebarea este urmatoare: cum fac? Tai acu cat e verde creanga? Am citit ca cineva a facut un longbow de salcam parca si anume uscat fortat. Sau il las pana la sfarsit de iarna?
Dud_Intreg.jpg
Dud_Long.jpg
Dud_Take_Down.jpg
Bucata din poza 2 ar merge pentru un longbow are sigur 2 metri, si bucata din poza 3 ar avea un metru, ideal pentru modelul de takedown cu maner de teava, ambele as vrea sa ajunga la dimensiunea de 180 cm, eu avand inaltimea de 186 cm. Astept cu nerabdare sfaturi si recomandari. Deasemenea sper ca tot acest subiect cu toate raspunsurile ce urmeaza, la final sa treaca din "Intrebarile incepatorului..." la "Arcuri construite de membri" ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Re: Dud, The Beginning

Post by florinarnaut » 29 Oct 2010, 23:20

Salut!

Fara suparare dar valorificarea crengii din pom (din poza) seamana cu ...valorificarea pielea ursului din padure :)
Am glumit, dar sint membri care te vor sfatuii cu lux de amanunte in ce priveste ... lemnul de dud!

Bafta!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

vitaliok
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by vitaliok » 30 Oct 2010, 14:01

intr-un fel ai dreptate :) dar sincer nu as vrea sa risc sa-l tai, mai ales daca nu e perioada potrivita a anului, altfel sa fac rost de un salcam ar fi cel mai simplu.
Care era concluzia la salcam, e bun oricare? sau ala cu ace mari "boieresc" i se mai spune.

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 30 Oct 2010, 23:02

Salut,

Pana acum am folosit pentru arcuri frasin, ulm (cam nerelevant, un arc slab), stejar (cu frunza rosie), corn, dud, alun si 2 specii inca neidentificate (una cred ca-i un tip de ulm mai putin dens, cealalta ceva inrudit cu salcamul). Sper sa nu fi uitat nimic...

Din dud, 2 arcuri (asta, dupa 2 ratari :d ). Ambele arcuri aproape doar sapwood (lemn alb, de suprafata).

Primul - un fel de holmegaard, dar cu maner semirigid (nu rigid), arc semiratat (stresat prea mult, a luat mult stringfollow). Ma mir ca nu s-a rupt, in ciuda lemnului bine uscat, a solicitarii mari (20 kgf, partea flexibila a bratelor nu prea lata, destul de scurt) si a bratului de jos foarte noduros si, pe deasupra, ceva mai scurt (eu acum fac cam toate arcurile usor asimetrice)

Al doilea - longbow, 183 cm lungime, 23,5 kgf la 77-78 intindere, cel mai performant arc al meu judecand dupa raportul tarie/ masa a sagetii, la aceeasi intindere (am si un arc mai tare, peste 30 kgf). Arcul acesta lung, desi ingust, noduros si, cum ziceam, aproape doar din lemn alb, a luat stringfollow doar putin. Este ceva mai rapid decat un asiatic traditional din fibra, unul dintre cele mai rapide modele comerciale de acest fel. Mi-a fost usor sa le compar, fiindca la 77 cm arcul lung si asiaticul au exact aceeasi forta. Arcul lung intins la 77 cm trage in medie cu 2 m mai departe decat asiaticul intins la 79-80 (deci si o idee mai tare).

Dudul este cel mai performant lemn din ce-am folosit, cu foarte putin peste corn. Este pe departe cel mai placut. Sapwood-ul rezista tare bine la tensiune, mai bine chiar decat stejarul rosu (stejarii, desi foarte densi, sunt relativ slabi in compresie, dar excelenti la intindere). Se poate face din dud doar din sapwood, dar este si mai bine sa ai lemn rosu pe burta - iar tu vei avea destul :) .

Uitasem de roscov: am folosit si este bun

Inca ceva: singura problema a dudului este ca se crapa foarte usor la uscare, pe departe cel mai usor din ce am folosit. Daca il lasi in coaja si ii astupi capetele, incepe sa putrezeasca, fiindca dudul verde este foarte ud si coaja chiar impermeabila, apa chiar nu poate iesi. Greu din acest punct de vedere, nici nu stii cum s-o dai (poate crapa chiar si daca-l aduci repede aproape de forma finala). Eu, din pacate, am stricat un bustean bun din dud, unul din care vroiam sa-mi fac un warbow.

MODERATOR
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by MODERATOR » 31 Oct 2010, 10:33

Liviu , daca mai ai ceva de scris si nu mai intervine altcineva , editeaza primul mesaj in loc sa scrii 3 mesaje distincte pe viitor. Am comasat cele 3 mesaje . Spor la treaba

vitaliok
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by vitaliok » 31 Oct 2010, 18:54

Iti multumesc mult Liviu pentru sfaturile care mi le-ai dat. Am cautat in mesajele postate de tine si nu am gasit nimic referitor la arcurile confectionate de tine, ti-as fi foarte recunoscator daca ai posta ceva dimensiuni, poze, din reusitele care le-ai descris anterior cu lemnul de dud.
Totusi eu cred ca o sa tai acum creanga, asa verde si plina de seva, il despic in doua, si chiar o sa ma apuc sa-l lucrez, si o sa incerc sa-l usuc fortat pe parcurs, dau jos de pe el stratul alb lasand un inel sau doua, si mai vedem pe parcurs ce-i mai fac. Oricum o sa caut si un bustean de 2 metri cu diamtrul 15-20 cm de salcam, cum a zis si maestro, unul de vreo 20 de ani crescut intro zona mai departe de surse de apa (balta, rau).
Un alt material care am inteles ca e foarte bun pentru arcuri dar nu am gasit arcuri facute din el aici pe forum - ar fi liliacul, si anume din considerentele astea o sa-l abordez, ca e un soi care se gaseste in Romania si ar trebui sa avem in baza de date un "know-how" despre acest material.

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 31 Oct 2010, 23:00

Ok, multumesc. Si scuze, intr-adevar arata agasant.

Post Reply