Cum o sa-mi confectionez un arc lung

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
cristi
Membru al forumului
Membru al forumului
Cum o sa-mi confectionez un arc lung

Post by cristi » 22 Jul 2007, 10:45

Titlul nu e prea original stiu :). Recunosc de la inceput ca mi-a placut foarte mult cum a iesit arcul lui Akila, bravo Akila, si m-am hotarat sa construiesc si eu unul, chiar daca poate nu iasa asa frumos macar poate o sa traga mai bine he he.

Deja am inceput sa adun ce am nevoie. Asa ca am gasit dupa ce am strabatut Timisoara in lung si-n lat lemn foarte fain de stejar ( dupa cum am citit pe aici pe forum ca este bun fara noduri, cu fibra dreapta, uscat, fara crapaturi). Asa ca am ajuns cum spuneam la un loc unde vindeau lemne de tot felu si mi-am ales dintr-o gramada mare ce am putut gasi mai bun in cateva minute ca ma astepta taxiul ( doar nu credeati ca am strabatut Timisoara pe jos ). Atasez o poza cu ce am gasit, initial omu mi-a zis ca ma costa 120 bucata, si apoi eu baiat destept am crezut ca inseamna 1200000, am tacut ca imi doream mult sa iau, si cand m-am dus sa platesc se uita speriat la mine, si-mi zice ca-i 120000 , apoi m-am dus si mi-am mai luat o bucata asa ca m-am facut cu doua bucati numai bune de arc din stejar, cre ca pot face vre-o 6 arcuri din cat lemn am, dar deocamdata nu am timp de asa ceva asa ca o sa mai dureze poate destul de mult pana postez poze cu longbowul meu.

Iata deci ce am gasit :
Image
Nu se prea vad dimensiunile din poza, inaltime are cam 1.80m, lungime cam 8 cm, si latime cam 5cm.

Si acum, ar fi bine sa stiu cat mai multe inainte sa incep sa tai lemnu. Dimensiunile se pare ca le am de la voi din tabele, ma gandesc totusi sa-l fac putin mai lat mai ales aproape de maner, si manerul am sa incerc poate sa-l fac putin mai lung si mai solid.

M-am gandit insa mai ales dupa ce am citit ceva pe internet legat de cum construieste cineva longbows la niste probleme legate de pozitia mainii si sagetii fata de axul de simetrie al arcului, si am vazut si aici pe forum cum se spune ca bratele trebuie sa fie perfect simetrice si sageata fix pe mijlocul arcului.

Postez niste poze pe care le-am facut in paintbrush ( nu radeti ca-i bun programu ) ca sa exprim mai usor unde vad problemele :

Image

Aici am incercat sa explic ce se intampla daca alegem ca sageata sa treaca exact pe la mijlocul de simetrie al arcului. Mana nu ai de ales trebuie sa o tii mai jos decat sageata si se creaza un moment (stiti voi de la fizica) pentru ca forta de tragere a sagetii o aplici mai sus si asta tinde sa-ti roteasca daca nu foarte mult macar putin arcul in mana, si cred ca e destul cat sa fie incomod in cel mai bun caz, chiar daca nu afecteaza poate sever zborul sagetii la eliberare. O alta chestie e ca manerul trebuie sa fie putin mai lung pentru ca iti trebuie loc sa tii mana si ca sa fie simetric tre sa lasi tot atat si deasupra sagetii.

Image

Aici am ales ca sageata sa fie plasata mai sus decat centrul de simetrie al arcului. In cazul in care bratele sunt perfect simetrice ca lungime si tarie sunt convins ca se intampla ceva ce am incercat sa arat in partea de jos a figurii, capatul sagetii se ridica in sus, am calculat si matematic ca sa fiu sigur ca nu postez prostii aici si asa este. Asta cred ca e problema destul de severa si poate afecta destul de serios zborul sagetii la eliberare. O solutie detul de evidenta si se pare ca nici asta nu e prostie ca de pe internet am citit cum face cineva arcuri, este ca bratul de jos sa fie putin mai greu de incordat decat cel de sus. Astfel bratul de sus se indoaie mai mult la incordare, lasand mai mult fir asa cum este necesar pentru ca sageata sa-si pastreze directia in timpul incordarii si eliberarii. Am citit ca tipul asta construia arcul aproape simetric si apoi lua cate putin din bratul de sus pana era multumit cum se incoarda.

