Arc primitiv din paducel (Hawthorn, Crataegus monogyna)

Munca mea.......
Post Reply
Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Bucuresti
judet:Bucuresti
Varsta:43
Arc primitiv din paducel (Hawthorn, Crataegus monogyna)

Post by Arthelad » 01 May 2011, 20:04

Imi adun si eu curajul sa pun un arc pe forum pentru prima data.
Este vorba de un arc primitiv de paducel. Este al 3lea arc pe care il fac din acest lemn, si cel mai reusit pana acum. Imi place forte mult paducelul, eu ma consider inca un incepator, si este un lemn foarte rezistent, usor de gasit si care iarta multe greseli.
Am gasit aceasta bucata rasucita pe un drum de munte in zona in care avem casa de vacanta. Copacelul era extrem de dens, se vede pe coaja lui ca e batran, desi mic. Era clar intr-o zona cu putina umiditate. Cand l-am taiat am opbservat ca inelele sunt f dese, can 1 inel pe mm, aproape ca la tisa. L-am luat, l-am lasat la uscat vreo 2-3 luni, si apoi m-am apucat de el.
L-am lucrat aproape numai din topor si raspila, am degrosat un pic la inceput cu un polizor de banc cu banda de glaspapir, dar am renuntat repede, era asa de rasucit incat nu aveam cum sa lucrez.
Dimensiuni:162 cm nock to nock, latime medie brate cca 4 cm, grosime medie brate cca 3 cm. brace height cca 15 cm. Forta aproximativa 60# la 28". Mi-e greu sa estimez forta exacta, eu intind 27", dar il simt mai puternic decat Samick-ul lightning care are 55# la 28, deci cred ca e pe acolo. Ca viteza iarasi, e greu sa estimez cu precizie. Trage mai incet decat Samick, dar considerabil mai repede decat longbow-ul laminat de 45# pe care il am. De asemenea trage un pic mai repede decat longbow-ul de tisa de 60# la 30", acel pic vine din faptul ca la 27" cat intind eu, longbow-ul nu mai e asa eficient si are probabil in jur de 50#, si probabil si din faptul ca am incercat sa ii fac niste capete ca la hlmegaard, si cred ca asta ajuta la viteza. Dupa acest arc cred din ce in ce mai mult ca un arc simplu de lemn, daca e bine facut (nu zic neaparat ca la mine e bine facut, probabil e mai mult lemnul) si dintr-un lemn f bun se poate compara cu un arc traditional modern de fabrica. Ca precizie trage foarte decent, am nimerit un mar la 20 de metri (un amic care era in vizita a facut pariu cu mine ca e imposibil, :)) ). L-a pus la 20 de metri pe o panta ascendenta, intr-o pozitie incomoda ca-mi batea soarele in ochi, dar din 10 sageti l-am nimerit cu doua iar toate celelalte au trecut milimetric pe langa. Am uitat sa spun ca el are un soi de center shot, curbura manerului il face astfel.
si iata si pozele:
Image
Image
Image

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Arc primitiv din paducel (Hawthorn, Crataegus monogyna)

Post by Arthelad » 01 May 2011, 20:38

multumesc pentru aprecieri, de la tine am invatat enorm :)
pun primul clip, dureaza f mult sa le incarc ca am legatura proasta aci la munte
View My Video
estimez viteza la ceva spre 55-60 m/s, distanta e de 15-16 m, pe video dat lent sageata face cca 1/4 de secunda (am cantat in cap o pesa de muzica cu saizprezecimi, ca sa cronometrez)

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Arthelad » 01 May 2011, 22:55

si al 2lea video, filmat langa tinta
View My Video

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 02 May 2011, 02:18

Arthelad wrote:multumesc pentru aprecieri, de la tine am invatat enorm :)
pun primul clip, dureaza f mult sa le incarc ca am legatura proasta aci la munte
View My Video
estimez viteza la ceva spre 55-60 m/s, distanta e de 15-16 m, pe video dat lent sageata face cca 1/4 de secunda (am cantat in cap o pesa de muzica cu saizprezecimi, ca sa cronometrez)
Salut Arthelad,
Fain arcul tau! Si chiar ca are personalitate.
Acum sa nu crezi ca sunt carcotas, insa 60 m/s nu-i cam mult? In fps vine cam 200....
Nu vreau sa dau nastere la controverse insa pentru mine un lucru a fost clar: arcul asta al tau trage mai rapid ca cel de tisa.

Numai bine

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Arthelad » 02 May 2011, 07:33

Departe de mine gandul de a starni polemici si a tine cu dintii de o viteza estimata "audiometric".
Aia 60 m/s de care zic or fi poate 50? 55? cine stie? Nici nu stiu cat au sagetile, dar mai toate au fost carpacite (retaiate dupa incidente) deci sunt relativ usoare.
Doar ca e vizibil mai rapid decat un arc longbow laminat de 45# luat din Decathlon , si care nu e rau, si se apropie f mult de Samick lightning, care e sigur rapid. Nu l-am filmat comparativ cu cel laminat cu fibra de sticla pt ca diferenta era chiar mare, cu cel de tisa era mica.
Ideea e ca e un arc relativ rapid si precis facut dintr-o craca stramba, care bate un laminat de 4 milioane juma.
Si pt noi a fost clar ca a tras un pic mai rapid decat ala de tisa, insa cel de tisa e dezavantajat de lungimea mea normala de draw, daca il trag la ureche si se apropie de 60# 30" se schimba socoteala, asa cum am tras in film forta e cu minim 10# sub ala de paducel, dar pe balcon e mai riscant, am mai dat cu sageata in pereti cu el asa. In plus senzatia cu ala de tisa e foarte placuta, e "smooth" foc, cum se zice. Cel facut de mine e un arc scurt, nu cred ca ar reactiona bine la overdraw, probabil 28" e maxim cat sa tragi safe cu el.

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 02 May 2011, 12:19

Ca arcul tau din paducel este mai rapid decat laminatele decatloniste este foarte clar. Am vazut destul arcuri home-made, facute din te miri ce crengi, care erau net superioare arcurilor laminate.
Ienupar de Virginia (Juniperus virginiana) ai incercat? Amerindienii tineau la mare pret lemnul asta. Triburile din zona montana cica ar fi folosit cu precadere lemnul asta la fabricat arcuri.
Este destul de raspandit si la noi si, apropos, creste si in Cismigiu :d :d

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Arthelad » 02 May 2011, 12:50

Ai atins coarda mea sensibila, imi place enorm si lemnul de ienupar. E cu totul diferit fata de paducel, paducelul e un lemn f tare si rezistent, ienuparul e moale si elastic. Am facut cateva arcuri din ienupar, si ies arcuri care trag f rapid. Problema e ca se rupe f usor, mai ales daca e prea uscat, iar daca nu e prea uscat ia set mare. Inca mai am de experimentat cu ienupar, ca sa-mi iasa un arc puternic care sa nu se rupa. E aproape imposibil de facut un arc simetric, creste f rasucit si nu am gasit inca arbore, doar tufe. Creste si la munte destul. Trebuie backing aproape obligatoriu, trebuie sa fac rost de tendon cumva.

Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Arthelad » 02 May 2011, 13:47

mda, vazand arcurile alea 3 de la review-urile lui Dediu, cred ca estimarea mea era cam optimista, probabil in realitate e mai degraba ceva pe la 50 m/s

Casspius
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Casspius » 02 May 2011, 14:04

Arthelad wrote:mda, vazand arcurile alea 3 de la review-urile lui Dediu, cred ca estimarea mea era cam optimista, probabil in realitate e mai degraba ceva pe la 50 m/s
Acum replica mea total lipsita de tact ar fi trebuit sa fie clasica "ti-am spus eu!".
Adevarul este ca nu prea poti estima viteza unui arc. Poti doar s-o masuri cu aparatura specializata. Fiecare dintre noi este afectat de subiectivism, in sensul ca aprecierea la adresa unui arc se bazeaza mai ales pe fealing-ul personal, pe zenzatia resimtita la eliberarea corzii. Oricum, repet, creanga ta de paducel a dat un arc rapid.
In ceea ce priveste ienuparul, stiu ca amerindienii ii faceau dublu baking, cu tendon de cerb si piele de sarpe. Daca la capitolul tendon te mai poti descurca si cu cel de vita, cand vine vorba despre piei de sarpe...mai greu si nu intotdeuna legal.
Eu am reusit sa fac rost de ceva piei apeland la "borcanul cu muraturi" din laborator. Concret, am jupuit cativa serpi exotici primiti in stadiul de cadavru de la baietii cu expozitiile intinerante de reptile. Neavand valoare stiintifica de colectie (origini, data colectarii etc) nu m-a durut sufletul sa-i sacrific. Am chiar si doua piei de crotal diamant estic (Crotalus adamanteus).
Inca mai caut o creanga groasa de ienupar. Pana acum nu m-am impiedicat de asa ceva.

gabriel
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by gabriel » 03 May 2011, 01:50

Frumos arcul si cu personalitate.(A propos, l-am vazut intii postat pe webarcherie).

Post Reply