dacian falx
-
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::vadeni
- judet:braila
- Varsta:25
putini romani stiu ca falx-ul este arma folosita de vechi daci.era capabila sa strapunga scuturi si armurile vechilor romani. ,,The FALX by itself was a frightful weapon,the curved blade similar to a bill-hook,at the end of a wooden handle was proven to be a lethal weapon in the hands of good warrior and all the populations around the Dacian territori learned to fear it,,stie cineva mai multe despre aceasta arma....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
sa invat secretele stramosilor nostri care au scris istorie cu arme "primitive"......Primitive Way...
- anasazzy
- Constructor de arcuri
- Construit de mine:da
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
Re: dacian falx
din cite am aflat eu si vali de la o persoana care a terminat arheologia si istoria. singurul falx gasit intreg [pe teritoriul rominiei] este a treia poza ,este un desen grafic pt o reproducere nu stiu unde este tinut originalul ,probabil prin vreun depozit obscur al unui muzeu,arma sub o forma sau alta era comuna triburilor getilor .dacii erau cei care iau dat un remume impotriva lui domitian si apoi contra lui traian in razboaiele dacice.
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască
-
- Membru al forumului
- locuiesc in::vadeni
- judet:braila
- Varsta:25
pacat ca o asemenea arma sa stea in vreun subsol in loc sa fie expusa in muzeu unde e locul.as vrea sa incerc sa fac o replica a unui falx sau macar un sica(un pumnal asemanator cu falx)
am vazut ca e un falx la cluj(cel putin ce a mai ramas,numai lama)pacat ca o parte din istoria noastra inca nu o cunoastem 

sa invat secretele stramosilor nostri care au scris istorie cu arme "primitive"......Primitive Way...
- soimu`
- Membru al forumului
- locuiesc in::arad dar e prea scurt
heh, oricat de mult am vrea sa credem ca dacii erau un popor razboinic si cu arme elaborate destinate special pentru conflicte armate....o interpretare de bun simt ne spune ca nu e asa
a fost un popor barbar si care se indeletnicea cu munca campului...si acela cultivat la minim ( fiecare familie era la rand sa cultive pamantul trbului odata la cativa ani)
asta ne duce la o concluzie evidenta.... falx ul era o unealta universala
daca vedem si forma ei care aduce FOARTE MULT cu lama de coasa.... ne dam seama ca este de fapt o unealta precursoare a coasei moderne (folosita de tarani preponderent in rascoale si in "oastea mare" cand erau mobilizati de domnitorii evului mediu)
evident, fiind o unealta de otel ascutita si cu care omul era foarte obisnuit... facea treaba buna pe campul de lupta...dar nu era ceva rafinat si nici ceva gandit pentru lupta
parerea mea
a fost un popor barbar si care se indeletnicea cu munca campului...si acela cultivat la minim ( fiecare familie era la rand sa cultive pamantul trbului odata la cativa ani)
asta ne duce la o concluzie evidenta.... falx ul era o unealta universala
daca vedem si forma ei care aduce FOARTE MULT cu lama de coasa.... ne dam seama ca este de fapt o unealta precursoare a coasei moderne (folosita de tarani preponderent in rascoale si in "oastea mare" cand erau mobilizati de domnitorii evului mediu)
evident, fiind o unealta de otel ascutita si cu care omul era foarte obisnuit... facea treaba buna pe campul de lupta...dar nu era ceva rafinat si nici ceva gandit pentru lupta
parerea mea
- florinarnaut
- Constructor de arcuri
- locuiesc in::Brasov
Eu nu comentez parerea sau unghiul din care privesc cei care posteza ...soimu` wrote:falx ul era o unealta universala
daca vedem si forma ei care aduce FOARTE MULT cu lama de coasa.... ne dam seama ca este de fapt o unealta
salut!parerea mea
....Cand e vorba de istorie,traditie si afirmi ceva tre sa ai argumente, asa se face!!
“Traian a venit la razboi cu soldati incercati, care-i dispretuiau pe parti si nu le pasa de sagetile lor, dupa ce vazusera ranile groaznice facute de sabiile curbe ale dacilor.” – Principia Historiae, II
http://www.frontpress.ro/?p=1644
Multe unelte folosite in agricultura de tarani au devenit arme de temut!(vezi cultura chineza ultimii 3000 de ani)
Cele bune

"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -
- Dalai Lama -
- Pisic
- Membru al forumului
din cate mi-au spus oamenii din domeniu, curbura aceea care ii permitea sa loveasca peste scutul inamicilor direct in capatana
[despre scutul roman]
The drawbacks of its composite construction meant that early versions of the scutum could fail from a heavy cutting or piercing blow which was experienced in the Roman Campaigns against Carthage and Dacia where the Falx and Falcata could easily penetrate and rip through the scutum.
