Vad ca se munceste.. asa fac o mica prezentare a arcului facut pentru Nimrod:
Este un arc reflex deflex cu lungimea de 63" (1,6m) trilam: bambus, salcam, macaraduba. Dupa primul esec, cu multa munca spun: si totusi se poate!
Nu este usor de construit acest model, este foarte mult de lucrat la fasiile laminate. Forma manerului este greu de "ghicit". Cel mai greu este sa-l faci la o tarie data. Nu poti sa lucrezi dupa dimensiuni prestabilite, si faci totul prin incercari. Sunt etape "simple" trasarea - calirea - formare - lipirea, dar dupa prima laminare, la tilerul propriu-zis, este marea incercare: daca lasi miezul prea gros - arc monstru, daca este prea subtire, se curbeaza frumos, dar poate iesi la o tarie inferioara de cea dorita.
Am sa incerc sa fac un grafic tarie /intindere la doua etape distincte: prima laminare si ultima(burta), in acest fel se poate deduce cata de cat puterea finala. De obicei, fasia de pe burta (ipe sau macaraduba) se face la 3mm, asta poate sa fie o constanta... fasia de bambus tot 3mm, alta constanta. Deasemenea si densitatea nu difera foarte mult intre fasiile de bambus, sau intre fasiile de macaraduba. Singura necunoscuta, miezul... difera mult in functie de densitate, cat este de uscat, modul de taiere....
Sunt foarte multe de invatat in momentul in care construiesti un arc RD, de la forma si dimensiunile manerului, razele bratelor, grosimea fasiilor, au fost multe provocari. A fost distractiv sa-l construiesc.
Am lucrat 6 ore / zi:
Vineri de la 18, pregatit fasii si lipit maner, seara prima lipire - pauza pana luni.
Luni lipit maner.
Marti tiller - de la 18 la 23 mi-au sarit ochii si pana la urma am reusit sa lipesc si fasia de pe burta
Miercuri pauza pentru a se intari rasina, dar... seara desfacut, curatat, pregatit pentru ziua cea mare:
Joi de la 18 pana la 23 tiller, decupat maner, nocku-ri, finisat, facut coarda, poze.... si in sfarsit aproape terminat. Spun aproape, deoarece am sa mai fac unele modificari la maner, in functie de dorinta proprietarului.
Inca nu am teste, dar dupa ultimele retusuri, urmeaza sa trag prin cronograf, sa vad ce a iesit.
Cateva poze, dupa finisare, voi face si cateva mai "artistice":