domide wrote:Ce ne-am mai distrat la Greaca, au incercat unii sa aprinda un smoc de uscaciuni. Am observat ca trebuie ceva dexteritate si un material destul de inflamabil.
hai sa povestim
Fiecare lucru se potriveste unui anumit context.
Normal ca indiferent ce temperatura au scanteile nu pot aprinde usor un foc fara mici pregatiri. Eu folosesc putina vata. La fel de bine cred ca merge pe "pamatuful" papurei sau "bumbacul" din ceara albinei sau alte plante care au semintele invelite intr-un material asemanator cu vata.
Un putregai uscat (salcie, mar) face iarasi serviciu bun.
Pe un carbune uscat daca cad acele scantei este suficient cat sa-i dea viata iar apoi carbunele se poate folosi foarte usor pentru a aprinde focul. Si este chiar mai bine! O pala de vant invioreaza carbunele pe cand pe bricheta o stinge.
Ca-n iubire, un "foc interior" tine mai mult ;)
Din punctul meu de vedere:
- cand nu mai ai dexteritate pentru a aprinde cu un chibrit, folosesti bricheta, iara daca ti-s degetele foarte inghetate poti folosi acest "amnar". Dar in toate cazurile este necesara o "preparatie".
Eu cand merge pe munte sau alte iesiri, am doua lucruri care ma ajuta in orice situatie: "charcloth" (chiar produs in casa fara fum
http://www.cmuntean.ro/site/evadari/58- ... oth-inside) care prinde orice scanteie si apoi stie sa dea caldura pentru aprins focul, iar pentru cazuri deosebite fasii de camera de bicicleta (stiu ca nu este green dar astea sunt pentru cazuri deosebite)
In orice caz petru mine nu a existat placere mai mare cand am reusit sa aprind focul prin metoda "bow drill". Simti o orecare independenta (acuma nu ca as fi doar in salbaticie si am nevoie de asta... insa cred ca unii dintre voi ma inteleg).
Cum ziceam la inceput tine de context si normal fiecare aplica metoda care i se protriveste cel mai bine, fiindca la urma urmei, scopul scuza mijloacele (cateodata )
Sper ca nu se supara Shirak pentru "derapaj"