Mollagabet

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
Post Reply
liviu
Membru al forumului
Membru al forumului
Mollagabet

Post by liviu » 16 Feb 2011, 01:05

Salut,

Am o nedumerire referitoare la Mollagabet: majoritatea au segmentele exterioare ale bratelor rigide (asa cum si "trebuie" sa aiba un Mollagabet "cinstit" facut). Am vazut, totusi, cateva ale caror "parghii rigide" se curbeaza putin. Foarte putin, dar vizibil. Si am mai vazut, la aceste arcuri la care se curbau (erau luate din mai multe unghiuri), ca aveau grosimea mai mare decat latimea in zona "parghiilor" (asa cum si trebuie la Mollagabet). Nedumerirea mea este cum de se pot curba acele parghii fara sa se rasuceasca. Logica (ar putea fi gresita) este ca daca se curbeaza vizibil si grosimea este mai mare ca latimea (pe 35-40% din lungimea bratului) ar trebui sa se rasuceasca la intindere (fata de cazul in care nu se curbeaza, cand riscul rasucirii e mic, corect?).

Intreb fiindca as vrea sa-ncep un astfel de arc (dupa un Holmegaard din dud, semiratat). Oricum, cu sageti grele cred ca-i mai rapid cu capete "perfect" rigide. Nu insa si cu sageti usoare...

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Re: Mollagabet

Post by Neacsu Ionut » 16 Feb 2011, 02:06

salut!

nici eu nu-mi explic prea ''stiintific'' fenomenul, dar am remarcat acelasi lucru...totusi daca ar fi sa fac, as face cu capete rigide, eventual scobite si pe laterale, sa fie cat mai usoare...

dar ma gandesc ca si la longbow (si la alte arcuri) ai capete care se indoaie putin, cu grosime mai mare ca latimea, si nu se torsioneaza...asa ca....daca nu e o diferenta foarte mare intre latime si grosime, nu cred sa fie probleme....

ai vazut ca cele ''originale'' aveau forma la capat conica, fusiforma....nu ca astea ''moderne'' care in sectiune sunt un fel de dreptunghi rotunjit la colturi...si cred ca erau destul de rigide si alea vechi....

complet rigide nu cred ca le poti face, ar trebui sa fie foarte groase...ele tot lucreaza putin, insesizabil...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 16 Feb 2011, 22:25

Salut Florin,
La unele arcuri Mollagabet sau Holmegaard:
Partile exterioare ("parghiile") au latimea mai mica decat grosimea, se curbeaza vizibil si nu se torsioneaza. Nedumerirea mea era cum de nu se rasucesc (torsioneaza) parghiile in acest caz in care ele lucreaza vizibil.

gabriel
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by gabriel » 17 Feb 2011, 05:04

Neacsu Ionut wrote:salut!

complet rigide nu cred ca le poti face, ar trebui sa fie foarte groase...ele tot lucreaza putin, insesizabil...
Salut,
Eu am facut anul trecut un Mollegabet din salcam (cca 45 khf) .Nu il am aici, deci nu pot da fotografii, dar in cca 3 sapt. le voi posta sa il vedeti si voi.Intr-adevar, capetele au o latime de cca 10 mm(din memorie), iar grosimea lor este de cca 12 mm(tot din memorie) , dar nu se torsioneaza de loc.Este foarte placut la tras, are o detenta lina.La pozele full draw se vede insa o foarte usoara curbare a capetelor.

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 18 Feb 2011, 00:28

Salut,

http://paleoplanet69529.yuku.com/topic/ ... -style-bow

Aici sunt pozele. Din cele 3 poze de sub cea mare se vede mai clar la bratul din stanga (este acelasi brat, observam dupa maner). E drept, prima poza din cele 3 e o idee mai mare (asta fiindca urmatoarele 2 sunt cu arcul relaxat), dar cu foarte putin mai mare, iar diferenta dintre grosime si latime pare (pentru bratul din stanga) maricica. Apoi, comparand prima poza - cea mare, fulldraw - cu prima din cele 3, vedem ca "parghiile" lucreaza.
Am mai vazut asta in 2 locuri (nu mai gasesc acum).
Este posibil, dar cred ca putin probabil sa ma insele ochii. Oricum, lungimea pe care se-ntampla "minunea" e mai mica de 35-40% din lungimea bratului, ca trecerile si o scurta portiune dupa ele (inspre varfuri) sunt inca ceva mai late.

Mollagabet de 45 kgf, si salcam... Trebuie sa fie destul de tare arcul (si la figurat... :) )

Post Reply