Asta am incercat si eu, considerand ca sagetile de 30-32 grame sunt potrivite pentru un arc de 45-50 lbs.
Dar sa incep cu inceputul..
Se zice ca pentru un long bow coarda trebuie sa fie mai scurta cu 3" decat arcul. Corect?
Am luat o coarda de 65" / 16 fire, am pus-o la lungimea maxima, am masurat forta arcului cu BH de 6" la 28" DL si am gasit ~45lbs, atat cat scrie pe arc.
(Poate ar fi fost bine sa repet masuratoarea cu un BH de 7" si de 8" ? Nu m-am gandit atunci...) Vizual arata binisor asa ca l-am dus acasa si cateva zile mai tarziu, cu sageti de 30 gr/ 30" m-am prezentat la poligonul din gradina

La prima sesiune, zgomot teribil, vibratii, m-am cam speriat, parea ca se va rupe. Am rasucit coarda de cateva ori si zgomotul a mai scazut. Am repetat operatiunea pana cand mi s-a parut ca depasesc o anumita limita in ceea ce priveste forma arcului incordat, fara prea mult progres in reducerea vibratiilor. La urmatoarea iesire am rasucit coarda pana la BH 7"1/2 (arcul arata rau, supratensionat), aceleasi sageti (bambus), din nou zgomot si vibratii la greu. I-am pus niste atenuatoare din elastic, in loc de zbarnait am obtinut niste pocnete ca de pistol...Deh, arc de vanatoare

Am scos atenuatoarele, am mai lungit coarda si parca suna mai bine...
Inteleg ideea ca trebuie sa calibrezi arcul cu sageata (sau mai degraba invers), dar de undeva trebuie sa pleci, nu? D'aia m-am gandit ca ar trebui sa fie o relatie optima intre lungimea arcului, forta de tragere, BH, calitatea corzii, numarul de fire, si altele, si altele, printre care si nivelul de zgomot...
Dar daca nu se poate altfel am sa-l aranjez si rasucitura cu rasucitura. Asta-i

Numai bine tuturor