Deja am inceput sa adun ce am nevoie. Asa ca am gasit dupa ce am strabatut Timisoara in lung si-n lat lemn foarte fain de stejar ( dupa cum am citit pe aici pe forum ca este bun fara noduri, cu fibra dreapta, uscat, fara crapaturi). Asa ca am ajuns cum spuneam la un loc unde vindeau lemne de tot felu si mi-am ales dintr-o gramada mare ce am putut gasi mai bun in cateva minute ca ma astepta taxiul ( doar nu credeati ca am strabatut Timisoara pe jos ). Atasez o poza cu ce am gasit, initial omu mi-a zis ca ma costa 120 bucata, si apoi eu baiat destept am crezut ca inseamna 1200000, am tacut ca imi doream mult sa iau, si cand m-am dus sa platesc se uita speriat la mine, si-mi zice ca-i 120000 , apoi m-am dus si mi-am mai luat o bucata asa ca m-am facut cu doua bucati numai bune de arc din stejar, cre ca pot face vre-o 6 arcuri din cat lemn am, dar deocamdata nu am timp de asa ceva asa ca o sa mai dureze poate destul de mult pana postez poze cu longbowul meu.
Iata deci ce am gasit :

Nu se prea vad dimensiunile din poza, inaltime are cam 1.80m, lungime cam 8 cm, si latime cam 5cm.
Si acum, ar fi bine sa stiu cat mai multe inainte sa incep sa tai lemnu. Dimensiunile se pare ca le am de la voi din tabele, ma gandesc totusi sa-l fac putin mai lat mai ales aproape de maner, si manerul am sa incerc poate sa-l fac putin mai lung si mai solid.
M-am gandit insa mai ales dupa ce am citit ceva pe internet legat de cum construieste cineva longbows la niste probleme legate de pozitia mainii si sagetii fata de axul de simetrie al arcului, si am vazut si aici pe forum cum se spune ca bratele trebuie sa fie perfect simetrice si sageata fix pe mijlocul arcului.
Postez niste poze pe care le-am facut in paintbrush ( nu radeti ca-i bun programu ) ca sa exprim mai usor unde vad problemele :

Aici am incercat sa explic ce se intampla daca alegem ca sageata sa treaca exact pe la mijlocul de simetrie al arcului. Mana nu ai de ales trebuie sa o tii mai jos decat sageata si se creaza un moment (stiti voi de la fizica) pentru ca forta de tragere a sagetii o aplici mai sus si asta tinde sa-ti roteasca daca nu foarte mult macar putin arcul in mana, si cred ca e destul cat sa fie incomod in cel mai bun caz, chiar daca nu afecteaza poate sever zborul sagetii la eliberare. O alta chestie e ca manerul trebuie sa fie putin mai lung pentru ca iti trebuie loc sa tii mana si ca sa fie simetric tre sa lasi tot atat si deasupra sagetii.

Aici am ales ca sageata sa fie plasata mai sus decat centrul de simetrie al arcului. In cazul in care bratele sunt perfect simetrice ca lungime si tarie sunt convins ca se intampla ceva ce am incercat sa arat in partea de jos a figurii, capatul sagetii se ridica in sus, am calculat si matematic ca sa fiu sigur ca nu postez prostii aici si asa este. Asta cred ca e problema destul de severa si poate afecta destul de serios zborul sagetii la eliberare. O solutie detul de evidenta si se pare ca nici asta nu e prostie ca de pe internet am citit cum face cineva arcuri, este ca bratul de jos sa fie putin mai greu de incordat decat cel de sus. Astfel bratul de sus se indoaie mai mult la incordare, lasand mai mult fir asa cum este necesar pentru ca sageata sa-si pastreze directia in timpul incordarii si eliberarii. Am citit ca tipul asta construia arcul aproape simetric si apoi lua cate putin din bratul de sus pana era multumit cum se incoarda.
Din motive tehnice am fost nevoit sa nu trimit mesajul exact cand l-am scris asa ca am avut timp pana dimineata asta sa ma mai gandesc la chestia asta. Ma gandeam ca problema aia cu momentul si tendinta de rotire apare (putin poate) si in cazul in care sageata sta mai sus de centru si bratele sunt asimetrice, si ma gandeam ca poate nu-i asa o problema chestia asta din cauza ca se poate compensa prin lasarea arcului putin in jos, de fapt cred ca mai mult sau mai putin constient noi facem asta cand ochim. Dar inca odata nu am destula experienta sa spun ca 100% e asa asa ca astept raspunsuri.
Si pentru ca nu am scris mai nimic legat de chiar cum planuiesc sa construiesc arcu, pai multa munca din care sper sa iasa un arc fain

Astept pareri, critici si sugestii.
Multumesc.