~de pe wikipedia~
^aici "explica" poza de mai sus cu pletosu care baga falxul prin scut
faza cu unealta multifunctionala cred ca pica....am tinut o reproducere de falx in mana,si e cam ilogic sa o folosesti la taiat ierburi si seceris-e pentru doua maini,are lama grea si asta nu o face foarte manevrabila
chiar daca dacii erau considerati barbari,falxul era cam printre cele mai "moderne" arme din vremea aia,fiind si foarte temuta
[despre scutul roman]
The drawbacks of its composite construction meant that early versions of the scutum could fail from a heavy cutting or piercing blow which was experienced in the Roman Campaigns against Carthage and Dacia where the Falx and Falcata could easily penetrate and rip through the scutum.
~de pe wikipedia~
^aici "explica" poza de mai sus cu pletosu care baga falxul prin scut
faza cu unealta multifunctionala cred ca pica....am tinut o reproducere de falx in mana,si e cam ilogic sa o folosesti la taiat ierburi si seceris-e pentru doua maini,are lama grea si asta nu o face foarte manevrabila
chiar daca dacii erau considerati barbari,falxul era cam printre cele mai "moderne" arme din vremea aia,fiind si foarte temuta
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.
- soimu`
- Membru al forumului
pai hai sa vedem ce treburi faceau si ce unelte aveau...cred ca e important
aveau animale mari??? vaci, cai?
aveau oi?
climatul este de asa natura incat iarna sa se asigure hrana naturala ducand la pascut animalele sau trebuiau facute provizi?
era cresterea animalelor cea mai importanta sursa de mancare?
buuun, deci trebuiau sa coseasca iarba si sa faca fan pentru iarna....cu ce????
coasa nu fusese inventata si secera aveau in forma primitiva...dar nu e eficienta pentru inlocuirea coasei...deci cu ce coseau?
probabil ca la cultivarea cerealelor se utiliza precursoarea secerei care se pare ca era cunoscuta, bun aici nu intram in amanunte (desi in Banat, graul era cosit si dus la treierat si nu secerat, fiind mai eficient, dar nu insist)
pentru iarna si pentru constructii era nevoie de lemn...mult lemn
ai topoare ...dar, dupa cum stim, topoarele nu sunt foarte eficiente pentru arbusti si vegetaie forestiera... acolo exceleaza maceta sau billhok ul...si cred ca un falx este ideal pentru asta
ca este foarte utila si in lupta...da, sunt de acord, dar ca este facuta special pentru lupta...ma indoiesc
aveau animale mari??? vaci, cai?
aveau oi?
climatul este de asa natura incat iarna sa se asigure hrana naturala ducand la pascut animalele sau trebuiau facute provizi?
era cresterea animalelor cea mai importanta sursa de mancare?
buuun, deci trebuiau sa coseasca iarba si sa faca fan pentru iarna....cu ce????
coasa nu fusese inventata si secera aveau in forma primitiva...dar nu e eficienta pentru inlocuirea coasei...deci cu ce coseau?
probabil ca la cultivarea cerealelor se utiliza precursoarea secerei care se pare ca era cunoscuta, bun aici nu intram in amanunte (desi in Banat, graul era cosit si dus la treierat si nu secerat, fiind mai eficient, dar nu insist)
pentru iarna si pentru constructii era nevoie de lemn...mult lemn
ai topoare ...dar, dupa cum stim, topoarele nu sunt foarte eficiente pentru arbusti si vegetaie forestiera... acolo exceleaza maceta sau billhok ul...si cred ca un falx este ideal pentru asta
ca este foarte utila si in lupta...da, sunt de acord, dar ca este facuta special pentru lupta...ma indoiesc
- soimu`
- Membru al forumului
asa cum sa spus de la incepututul topicului...practic nu au fost gasite mai multe pentru a putea fi analizate
ele sunt descrise de istorici si desenate pe columna
de aici si pana la a face o replica....care sa respecte greutatea si grosimea..e enorm de mare distanta
si eu pot sa fac o replica si sa iasa tare usoara...ami ales cu un maner de un metru...pt ca se poate schimba mult dimensiunile fara sa poata cineva sa ma contrazica cu ceva concret...decat cu alte pareri si interpretari
pentru cine are curiozitatea, luati o lama de coasa si montati un maner drept (nu perpendicular )de 50 cm
o sa iasa ceva ca un falx, usor si foarte periculos
poate initial ea avea si acea nervura cum are coasa pentru a fi mai rigida.... nu avem de unde sa stim exact, pe columna nu au facut schita tehnica si nici istoricii nu au facut manual tehnic
ele sunt descrise de istorici si desenate pe columna
de aici si pana la a face o replica....care sa respecte greutatea si grosimea..e enorm de mare distanta
