Arcul si problemele coloanei vertebrale

poze, linkuri, subiecte pe care nu le poti cataloga in nici un alt subiect ...
Post Reply
cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31
Arcul si problemele coloanei vertebrale

Post by cristiflorin » 11 Feb 2011, 14:01

Ca orice sport inafara de aruncarea cu privirea, si tirul cu arcul poate afecta sa-i zicem integritatea corporala, prin tensiunile care le creeaza in coloana certebrala si articulatiile bratelor. Este recomandabil ca toti cei ce vor sa foloseasca arcuri puternice sa se asigure ca au coloana vertebrala dreapta, musculatura pe masura, si sa nu inceapa tragerile fara incalzire. Dar acelasi lucru e valabil si pentru ceilalti.
Toti isi doresc un arc daca nu puternic, cel putin iute, care sa dea viteza sagetii, caci vrind-nevrind, se vor face comparatii intre arcul propriu si arcul celorlalti. Vedem un arc mai rapid la ceilalti, si ne dorim evident, unul la fel de competitiv. Dar daca nu tinem cont de constitutia corporala si de posibilele curburi ale coloanei vertebrale, care sunt intilnite aproape la toata lumea, intr-o forma mai usoara sau mai grava, sa nu fim surprinsi ca dupa o vreme ne putem trezi cu o hernie de disc, cu crize urite de sciatica.

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::Galati
judet:Galati
Varsta:24

Re: Arcul si problemele coloanei vertebrale

Post by Dediu00ro » 11 Feb 2011, 19:32

Arcurile puternice au facut victime in randul arcasilor care nu au avut tehnica/antrenamentu necesar.
Dar din ce stiu eu au fost afectiuni ale umarului sau a antrebratului chiar a degetelor.
Nu am citit nicaeri ca ar fi un pericol pentru oamenii care sufera de hernii sau alte afectiuni ale coloanei.
Si eu personal nu simt absolut nici o presiune pe coloana cand trag cu arcul, mai mult la umar si la spate. Si am inceput cu un arc de 60.
Exemplu un prieten dea meu care trage cu 60# un arc tare pentru el ... deja cu hernie nu are nici o problema cu coloana umaru in schimb umaru ii oboseste.
Show without showing what u know without knowing

Mugurbb
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Cluj-Napoca
Varsta:37

Post by Mugurbb » 11 Feb 2011, 21:33

Eu am patit-o cu umarul drept (sunt dreptaci), de la un compound de 60 livre. Am tras de el in mod repetat fara sa ma incalzesc in timp ce ii sincronizam camele. Am simtit durerea aproape un an. Asa am invatat sa nu mai trag de arcuri fara incalzire.
Silence is golden and Duct Tape is silver.

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 12 Feb 2011, 02:56

Hmmm,
Ma bucur ca a deschis cineva subiectul acesta. Ei dai, un arc puternic poate crea probleme in anumite conditii.
Aproape un an intreg am tras cu un arc de 32 lbs, pentru ca mai apoi sa imi achizitionez unul de 50 lbs. Am o constitutie destul de atletica, insa sunt departe de a fi un tip solid. La vederea noului arc antrenorul s-a uitat un pic "in dunga" la mine si mi-a supravegheat personal incalzire. Fireste ca diferenta de putere (dar si de viteza, nervozitate) a arcului s-a simtit imediat. Unde? Exact in umar, cum spunea si Mugur, dar si in muschii spatelui.
Atunci am constientizat ca este nevoie de incalzire competenta si riguroasa inainte de orice antrenament cu un arc puternic. Si da, trebuie sa ai o tehnica cat mai corecta, daca vrei sa nu ai probleme ulterioare de sanatate.
Acum trag deja cu arcuri de 55 lbs, uneori si 300 de sageti pe antrenament, insa nu ma resimt in niciun fel. Insa nu trag nicio sageata fara ca in prealabil sa imi fac incalzirea "ca la carte".
Uitasem sa precizez: Trag numai cu arcuri one piece recurve si longbow laminat. Asadar nu am experienta cu compound-ul.

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::Galati
judet:Galati
Varsta:24

Post by Dediu00ro » 12 Feb 2011, 11:19

Pare rau sa aud asta Mugur :( se aude ceva trosnituri in umaru acuma ? sau ti-a sarit vreo data umaru dupa acest accident?
In caz ca da la medic si la RMN cel mai bine, eu am pentru doua vieti la umaru drept.(nu de la tras cu arcul)
Aicia este un exemplu periculos arc compound de 90# http://www.youtube.com/watch?v=YuJfJZCg ... re=related
Ii doresc multa sanatate dar e pericol mare la umar daca scapi compoundul din creep.
Show without showing what u know without knowing

Mugurbb
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Cluj-Napoca
Varsta:37

Post by Mugurbb » 12 Feb 2011, 17:59

Dediu00ro wrote:Pare rau sa aud asta Mugur :( se aude ceva trosnituri in umaru acuma ? sau ti-a sarit vreo data umaru dupa acest accident?
In caz ca da la medic si la RMN cel mai bine, eu am pentru doua vieti la umaru drept.(nu de la tras cu arcul)
Aicia este un exemplu periculos arc compound de 90# http://www.youtube.com/watch?v=YuJfJZCg ... re=related
Ii doresc multa sanatate dar e pericol mare la umar daca scapi compoundul din creep.

Nu am ajuns la trosnituri si luxatie. Doar o durere surda si suparatoare pe care o simteam aproape continuu, zi si noapte. La anumite miscari mai ample ale bratului durerea se intensifica. Am scapat de ea dupa aprope un an. Fara tratament. De atunci ma incalzesc cateva minute inainte de a incorda orice arc.
Silence is golden and Duct Tape is silver.

cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::cluj
Varsta:31

Post by cristiflorin » 13 Feb 2011, 00:07

Post Reply