arc de 40 kgf

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
andreih
Membru al forumului
Membru al forumului
Re: arc de 40 kgf

Post by andreih » 26 Jun 2009, 09:13

a, despre felul de lemn.

din experienta proprie cu alunul (alun fac rost cel mai usor si m-am jucat cu el, am vrut 30kg) si nu se comporta cum trebuie la peste 20 kg. Sub 20 e chiar SUPER! E foarte rapid alunul si bun dar in compresie e slabut, mai ales la forte mari.
Poti face arc si de 100# din alun totusi dar va dezvolta in timp un set imens. E pe paleoplanet prietenul lui Yorick un olandez de vreo 16 ani care a facut multe arcuri din alun, le-a tot dat cu heat-gun si alte cele si a facut din alun de 30kg si apoi a recunoscut ca ia set mare.. nu rezista in compresie la forte mari...

despre alte soiuri depinde cine face (ce experienta are) si ce design alege daca e potrivit pentru soiul de lemn respectiv si bineinteles cat de bine face tilleringul ...

nimic nu e fix, batut in cuie pentru ca si dintr-o padure poti taia 2 frasini si sa se comporte diferit, cu atat mai mult daca sunt pe continente diferite, sau subspecii diferite, sau in ce zone au crescut, umiditate, etc, sunt foarte multi factori aici.

ce ramane e sa experimentezi, testezi, vezi ce poti si ce nu, asculti si ce au facut altii si nu e neaparat nevoie sa fii de acord cu ei, pana la urma asta e experienta sa gresesti tu si sa vezi ce poti sa faci... Ma gandesc cu un zambet cand aud despre cineva (in special Ken) ca e un constructor de arcuri experimentat, deci ma gandesc la cate arcuri a rupt in viata lui (2 le-am vazut rupandu-se cu ochii mei in BG 2008 si 2009) :)
Asa ca baieti, faceti, experimentati, invatati din greseli si din ce spun si altii si o sa reusiti !!!!
Doar incercati, faceti..

Imi permit sa il citez pe Dl. Avram (Dady's dady)
"Cine vrea sa faca ceva cauta mijloace cine nu vrea sa faca ceva cauta motive"

Succes!!!

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by andreih » 26 Jun 2009, 10:44

PS uscare lemn
depinde si de umiditatea din aer, crapaturi apar mult mai usor daca umiditatea atmosferica e scazuta....
sunt multi factori...

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by Greenarrow » 26 Jun 2009, 12:54

Domnule Avram sunteti un om intelept!!! ;)

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by akila » 26 Jun 2009, 20:26

Culmea stiti care e??? ca eu lemnul ala de frasin de care vorbesc ca s-a crapat,fusese taiat toamna, afara era destul de frig daca as putea spune asa.... imediat ajuns acasa, l-am despicat cum era si normal. am dat coaja jos, pe care am jupit-o aproape dintr-o bucata cum a zis si florin, si a doua zi, surpriza....era aproape tot plin de crapaturi....sincer nu vad ce altceva as fi putut face, ca sa fie corecta procedura...;pus si simplu a crapat....si ganditi-va ca nu era in plin sezon...adica vara....era toamna spre luna octombrie...pe de alta parte....toamna trecuta am adus niste ulm si tot asa niste frasin acasa...l-am despicat in 4, atat ulmul cat si frasinul, am lasat coaja pe el, in schimb nu am mai dat cu aracet la capete, ca eram super obosit, si pana la urma am si uitat sa mai dau cu aracet pe capete, si uite ca nu a crapat deloc...cu toate ca se spune ca e bine sa dai cu aracet la capete sa nu se despice.....asa ca...nu e musai sa fie tot timpu la fel...dar cdredeti-ma, ca de cand cu faza aia cu frasinul, eu nu mai dau coaja jos, decat dupa cateva luni....asta e...adica e aiurea...cand ti se intampla chestia asta e cam nasol...nu prea iti mai vine a doua oara sa faci la fel.....pe viitor am sa mai probez odata...poate am avut doar ghinion.....si intr-adevar, nu sigilasem nici capetele lemnului...adica dadusem si coaja jos, si nici nu dadusem cu aracet la capete...dar sincer nu cred ca asta a fost problema...crapaturile aparusera pe spate...