si eu pot sa fac o replica si sa iasa tare usoara...ami ales cu un maner de un metru...pt ca se poate schimba mult dimensiunile fara sa poata cineva sa ma contrazica cu ceva concret...decat cu alte pareri si interpretari
pentru cine are curiozitatea, luati o lama de coasa si montati un maner drept (nu perpendicular )de 50 cm
o sa iasa ceva ca un falx, usor si foarte periculos
poate initial ea avea si acea nervura cum are coasa pentru a fi mai rigida.... nu avem de unde sa stim exact, pe columna nu au facut schita tehnica si nici istoricii nu au facut manual tehnic
- soimu`
- Membru al forumului
mda, se pare ca nu numai eu am aceasta parere
http://enciclopedia-dacica.ro/armata_daca/falx.htm
" Este foarte probabil ca, la origine, Falx Dacica să fi fost o simplă unealtă, folosită la recoltarea păioaselor, şi să fi evoluat, datorită dublului rol al ţăranului dac, nevoit adesea să lase muncile cîmpului şi să apuce armele. Acesta este şi motivul pentru care falxul este o armă folosită îndeosebi de către pedestrime. Apariţia sabiei curbe în forma ei consacrată coincide cu trecerea de la epoca bronzului la cea a fierului, metal mult mai potrivit pentru o astfel de armă-unealtă"
"În unele reprezentări pare sa fie o lamă asemănătoare unei coase ataşată la capătul unui mâner rezistent de lemn sau alt material, iar în altele pare mai degrabă asemănătoare unei săbii, luând o formă uşor curbată"
iar pe wikipedia....
"Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă. Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu."
otel... a fost descoperit cu mult timp inainte
in fond, otelul este un fier imbogatit cu carbon, care poate fi tratat termic
dar, de exemplu materialul de coasa, nu este un otel de o calitate prea buna, lama se intareste prin ancasare, adica prin baterea aceea la rece facuta de orice taran dupa ce ia o lama noua si periodic cand se ingusteaza taisul, in cursul careia se schimba materialul fizic...si nu chimic
http://enciclopedia-dacica.ro/armata_daca/falx.htm
" Este foarte probabil ca, la origine, Falx Dacica să fi fost o simplă unealtă, folosită la recoltarea păioaselor, şi să fi evoluat, datorită dublului rol al ţăranului dac, nevoit adesea să lase muncile cîmpului şi să apuce armele. Acesta este şi motivul pentru care falxul este o armă folosită îndeosebi de către pedestrime. Apariţia sabiei curbe în forma ei consacrată coincide cu trecerea de la epoca bronzului la cea a fierului, metal mult mai potrivit pentru o astfel de armă-unealtă"
"În unele reprezentări pare sa fie o lamă asemănătoare unei coase ataşată la capătul unui mâner rezistent de lemn sau alt material, iar în altele pare mai degrabă asemănătoare unei săbii, luând o formă uşor curbată"
iar pe wikipedia....
"Falxul este cuvântul latin pentru seceră, dar mai târziu a fost folosit pentru a desemna orice fel de instrumente care aveau o lama curbată și care erau ascuțite pe marginea interioară, ca la o coasă. Falxul a fost, de asemenea, utilizat ca armă, în special de traci și daci, și mai târziu a fost folosit de romani drept cârlig de asediu."
otel... a fost descoperit cu mult timp inainte
in fond, otelul este un fier imbogatit cu carbon, care poate fi tratat termic
dar, de exemplu materialul de coasa, nu este un otel de o calitate prea buna, lama se intareste prin ancasare, adica prin baterea aceea la rece facuta de orice taran dupa ce ia o lama noua si periodic cand se ingusteaza taisul, in cursul careia se schimba materialul fizic...si nu chimic
- anasazzy
- Constructor de arcuri
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
nu tagaduieste nimeni ca la origine a existat o unealta cu forma asta, dar dupa descrierile romanilor pina la urma sa dezvoltat ca arma desine statatoare cu intrebuintare exacta .mai exista si azi citiva oameni prin delta care folosesc tarpanul
,este o maceta cu lama de 30 35 de centimetri cu lama curbata si miner lung de 90- 100 cm[practic un cosor] care este folosita la taierea stufului .cit despre falx ..romanii dadeau greutatea lui in aur sa il poata cumpara ca trofeu ,si cred ca nu dadeau atita avuutie doar sa ia o secera pe care o puteau comanda mai usor unui fierar .ce a fost in timpurile alea cu greu putem sti dar sa ii credem pe romani, se temeau tare de falx asa ca pina la urma era o arma redutabila.asa este si toporul a fost o unealta dar au aparut exemplare de lupta care cu greu le-ai putea utiliza la alceva
.

in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască