primele mele sageti (cu faze de constructie)

Munca mea...
Post Reply
metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 22 Mar 2009, 23:31

E prima mea tentativa de a construi niste sageti voi adauga poze cu toate fazele lucrului, doresc sa ma anuntati daca am gresit undeva sau daca aveti vreo idee cum as imbunatati sagetile. Sper sa vi se para interesant si sa ajute pe cineva care vrea sa isi faca singur sagetile.Image
Aici sunt materialele si uneltele utilizate la constructie shaft din lemn de fag diametrul de 8mm,poxipol ransparent (ales din motive estetiece), o ascutitoare de creiaone obisnuita, (ar mai trebui sa fie si o pinza de bonfaier pe care am omis-o din greseala din poza)Image
Un shaft in detaliu. Dupa ce l-am trecut prin ascutitoarea de creioane am facut un canal cu pinza de bonfaier. Canalul se va umple cu poxipol cind voi lipi nock-ul de shaft. Image
Toate shaft-urile gata de lipit. Dupa ce le-am ascutit pe toate si am facut canalul le-am incalzit la aragaz din cite stiu de la bunicul meu lemnul se intareste in felul asta (atente mare sa se incalzeasca uniform pe toate partile ca altfel se curbeaza, si bineinteles atentie sa nu ia foc) Image
Shaf-turi cu nock-uri (detaliu) Image
10 Shaft-uri cu nock-urile lipite.
Sper sa va placa astept parerile voastre.

metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 23 Mar 2009, 11:58

pentru urmatoarea faza a executiei (lacuirea) m-am gindit sa fac o camera de vacuum dintr-o teava din pvc inchisa la un capat si la celalt cu un capac cu ventil bag shaft-urile in interior si adaug lac mai diluat pina la nivelul dorit pun capacul si trag aerul ramas. in felul asta va iesi si aerul din lemn(macar o parte la suprafata) si va fi inlocuit de lac care va patrunde mai adinc in fibra
sporindu-i in felul asta rezistenta.
Astept pareri.

moshu_sc
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: primele mele sageti (cu faze de constructie)

Post by moshu_sc » 23 Mar 2009, 12:10

Foarte interesant. Spor la lucru in continuare

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 23 Mar 2009, 12:25

si va fi inlocuit de lac care va patrunde mai adinc in fibra sporindu-i in felul asta rezistenta.
si va mari greutatea sagetii... nush cat te avantajeaza. eu le fac sa pastreze cat mai putin lac, cat sa acopere suprafata si sa nu ajunga umezeala la ele. eu folosesc lac care se amesteca cu intaritor, deci nu-mi merita sa tin mai mult timp lac intrun recipient ca se intareste. cat despte intaritul varfului la foc... e timp pierdut, sageata nu se rupe pe zina dinnauntru varfului, de obicei se rupe aproape de varf daca lovesti ceva tare si care se va rupe si cu arsura si fara sau de unde e fibra mai slaba.

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 26 Mar 2009, 13:58

poti sa faci un dipping tube,o teava cu capac la un capat,si in celalalt.o garnitura cu o gaura,garnitura tre sa fie din ceva cauciuc moale,cand tragi sageata afara din tub,sa se alungeasca unpic in sus (adica sa formeze ca un trunchi de con),in rest te descurci tu ....vezi ca penultimul shaft e ca valurile dunarii :)) ,spor in continuare si la cat mai multe
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 26 Mar 2009, 20:24

Cam toate sunt putin strimbe o sa remediez asta la aragaz. teva din pvc se moaie din cauza lacului asa ca am lasat pe mai tirziu lacuitul si cred ca o sa le dau cu vopsea alba si rosie(sunt mai usor de gasit in iarba).
Am facut citeva virfuri din teava de alama de 8mm cu peretele gros de aprox 0,5 mm in care am bagat o bucata de bara filetata ca virf dar m-am grabit si nu am facut poze miine seara cred ca o sa mai fac vreo citeva virfuri si am sa fac si poze.

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 26 Mar 2009, 20:40

daca vrei sa le vopsesti fain,ia niste tuburi de vopsea spray,implanti umpic sagetile intr-o bucata de polistiren,vertical,dai primul strat de culoare de la 30 cm,ca sa nu curga vopseaua pe shafturi,dupa ce se usuca,poti pune banda de acoperit,si dai urmatoarea culoare,dupaia iei jos banda si gata (dupa ce is uscate),asta daca vrei in doua culori(juma sageata rosie,juma alba),daca vrei sa le vopsesti in totalitate in aceiasi culoare,acoperi nockul cu banda de hartie,si de nock agati o sfoara,le agati undeva sus si le vopsesti.
daca vrei modele,frunzulite de ceva,soparle ,modele,bla bla,iei hartie autocolanta pe care o decupezi frumos,modelu in negativ (adica in hartie desenu sa fie sub forma de decupaj,gaura)dai prima culoare,dupaia pui hartia si dai a doua culoare,preferabil ceva culori contrastante
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 28 Mar 2009, 03:31

am vopsit shafturile(au iesit naspa)rosu cu roz in loc de rosu cu alb am spalat pensonul dar se pare ca nu asa de bine cum credeam avantajul e ca sar in ochi cind se infing in iarba.
Am facut citeva poze cu virfurile pe care le-am facut, mai fac vreo 2-3 simbata si am sa adaug mai multe poze cu explicatii si uneltele folosite.
Ca materiale am folosit teava de alama si bara filetata(inoxidabila nu zincata) cea inoxidabila e mai tare ca aliaj si tratamentul nu e numai la suprafata ca la cea zincata. Le-am cumparat din Practiker teava de alama de 8mm diametru si bara filetata deasemnea de 8 mm, dupa calculele mele ar trebui sa iasa 40-50 de virfuri din ele.
Image
Image
Image

metzger
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by metzger » 28 Mar 2009, 22:25

Virfurile le-am facut dupa cum am zis mai sus din teava de alama si bara filetata
am ales alama din mai multe motive:nu rugineste, e destul de flexibila, destul de rezistenta, mi-a fost la indemina(magazin Practiker) mai aveam de ales doar aluminiu care mi s-a parut destul de slab
1 am taiat din bara filetata bucati lungi de 1 cm
Image
2 am taiat din teava de alama bucati de 2,5 cm
3 am redus diametrul bcucatii de bara fileta aproxiumativ = cu diametrul interior al tevii de alama dar putin mai mare
cu ajutorul bormasinii filetante si a flexului(ar fi mers mai bine la un polizor) folosesc bormasina filetanta pentru ca sa polizez uniform bara filetata

Image
Image

3 am batut bucata de bara filetata in interiorul bucatii din teava
4 am virful obtinut in mandrina bormasinii filetante si am inceput sa ascut(tot pe foaia de la flex din nou ar fi mers mai bine la un polizor) am folosit bormasina filetanta deoarece vreau ca virful sa ia forma de glonte si sa fie uniform si cit mai putin descentrat.
5 virful e gata de montat(in poza e deja montat pe o sageata de fibra la care i-a sarit virful)
Image
Enjoy si astept comentarii si pareri unde gresesc si unde as putea sa aduc imbunatatiri.

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Iasi
judet:Iasi
Varsta:35

Post by Vreascu » 01 Apr 2009, 07:59

Salut ... arata fain varfurile ... Mi-a trcut si mie prin cap un glontz de asta cu materiale din Praktiker sa fac, dar am renuntat gandindu-ma ca or sa iasa prea grele. Apropo le-ai cantarit sa vezi la ce greutate au iesit?

Poate facem cumva sa ne intalnim candva ...mai schimbam o vorba...mai tragem o sageata.

Post Reply