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by akila » 27 Jun 2009, 19:55

Corect...adica noi venim aici si impartasim fiecare dfin experientele lui...bune rele..etc...tocmai ca celilalti sa-si faca o idee, sau sa stie ca se pot intampla si lucruri nedorite...si fiecare face cum crede de cuviinta...v-am spus ..poate am avut ghinion...haba-r n-am...si mie mare mi-a fost mirarea cand a doua zi am gasit lemnul tot crapat...va dati seama...asta e..nu tot timpu reteta merge la toti...bafta la toti

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by z00mz00m » 05 Aug 2009, 15:02

40 kgf mi se pare enorm. De exemplu, in competitiile de tir olimpic (barbati)se folosesc arcuri recurve cu puteri cuprinse intre 40-48 lbs, ptr. distanta de 90 metri. Puteri cuprinse intre 50-80 lbs sunt intalnite uzual la arcurile compound dar acolo este o alta poveste. Antrenamentul ptr. tir cu arcul se incepe cu arcuri mai slabe, in prima faza fiind prioritara invatarea si perfectionarea tehnicii de tragere cu arcul. De abia dupa ce se stapaneste perfect tehnica se trece la cresterea gradula a puterii arcului. Oricum, in timp, se modifica doi parametri (bineinteles intre niste limite): creste forta arcasului si, surprinzator, creste si lungimea de intindere a arcului. Folosirea unui arc prea puternic la inceput, de obicei duce la formarea unei pozitii defectuoase de tragere cu arcul fapt care atrage dupa sine si limitarea performanteloir ce pot fi atinse si de asemenea poate duce la raniri destul de grave a tragatorului (rupturi musculare, probleme de articulatii).
Scopurile practicarii tirului cu arcul sunt acuratetea, concentrarea, divertismentul si nu practicarea exercitiilor de forta care se fac cu alte mijloace. Cu un arc bine dimensionat si cu o tehnica corecta poti sa tragi sute de sageti pe zi fara dificultati deosebite.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:767
Joined:13 Dec 2012, 17:11
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Re: arc de 40 kgf

Post by dady » 09 Aug 2009, 14:47

oricum o luati sau intelegeti treaba cu diferentele intre arcuri, kilograme, materiale, viteze, bla bla... pina la urma tot sageata din mijlocul tintei (oricare ar fi asta) conteaza!

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:750
Joined:28 Sep 2008, 17:31
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov
Location:Brasov
Contact:

Re: arc de 40 kgf

Post by florinarnaut » 09 Aug 2009, 19:59

dady wrote:oricum o luati sau intelegeti treaba cu diferentele intre arcuri, kilograme, materiale, viteze, bla bla... pina la urma tot sageata din mijlocul tintei (oricare ar fi asta) conteaza!
Salut! Adevarat dar sageata din centrul tintei reprezinta un final (fericit) a unei actiuni de citeva secunde...insa cel care are asemenea reusite are ceva cunostinte in domeniu si ceva ani de experienta...mai mult daca l-e confectioneaza singur,arc,sageti,si alte accesorii etc chiar e de apreciat ! treba cu sageata din centru e doar un lucru bine venit , la traditional m-a refer :)
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

z00mz00m
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: arc de 40 kgf

Post by z00mz00m » 20 Aug 2009, 22:11

se presupune ca toti cei de aici, de pe acest forum, tragem cu arcul din placere. Chestia cu discriminarea, cred ca e relativa, e greu sa concurezi, cu un arc traditional, cu cei care folosesc recurve olimpic si compound. Oricum, si la cluburile din afara tarii am vazut ca sunt competitii separate ptr. traditional. Important e divertismentul, nu? Personal, desi folosesc recurve olimpic si compound, consider ca traditionalul e mai dificil, dar, in acelasi timp iti aduce mai multa satisfactie, e mai "natural", daca mai folosesti si arc si sageti de productie proprie...atunci e senzational. Intentia mea este sa construiesc si eu un arc traditional, deja caut lemn :), si asta dupa ani de recurve olimpic. Fiecare sistem are avantaje si dezavantaje, ideea este ca si in domeniul acesta tehnologia isi spune cuvantul si rezultatele se simt.

Post Reply