Din motive tehnice am fost nevoit sa nu trimit mesajul exact cand l-am scris asa ca am avut timp pana dimineata asta sa ma mai gandesc la chestia asta. Ma gandeam ca problema aia cu momentul si tendinta de rotire apare (putin poate) si in cazul in care sageata sta mai sus de centru si bratele sunt asimetrice, si ma gandeam ca poate nu-i asa o problema chestia asta din cauza ca se poate compensa prin lasarea arcului putin in jos, de fapt cred ca mai mult sau mai putin constient noi facem asta cand ochim. Dar inca odata nu am destula experienta sa spun ca 100% e asa asa ca astept raspunsuri.

Si pentru ca nu am scris mai nimic legat de chiar cum planuiesc sa construiesc arcu, pai multa munca din care sper sa iasa un arc fain :).

Astept pareri, critici si sugestii.

Multumesc.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 22 Jul 2007, 13:59

Rationamentul tau e bun.

Eu nu am gasit din pacate un model matematic al acului care sa ia in considerare aceasta asimetrie. Toate folosesc unmodel constand intr-o jumatate de arc, considerand ca sageata trece pe la jumatatea manerului.

Ajustarea tariei limbilor in functie de stilul de tras folosit se cheama "tillering" si se pare ca este diferita de la arcar la arcar.

In general pentru un recurve clasic american se face limba de jos un pic mai tare, daca tragi cu trei degete, unul deasupra -doua sub. Daca se schimba stilul, se schimbe si metoda de tillering, de pilada cu trei degete sub sageata diferenta dintre limbi e mai putin pronuntata.

Arcul meu coreean are limba de jos mult mai tare decat cea de sus, asta pentru ca atunci cand tragi impingi an manerul arclui cu podul palmei, deci mult mai jos decat punctul pe unde trece sageata, iar nocul sagetii este cam 4 cm deasupra punctului unde sageta cade perpendicular pe coarda.
la un arc recurve facut pentru tras cu doua degete sub si unul deasupra sageata se plaseaza cu 3-4 mm deasupra punctului de perpendicularitate pe coarda.
In pozitia de repaos, daca masor distanta dintre coarda si punctele de curbura maxima a limbii de sus si alimbii de jos, intre ele e diferenta de 18 mm, la un arc de 120 cm este foarte mult.

Mi-am batut si eu capul cu mecanica asta a arcului pana am avut dureri... In opinia mea important este de stiut ce se intampla dupa ce eliberezi coarda decat inainte.
Dar e asa de complicat incat mai bine lasi sa lucreze partea artistica a creierului... Principiul este ca daca arata bine atunci trage bine.

Spor la treaba!

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Continuarea

Post by cristi » 21 Nov 2007, 22:23

Salutari. Am urmarit cu interes pana acum ce ati mai postat pe aici, si chiar am folosit unele din ideile ce le-am mai intalnit pe forum si informatiile de aici ca sa continui lucru la arcu meu traditional. Well, sa zicem ca e semitraditional intrucat nu am folosit cele mai traditionale metode pentru a-l construi.

Si deoarece o imagine poate spune mai mult decat 1000 de cuvinte, iata cateva poze:

Image

Aicea de abea am inceput, dupa ce am trasat liniile pe lemn am inceput sa tai ce era in plus cu vedeti si voi cu ce, a mers cam nasol cu jucaria aia, era de preferat un circular, ca e cam tare lemnu asta de stejar si era si gros.

Image

Si asa arata dupa ce am terminat primele taieturi. Dupa cum vedeti am proiectat in asa fel forma incat sa am direct manerul dintr-o singura bucata ca sa nu mai lipesc ceva in plus.

Image

Asa arata dupa inca vre-o cateva taieturi cu jucaria aia electrica.

Image

Si iata si rezultatul sudorii.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Iata si materialul din care am confectionat coarda, e un material excelent, foarte tare si nu se intinde, e uimitor, e data cu un fel de material cu continut de ceara si ceva lipicios, asta il face parca mai usor de utilizat, nu stiu exact care e scopu, cred ca si ca sa nu se imprastie fibrele din fir, poate asta e o idee buna pentru cei ce folosesc material autohtone pentru corzi.

Image

Asta a fost prima mea coarda asa facut mai ca la carte ca pana mai demult am avut nici nu le mai numesc corzi acuma. Asta am si matisat-o cu un dispozitiv improvizat asemanator cu ce am vazut pe forum si pe youtube. Sper sa am timp sa fac unu mai bun in curand.

