take-down tisa

Munca mea.......
Post Reply
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40
take-down tisa

Post by domide » 18 May 2011, 20:57

Salutare,

Din doua crengi de tisa incerc un arc imbinat prin maner.

Deocamdata nu stiu ce profil sa-i fac, longbow sau flatbow, cred ca cel mai potrivit este longbow. Daca nu am dreptate astept sugestii

Are dimensiunile:
L=1800mm
grosime ~ 35mm

teava de la maner Cu 28mm turtit => 25/32 aprox. l=120mm. (am sa o schimb, se largeste... nu e stabila)

Pana acum, am redus din grosime, si am realizat imbinarea.
In pozele de mai jos se vede (sper) axul:

Image

Image

Image

Ambele bratele au noduri, dar unul este mai "periculos":

Image

din cauza lui bratul este indoit.

Cum sa procedez in cazul "longbow"?, sa tai urmand axul, nu cred ca merge. Nu cred ca este bine sa tai nodurile de pe laterale...

Image

si putin tiller:

Image

Trebuie luat din mijlocul bratelor, dar nu stiu, sa tai din lateral sau de pe burta??? :-??

Cam greu cu nodurile, orice sfat e bine venit.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: take-down tisa

Post by liviu » 18 May 2011, 21:52

Salut! Nu stiu cum e tisa decat din citite.

Totusi, la lungimea si grosimea date as lua si din lateral, si din burta, mai mult insa de pe burta (e relativ subtire lemnul, ingustat puternic risti sa-l rasucesti, iar - daca vrei ingustat bine, dar si subtiat mai mult - un "flat primitiv" piramidal (cu spatele rotund, doar burta dreapta) ar iesi prea slab; plus ca tisa nu cred sa vrea burta dreapta si spate mai rotunjit).

Iar unde-s noduri grija mare cu luatul pe lateral: depinde de cum e nodul daca merge sau nu.

(Evident, aproape de capete ingustat mai bine.)

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43

Post by Arthelad » 18 May 2011, 22:29

Personal mi se pare ca va fi imposibil sa faci profil de longbow din cauza nodurilor din a 4a poza de sus in jos, si din cauza serpuirii fibrei de lemn. As face un profil d mic, adica foarte discret, nu d-ul de longbow. Incearca sa incepi d-ul luand in primul rand din sapwoodul de pe margini, care e mai putin util, si pe urma continuand in heartwood. De asemenea manerul mi se pare cam subtire fata de ce e acum imediat langa el, dar nu imi pot da seama bine. Poate sare Maestro cu un sfat ca el le stie bine.

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40

Post by domide » 19 May 2011, 22:07

Multumesc pentru ajutor,

Am inceput cu bratul mai complicat. Dupa cum am observat "se cere" lemnul la sectiune ovala.

Un amanunt pe care vreau sa-l lamuresc: zona de sapwood are doar inele albe/galbene, pana la cele rosii?

Si inca ceva, in zona inelelor care ies spre lateral, cand am luat din grosime ( burta ), pe acestea le-am atins, in acea zona bratul este mai rigid, cum sa tratez problema? " cu indiferenta" :d ?

Pentru maner am sa schimb teava.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

Post Reply