Salutari!
Sunt nou pe acest forum pe care l-am gasit din intimplare in timp ce cautam informatii despre confectionarea unui arc.
Am aflat o gramada de chestii interesante citindu-va postarile, si acest lucru m-a facut sa doresc a fi si eu membru pe acest forum.Pasiunea mea pentru arcuri o am de mic copil, am inceput ca toata lumea , respectiv primul arc a fost o creanga indoita legata cu ata, iar pe post de sageti am folosit crengi subtiri si drepte de alun(evident, ca orice copil neastimparat, nu am uitat sa matisez in virful sagetilor cu sirma cite un cui luat cu japca din ladita de scule a lui taica-meu

).Cind am fost in liceu, am inceput sa caut informatii mai amanuntite dorind foarte mult sa imi construiesc o arbaleta medievala.A fost o munca pe cit de solicitanta pe atit de pasionanta, lipsa multor scule necesare , a multor materiale si informatii obligindu-ma sa improvizez mereu si sa caut solutii la toate problemele aparute.Arcul arbaletei a fost intii din lemn de frasin(cum citisem in tratate medievale), apoi am avut citeva crengi groase de tisa pe care le-am lasat citeva luni sa se usuce dupa care m-am apucat de cioplit cu cutitul si rindea manuala.La inceput arcurile se rupeau, apoi treptat am capatat oarecare experienta si am confectionat unele mai de calitate, in urma aceste munci ajungind sa lucrez si vreo 3 arcuri de mina.S-au rupt si ele, dupa multe trageri la tinta, insa imi amintesc ca ultimul a tinut destul de mult timp(il matisasem de la miner pina la jumatate cu sfoara sau piele strins .Ultimul lucru ce l-am facut in aceasta pasiune veche a mea, a fost sa aduc acasa un trunchi de frasin de vreo 30 cm diametrul si lung cam de 1,60cm , pe care l-am pus la uscat cu coaja pe el, in garaj.Acest trunchi il am si acum(au trecut 8 ani de atunci), e uscat ca piatra(am incercat sa il tai cu drujba felii pentru alt scop, dar a fost cam imposibil.Cred ca cea mai buna intrebuintare ce i-as putea-o da ar fi aceea pentru care l-am si adus acum 8 ani, asa ca -daca doriti sa imi dati niste sfaturi suplimentare, m-as apuca de lucrat un arc .Am citeva nelamuriri:
1-Ce parte a trunchiului e mai buna(mai spre margini, centrul)
2-Cite arcuri se pot construi din acest trunchi
cu respect