Sagetile is foarte grele pentru forta arcului, ca sa mearga bine ar rebui ca sagetile sa fie cam la jumatate, 25-max 30 de grame cu tot cu varf.
Recomandabil este ca sageata se fie intre 5 grains/lbs si 10 grains /lbs,, in cazul kilelor ar fi cam 0,7 grame/kg -1,4 grame/kg. Adica la un arc de 24 kg forta sageata ar fi 0,7 grame x 24 kg =16,8 grame pt o sageata rapida si aproximativ 33 grame pentru o sageata mai lenta.
Penajul nu franeaza atat de mult, fireste daca excludem flu-flu.
Daca faci penajul mai mare, avantajul e ca sageata se stabilizeaza mai repede, nu mai oscileaza in plan orizontal si rezista mai bine la impact la distante mici.
Penele taiate mai subtire is folosite la distante mai lungi.
Oricum, pentru arcul traditional penele ar tebui sa aibe cam 10-12 cm lungime, iar ialtimea si forma o faci in functie de cum vrei sa tragi cu sageata, aproape sau departe.
De pilda, sagetile mele pentru tras aproape au pene de 12 cm lungime si cam 1,5 cm latime, iar cele de distanta, din care am facut doar doua, au pene lungi de 10 cm si late de 8 mm, iar forma e foate ascutita.
La distanta, diferenta intre ele este de aproximativ 50 de metri, desi masa e aceeasi, practic numai penele fac aceasta diferenta.
Dar la distante de 20 de metri nu se poate observa nici o diferenta de franare, doar de stabilizare, cele cu pene mari se tsbilizeaza mai bine, se infig de obicei drept in tinta (celelalte se infig oblic de obicei).
La forma poti da frau liber imaginatiei.
La sageata din poza imi pare pana cam scurta , iar forma as fi facut-o un pic mai ascutita catre varf. dar cred ca e mai mult o chestie de gust.