Si cateva poze mai vechi de la o alta tragere :

Dragona este foarte buna pe arcul olimpic, care are anumite caracteristici diferite fata de arcurile tip fieldbow samick, sau alte arcuri asemanatoare. Eu am incercat sa folosesc si nu prea functioneaza cu arcurile care nu au fereastra pastcenter shot cum au rizerele arcurilor olimpice. Din cauza asta se mai intampla un fenomen, arcul care nu are fereastra center shot sau past center shot, dupa eliberare are tendinta sa se invarta putin, si daca incerci sa folosesti dragoana sau bowsling, de fapt faci mai mult rau decat bine.Recomandat este sa folositi o dragona care sa impiedice ca arcul sa scape din mana, asta te ajuta si mental, dupa un timp, sa nu te mai concentrezi asupra arcului ci asupra pozitiei si formei de tragere. Totodata folosind dragona se poate tine crosa doar cu aratatorul fara ca degetele mijlociu inelar si mic sa atinga crosa provocand torsiune asupra arcului.
Daca asta ar fi cazul orice arcas olimpic foarte bun, ar putea sa puna mana pe un arc traditional sau sa dea jos echipamentele ajutatoare, sa se foloseasca de tehnica superioara, si sa castige concursuri mondiale de traditional fara probleme. Dar din pacate eu nu am auzit de asa ceva. Nu cred ca sunt reguli de intindere, ochire, si release, exista un numar limitat de tehnici care vor functiona foarte bine, care pleaca de la baze solide tehnice. Exact ca la box, sa dai o directa trebuie sa pivotezi pe picioru din spate, alta varianta nu prea exista daca vrei sa ai ceva putere in lovitura.La olimpic singurul motiv pentru care au aparut regurile de intindre, ochire, release etc. a fost obtinerea de rezultate bune si constante in urma unor pozitii constante si care sa interfereze cat mai putin cu arcul/sageata (atingerea sagetii cu degetele sau obrazul, presiunea prea mare a corzii pe obraz, torsiunea arcului...etc)