Foarte frumosae sagetile . Vreau sa remarc modul in care au fost fotografiate si puse in evidenta , de asteptat de la Dragos , si vreau sa intreb ca si Maestro de ce ? penele atat de aproape de nock , nu cred sa influenteze dinamica dar pe mine m-ar incomoda , cu manusa nu am finete si de multe ori prind sageata mai jos de nock.
Penele dispuse helical , se recomanda la broadheads pentru a stabiliza exact cum a spus Florin , sunt de acord cu el , dar sunt de acord si cu Marian (Caspiuss) nu este o obligatoriu , se pot foarte bine pune si la sagetile de tinta , cu cat distanta e mai mica si ai nevoie de stabilizare mai buna mai repede cu atat pui penaj mai mare (conform greutatii varfului ) si dispunere helical . Penajul helical , duce la scaderea vitezei , imprima o miscare de rotatie mai accentuata aproape imediat dupa plecarea din arc , si frecarea fiind mai mare sagetile pierd mai repede din viteza si altitudine . Daca ai un arc mediu ca si putere nu ai sa observi pe distante de pana la 30 de metri cadere sau pierdere de viteza semnificativa . Am tras cu sageti de bambus cu varfuri de 80 de grains si pene de 5 inches helical si au mers perfect la tinta la distanta pana in 40 m . Am in lucru 2 seturi de astfel de sageti de bambus cu pene de 5 inches helical si varfuri de 80 grains . Sper sa fie macar pe jumatate frumoase ca acestea .
iti urez sa vezi numai galben in fata ochilor!
Sageti (din cupru ;) )
- Sharpshooter
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::Craiova
- judet:Dolj
- Varsta:31
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
-
- Membru al forumului
Re: Sageti (din cupru ;) )
Salut,
Am sa incerc sa raspund pe rand la intrebarile si observatiile formulate de Domide si Sharpshooter
Dimensiunea penelor se alege in functie de mai multi parametri. Primul ar fi acela legata de puterea arcului. Mai exact, daca ai un arc de 30 lbs si vrei sa tragi cu el si la distante mari si foarte mari, trebuie sa-i cofectionezi sageti potrivite. Asta inseamna ca ele trebuie sa fie usoare, iar penele trebuie sa aiba dimensiuni mici (pentru a nu frana sageata), insa nu atat de mici incat sa nu-si faca treaba. La astfel de sageti eu as recomanda pene de 3-4 inch dispuse aproape drept.
Offset este un termen ce desemneaza abaterea (spre stanga sau dreapte, in functie de pana - RW sau LW) cu unul sau cel mult doua grade fata de axul sagetii.
Distanta de la nock la pana este o alta variabila ce tine de data asta de caracteristicile anatomice ale degetelor arcasului.
In mod normal, pana, care este o suprafata de control a zborului, ar trebui lipita foarte aproape de nock. Doar asa isi indeplineste cel mai bine rolul. A se vedea cazul sagetilor otomane care aveau pana lipita chiar pe nock. Problema apare la release-ul mediteranean (dar si la cel numit "3 under") unde intre nock si pana trebuie sa fie suficient spatiu pentru a face loc degetelor arcasului si a nu-l incomoda pe acesta. La unele sageti (ca cele folosite de cei care au arcuri coreene), mi s-a cerut sa montez penele la distanta de 2 inch fata de scobitura nock-ului. Mi s-a explicat ca asa le monteaza si coreenii si ca numai asa se poate obtine un release curat folosind tehnica traditionala coreana.
Asadar, dupa cum vedeti si dimensiunea penelor, dar si distanta de la pana la nock sunt variabile care tin de arcas, arcul folosit, scopul urmarit etc.
Numai bine
Am sa incerc sa raspund pe rand la intrebarile si observatiile formulate de Domide si Sharpshooter

Dimensiunea penelor se alege in functie de mai multi parametri. Primul ar fi acela legata de puterea arcului. Mai exact, daca ai un arc de 30 lbs si vrei sa tragi cu el si la distante mari si foarte mari, trebuie sa-i cofectionezi sageti potrivite. Asta inseamna ca ele trebuie sa fie usoare, iar penele trebuie sa aiba dimensiuni mici (pentru a nu frana sageata), insa nu atat de mici incat sa nu-si faca treaba. La astfel de sageti eu as recomanda pene de 3-4 inch dispuse aproape drept.
Offset este un termen ce desemneaza abaterea (spre stanga sau dreapte, in functie de pana - RW sau LW) cu unul sau cel mult doua grade fata de axul sagetii.
Distanta de la nock la pana este o alta variabila ce tine de data asta de caracteristicile anatomice ale degetelor arcasului.
In mod normal, pana, care este o suprafata de control a zborului, ar trebui lipita foarte aproape de nock. Doar asa isi indeplineste cel mai bine rolul. A se vedea cazul sagetilor otomane care aveau pana lipita chiar pe nock. Problema apare la release-ul mediteranean (dar si la cel numit "3 under") unde intre nock si pana trebuie sa fie suficient spatiu pentru a face loc degetelor arcasului si a nu-l incomoda pe acesta. La unele sageti (ca cele folosite de cei care au arcuri coreene), mi s-a cerut sa montez penele la distanta de 2 inch fata de scobitura nock-ului. Mi s-a explicat ca asa le monteaza si coreenii si ca numai asa se poate obtine un release curat folosind tehnica traditionala coreana.
Asadar, dupa cum vedeti si dimensiunea penelor, dar si distanta de la pana la nock sunt variabile care tin de arcas, arcul folosit, scopul urmarit etc.
Numai bine
-
- Membru al forumului
Nu are legatura cu release-ul ci cu faptul ca daca le pui mai aproape de nock le strivesti cu degetul aratator. Turcii le lipeau pe nock, dar pana era "presata" de deget. Mai ai varianta sa pui pana "cocos" pe interior, si astfel nu mai strivesti penele cu degetul aratator, dar in schimb nock-ul sagetii trebuie sa treaca destul de departe de manerul arcului pentru a nu rupe pana.Mi s-a explicat ca asa le monteaza si coreenii si ca numai asa se poate obtine un release curat folosind tehnica traditionala coreana.
- domide
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Deva H
- judet:Hunedoara
- Varsta:40
Multumesc Marian,
Eu nu am avut pana acum decat pene de 3,5inch, le-am lipit pe shafturi de pin (OBI) de 8 si 9mm, la aceeasi lungime. Folosesc un arc de 54@28" si unul de 42@28". Nu pot sa imi dau seama daca sunt potrivite.... Penele au fost lipite cu nu jig (nu retin firma), care avea intr-adevar, marcaje pentru pozitionarea penelor pe shaft.
Scuze pentru off topic, am sa mai citesc la sectiunea "sageti" si poate mai deschid acolo un topic sa ne lamurim mai bine.
Eu nu am avut pana acum decat pene de 3,5inch, le-am lipit pe shafturi de pin (OBI) de 8 si 9mm, la aceeasi lungime. Folosesc un arc de 54@28" si unul de 42@28". Nu pot sa imi dau seama daca sunt potrivite.... Penele au fost lipite cu nu jig (nu retin firma), care avea intr-adevar, marcaje pentru pozitionarea penelor pe shaft.
Scuze pentru off topic, am sa mai citesc la sectiunea "sageti" si poate mai deschid acolo un topic sa ne lamurim mai bine.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde
[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
-
- Membru al forumului
Pentru degetele mele e suficient spatiu intre coarda si pene... cum a explicat si Marian, cu cat sunt mai aproape de nock cu atat isi fac treaba mai bine.