Si bineinteles la ce e bun un arc daca nu ai sageti... am avut una de proba cumparata gata asamblata, aia ce e in poze. Am mai luat niste materiale cu care planuiesc sa fac in curand niste sageti mai potrivite pentru arcu asta. Iata si materialele ce le-am cumparat special pentru asta:

Image

Astept cu nerabdare pareri.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Inca niste informatii

Post by cristi » 22 Nov 2007, 12:07

Salut, ma bucur de apreciere. Reflexul l-am facut intentionat, am incalzit arcu la aragaz si l-am strambat cu mainile cu intentia de a contracara din tendinta lemnului de a ramane indoit dupa ce l-am incordat prima data.

Da ce ochi ai omule, nu stiu cum ti-ai dat seama de chestia cu bratele dar intr-adevar ala de jos era si poate ca mai e inca foarte putin mai slab ca cel de sus, desi cand il incord nu se prea simte, era mult mai mare diferenta si am luat destul de mult dupa aceea din bratu de sus, dar mi-a fost teama sa nu-l fac prea slab sus, asa ca atunci cand am fost multumit de cum se incoarda m-am oprit.

Cat despre capete, sigur ca era mai frumos sa fie corn ala sau os, dar e cheap old plastic ca nu am avut corn, si asa la inceput nici nu eram sigur ce o sa pun acolo, dar cand am vazut ca se despica usor lemnu acolo a trebuit sa pun ceva ca sa nu se rupa la capete, desi eu sunt destul de multumit de cum a iesit, avand in vedere ca e chiar prima data cand am facut arc ca acesta. Deci nu sunt grele capetele deoarece sunt de plastic :)

Forta nu am masurat-o si din pacate chiar nu stiu sa apreciez nici dupa mana, oricum eu sunt foarte multumit de forta ce a iesit, nu e prea tare da nici prea slab, ca asa pot trage usor si altii cu el, si asta imi place mult.

Iar lungimea e cam 1.70m pe acolo.

Inca nu e chiar gata, mai vreau sa-i pun piele pe maner. Si incerc sa mai pun si niste poze, ca prea multa vorbarie:

Image

Image

Image

Image

Image

Poate asta e o idee ce ar folosi si altora, ca sa obtin o linie dreapta pe mijlocul arcului, am intins un fir de cupru, bineinteles ca poate fi si ata sau altceva, dar asta am avut la indemana, si fiindca l-am intins bine am obtinut linia dreapta de care aveam nevoie pentru simetrie, e simplu si mai sigur decat sa folosesti liniaru.

Image

Image

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 25 Nov 2007, 12:26

Felicitari pentru arc...e foarte reusit ..chiar imi place....intr-adevar bratul de jos e un pic mai slab decat cel de sus, dar datorita formei manerului nu prea mai ai cum sa-l folosesti cu bratul mai sla sus asa ca asta e...oricum ai reusit sa schilibrezi bine bratele mai ales fiin primul arc pe care il faci..bravo.Mie personal manerul mi se pare putin cam lung sincer, cred ca ai fi putut sa-l faci cu vreo 2 cm mai scurt si poate putin mai gros...dar asta e chestie si de gust pana la urma, si din cate am putut vedea din poze, mi se pare ca ai fi putut sa rotunjesti putin mai mult muchiile arcului, mai ales la nok-uri, si inainte de ele.. se vede acolo o portiune mica in poza , unde muchia este cam ascutita..se poate sa gresesc dar din poza asa mi se pare.In general muchiile arcului e bine sa fie rotunjite( mai mult sau mai putin, in functie de lemn,design, etc, si ca sa nu se desprinda vreo aschie). In rest arata foarte bine.Felicitari pentru Arrow rest, :wink: ... ai riscat acolo putin dar ma bucur ca ti-a iesit.Asteptam poze cu produsul final.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Critici binevenite

Post by cristi » 26 Nov 2007, 11:12

Multumesc pentru aprecieri, ma bucur mai ales cand acestea vin de la oameni de aici care au mai multa experienta ca mine la facut arcuri. Si criticile sunt bineinteles foarte bine venite. Nu vad nici un punct unde ati fi gresit pana acum in aprecieri. Adevarul este si ca l-am construit intr-o viteza uimitoare, nu prea am avut timp ca am fost tot pe fuga, si am vrut mult sa gat. Si o sa incerc sa mai finisez la el ca nici eu nu sunt total multumit mai ales de cum au iesit capetele, am nevoie acolo de o pila rotunda sau asa ceva si din captele de plastic mai pot lua inca usor. Apoi si manerul intr-adevar e un pic lungut dar mi-a fost teama sa nu-mi stea mana inghesuita, si si despre grosime ai dreptate, mi-ar fi placut si de fapt asa mi-am dorit sa iasa mai gros un pic, dar asta e, poate daca mai pun niste piele cum intentionez iasa numai bine. Ai dreptate si cu riscul la arrow rest, la un moment dat mi-a fost teama ca l-am ruinat in timp ce lucram ca am scapat masina de taiat de a luat aproape doi milimetri mai mult decat voiam. Dar se pare ca nu s-a rupt pana acum si nici n-arata prea rau.

