Deoarece fac parte din aceeasi categorie a armelor ce arunca proiectile, va provoc la o discutie despre arbalete . Am sa atasez si ceva fotografii. Ce am observat este forta imensa pe care o au aceste arme , din specificatiile producatorilor, si relativa usurinta in utilizare, arbaletele moderne sunt construite ca niste arme de vanatoare moderne , au pat din material plastic sau compozit , vin cu luneta si asa numitul "red dot" adica punctul rosu , raza laser de culoare rosie ce indica cu exactitate unde urmeaza sa loveasca boltul. Bolturile am vazut ca sunt de aluminiu. Ceea ce le diferentiaza de arc este precizia , un tragator neexperimentat poate sa nimereasca cu usurinta cu o arbaleta moderna chiar si de la distanta mare , datorita sistemelor de ochire si a faptului ca se folosesta ca o pusca adica patul se fixeaza in umar si poti tinti linistit. Cea mai puternica peste care eu am dat are 225 livre calculati si voi ce ravagii poate face . Din pacate sau din fericire comerializarea acestor arme este restrictionata atat in Romania cat si peste hotare imaginati-va ce s-ar intampla daca ar incapea pe mainile unor iresponsabili... daca de sageata lansata din arc mai scapi , chiar si cei mai experimentati arcasi au dificultati cu tintele in miscare , de un bolt de arbaleta care " zboara" cu 350 FPS mie imi vine greu sa cred ca te mai poti feri ... si daca mai e lansat si dintr-o arbaleta de 225 livre nici nu vreau sa ma gandesc de leziuni poate provoca . Din cate am inteles arbaletele sunt folosite la vanatoare, in special vanat de talie mare bizon mistret urs elan etc, fiind preferate de vanatori pentru ca sunt silentioase , instantanee, boltul nu are cadere si sitemele de ochire permit obtinerea perfomantei de "punct ochit punct lovit" , puterea mare si viteza mare , contribuie la cresterea ratei de succes si reduc sansele vanatului de a mai scapa ... Varfurile de vanatoare sunt de 2 feluri , unele care se deschid la impact , si unele care au lame fixe adica varful propriu zis este solid , nu are piese in miscare .
In continuare voi atasa niste imagini cu arbalete si varfuri de vanatoare , va invit la discutii si astept parerile voastre cu privire la arbalete. Eu raman fidel arcului , mai precis tirului cu arcul la tinta .
Mai intai cateva arbalete :

Si aici cateva varfuri de vanatoare de toate felurile.