Ultimul set lucrat

Munca mea...
Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului
Re: Ultimul set lucrat

Post by Casspius » 02 Feb 2011, 22:39

Florin, fiecare vorbeste din propria experienta...
Da, stiam ca nitrolacul este extrem de inflamabil. Nu stiu daca acesta este motivul interzicerii lui de la comercializare in UE.
Probabil ca este doar unul dintre motive, altminteri ar trebui interzise foarte multe substante inflamabile (mie mi-ar placea sa se interzica benzina :)) :)) :)) ).
Un nitrolac prost se va coji, cum spui tu sau se va albi in timp. Unul de calitate insa nu. Eu am constatat ca figura cu albitul nitrolacului apare din cauza umezelii. Crapatul la fel. Pe scurt, daca aplici nitrolacul in atmosfera foarte umeda se albeste pe shaft inca inainte de a se usca. De aceea trebuie aplicat in spatii uscate si bine aerisite.
Eu nu am avut probleme pana acum. Sunt convins ca exista foarte multe lacuri bune, mai bune decat nitrolacul. Eu personal am incercat pana acum cateva lacuri si am ajuns la concluzia ca nitrolacul este cel mai aproape de ceea ce vreau eu ca finish.
Cu lacuri pe baza de apa nu am lucrat, insa am lucrat cu lacuri pe baza de alcool (Sherlac), iar la frecare devine lipicios.

Numai bine

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 03 Feb 2011, 16:11

Mda,
ai dreptate, ar cam trebui sa ne reprofilam, sa gasim alte solutii. Eu inca mai am ceva rezerve de nitrolac, insa cand se vor termina...
Sa ne tii la curent cu experimentele cu lacurile pe baza de apa.

Numai bine

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 04 Feb 2011, 01:48

Salut Mitule,
Mi-ar trebui asa la vre-o doi litri, nediluat. Nu de alta, dar...naiba stie cand o sa mai putem gasi. Din doi litri nediluat obtii cam cinci litri folosibili la lacuit sageti.
Florin, chiar ar fi fain sa gasim o solutie alternativa la nitrolac.

Numai bine

Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31

Post by Sharpshooter » 04 Feb 2011, 09:18

Casspius wrote:Echilibrarea, setarea FOC-ului, aducerea la aceeasi greutate (diferenta intre cea mai grea si cea mai usoara este de 0,34 grame),
Povesteste si tu nitel cum ai facut toate astea , poate vor si altii sa isi echilibreze sagetile . Ai avut bete mai lungi si ai taiat din ele? Ai polizat varfurile pentru a ajusta greutatea? Ai slefuit shafturile cu smirgher sa le subtiezi? Au toate acelasi spin? ai tras cu ele merg liniar? cum se comporta? zi si cu FOC-ul ala ca sa inteleaga si cei mai putin in tema .
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 04 Feb 2011, 16:11

Sharpshooter wrote:
Casspius wrote:Echilibrarea, setarea FOC-ului, aducerea la aceeasi greutate (diferenta intre cea mai grea si cea mai usoara este de 0,34 grame),
Povesteste si tu nitel cum ai facut toate astea , poate vor si altii sa isi echilibreze sagetile . Ai avut bete mai lungi si ai taiat din ele? Ai polizat varfurile pentru a ajusta greutatea? Ai slefuit shafturile cu smirgher sa le subtiezi? Au toate acelasi spin? ai tras cu ele merg liniar? cum se comporta? zi si cu FOC-ul ala ca sa inteleaga si cei mai putin in tema .
Ok, hai s-o luam pe rand :)

Shafturile au 32 de inch initial, asadar tai doi inch din lungime;
cantaresc shafturile si marchez valoarea pe sageata;
verific fiecare shaft pentru a avea acelasi numar de inele de crestere inserate in sectiune;
verific daca spinul este cel comandat la dealer;
Indrept shafturile cu carligul de indreptare;
ascut capatul shaftului (partea pe care se monteaza nock-ul);
cantaresc din nou;
montez nock-urile;
Cantaresc din nou;
balansez sagetile si le marchez centrul de greutate;
marchez zona din shaft care va intra in camasa varfului (parallel screw on) de 100 sau 125 grains;
aleg varfuri si le cantaresc in asa fel incat sa pot potrivi varfuri mai usoare la shafturi mai grele si invers (scopul este diminuarea diferentei dintre greutatea diferitelor sageti din set);
Montez provizoriu varfurile;
caut din nou centrul de greutate;
Calculez FOC-ul dupa formula FOC = (Diferenta dintre centrul sagetii si centrul de greutatea / lungime totala) * 100
Cel mai bun FOC se obtine daca valoare obtinuta este cam de 2/5 din lungimea totala a sagetii.
FOC= Front Of Center
Ulterior, micsorarea diferentei de greutate si aducerea la acelasi centru de greutate (sau aproximativ acelasi) se face prin atenta slefuire a unor zone (depinde ce anume se urmareste - echilibrarea centrului de greutate sau scaderea greutatii); Ideea este sa nu modifici totusi prea tare diamentrul sagetii
Se scoate varful, se aplica baitz, se executa crestingul, se acopera cu 3-4 straturi succesive de nitrolac si se lipesc penele.
Se mai poate jongla cu creutatea si prin aplicarea unei cantintati mai mici sau mai mari de lac la final. Se monteaza definitiv varful; Se cantaresc din nou si se trece valoare pe sageata, in apropierea varfului. Pentru cantarire folosesc balanta semianalitica de laborator, tip KERN.
Cam asta ar fi...
A, si fireste, muuuulta rabdare :)

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 04 Feb 2011, 16:15

Am uitat sa adaug: Da, sagetile se comporta extraordinar in zbor, insa depinde si de cat de curat este releas-ul fiecaruia.
Insa, in principiu, cu o asemenea sageata si cu un arc bun lasi in ecuatie numai factorul uman. Cu alte cuvinte daca sageata se duce prost este vina ta nu a ei.

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 04 Feb 2011, 20:11

Super!
Cred ca am sa-l incerc si eu sa vad ce iese.

Post Reply