Eu asa ceva mi-as construi daca as avea materiale,timp,rabdare si cunostinte despre constructia de arcuri-un arc amerindian Penobscot ,premergatorul arcului compound.
Am gasit ceva informatii despre el "Penobscot este un trib indian american care a trait in partea de est a Americii in zona de coasta si zona impadurita de langa coasta.In pelegrinarile lor a aparut nevoia unui arc puternic facut din materiale mai putin solide. Rezolvarea a fost designul de arc dublu.Si acest tip de arc are mai multe variante printre care si cel piramid care ofera putere maxima si hand shock foarte mic.
Atasat de spatele arcului principal se gaseste arcul secundar.Ambele lucreaza impreuna iar arcul secundar este putin sau mai mult reflex care ajuta la reducerea setului si de asemenea da plus de viteza si putere arcului.
Alt avantaj pe care il aduce arcul secundar este ca da posibilitatea arcasului sa tuneze arcul in asa fel incat sa se potriveasca spinului sagetilor folosite. Prin rasucirea corzilor dintre arcul principal si cel secundar poti sa cresti sau sa scazi puterea arcului."
E un arc foarte interesant atat prin faptul ca este reglabil cat si ca ma gandesc ca in ziua de azi avand la dispozitie esente de lemn calitativ superioare pentru constructia de arcuri si materiale moderne se pot face combinatii din care sa rezulte niste arcuri foarte performante ca viteza si putere.
Maestro ar putea sa construiasca unul,ar trebui doar sa faca un arc secundar pe care sa-l ataseze pe unul dintre arcurile facute si o coarda.....chiar il provoc sa construiasca unul ca apoi sa-i compare performantele cu performantele arcului simplu din care a fost facut, pentru buna stiinta a tuturor arcasilor
Si Florin Arnaut ar putea sa faca un laminat Penobscot.