In rest, sper sa mai invat de la voi, pana acuma vad ca nu m-am uitat degeaba pe forum daca ziceti ca e cat de cat reusit.

Numai bine, si astept sa vad si de la voi altele si mai faine ca pana acum.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Mizerie in casa

Post by cristi » 26 Nov 2007, 11:17

A si am uitat, nu-ti sugerez sa faci asa ceva in casa,am avut mult de aspirat rumegusul si praful ce l-am facut. Bine ca nu a venit proprietaru in vizita in zilele alea :shock: . Pacat ca nu am facut o poza atuncea in camera. Dar daca ai unde lucra in afara spatiului unde stai e mult mai bine, oricum chestiile ce nu fac praf si mizerie prea mare le poti face si in casa.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 26 Nov 2007, 13:13

Eu din fericire stau la casa si imi pot permite daca pot sa zic asa sa mai lucrez in casa...eu de obicei arcurile le fac din busteni despicati si nu am de taiat cu scule electrice mai nimic si nici nu fac asa mult rumegus de ala fin...oricum arcul imi place... e foarte reusit...restul sunt doar mici retusuri de care in mod sigur vei avea grija pe viitor.Cu arrow rest-ul am uitat sa-ti spun....nu s-a rupt arcul pentru ca nu l-ai facut sa se indoaie prea tare in zona manerului.Nu stiu daca ai stiut asta sau ai facut-o din instinct...dar ai facut bine....daca s-ar fi indoit in zona manerului, in mod sigur s-ar fi rupt... la cat e de gros.. in poze pare destul de subtire.Dar e foarte bine asa cum e.TI-am spus asta ca sa stii ce ai facut si pe viitor sa faci la fel daca mai vrei sa faci arcuri cu arrow rest.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Manerul

Post by cristi » 26 Nov 2007, 13:25

Da, intentionat l-am facut in zona menrului si in special in preajma arrow restului mai gros in directia intinderii decat lat, daca te uiti se vede un pic curbura, pe mesura ce creste in adancime crestatura creste si grosimea, ca sa ii dau ceva mai multa rezistenta in zona aceea "periculoasa". Intentionam sa-l fac si mai gros dar cum am spus nu am fost destul de atent.

As fi curios sa vad procesul prin care faci arcu din bustean, poate o sa pui mai multe poze mai ales daca procesu asta intentionezi sa-l folosesti pentru arcul din concurs. Sunt curios la fiecare pas ce unealta folosesti cum. Asa cu securi, ferestree si dalti m-am mai jucat si eu cate putin dar mi se pare ca ia prea mult timp comparativ cu uneltele electrice si ca e mai obositor. Ceea ce nu e foarte rau ca la urma urmei e si un sport hobbyu asta, si sincer vorbind de fapt nici cu uneltele electrice nu e joaca de copii ca m-au trecut ceva sudori lucrand si asa. Dar cum nu mai stau la casa in Timisoara mi-e greu si sa fac rost de busteni, si nu stiu cand voi mai face urmatorul arc traditional.

As vrea urmatorul sa incerc din nou un compound. Ma tot gandesc la asta dar nu stiu cum sa rezolv unele probleme mai delicate cum ar fi un maner din aluminiu. Dar nu stiu pe cati de aici ii intereseaza asta deocamdata.

Numai bine.

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 26 Nov 2007, 14:11

pe mine ma intereseaza un compound :) si eu imi muncesc mintea cu el. Ma gandeam la un moment dat la un maner facut din platbanda de 3-4mm grosime si sa scot cat mai mult din materialul inutil dar sa-i pastrez rezistenta si sa fie cat mai usor. O sa fac initial niste teste cu compound-ul meu din copilarie.
Dar ... e plan de viitor oricum si cu voie Domnului, o sa-l si indeplinesc :D

P.S. n-arata rau arcul matale :)

Post Reply