animalele pe vremea aia erau combatute doar primitiv cu tipete. pietre daca ii vedeai si un bat destul de gros sa fie folosit de toiag.iar pe partea de jos a toiagului aveam infasurata o bucata de pinza imbibata in amestec de motorina si benzina care lua foc destul de tepede sa faci o torta din ia.chestia asta am invatato de pe munte undeva in fagaras de la un cioban.iar pe atunci ciini de stina [aia mari de paza ] aveau jujau .o bucata de lemn legata de git in asa fel incit sa ii loveasca peste picioare cind alearga si sa ii incetineasca.cei fara jujau erau considerati pericol pentru vinat si impuscati la vedere de vinatori.iar mistretii nu ataca decit cind esti foarte aproape de turma.de obicei ii auzeam si eram auzit si fiecare se indeparta cit mai rapid de celalalt asa instinctiv

.lupii nu erau o problema in lunile de vara .chiar nu am vazut lupi prin hoinarelile mele, ceva ursi [de la distanta

],rishi ,si citeva pisici salbatice de care ne temeam toti mai tare decit de urs[sint tare agresive si neinfricate]in rest ciute ,citeodata aveam privilegiul sa vedem capra neagra si alte animalute nepericuloase care dispareau ele rapid ,abia le zareai asa cu coada ochiului pret de juma de secunda.