din experienta proprie cu alunul (alun fac rost cel mai usor si m-am jucat cu el, am vrut 30kg) si nu se comporta cum trebuie la peste 20 kg. Sub 20 e chiar SUPER! E foarte rapid alunul si bun dar in compresie e slabut, mai ales la forte mari.
Poti face arc si de 100# din alun totusi dar va dezvolta in timp un set imens. E pe paleoplanet prietenul lui Yorick un olandez de vreo 16 ani care a facut multe arcuri din alun, le-a tot dat cu heat-gun si alte cele si a facut din alun de 30kg si apoi a recunoscut ca ia set mare.. nu rezista in compresie la forte mari...
despre alte soiuri depinde cine face (ce experienta are) si ce design alege daca e potrivit pentru soiul de lemn respectiv si bineinteles cat de bine face tilleringul ...
nimic nu e fix, batut in cuie pentru ca si dintr-o padure poti taia 2 frasini si sa se comporte diferit, cu atat mai mult daca sunt pe continente diferite, sau subspecii diferite, sau in ce zone au crescut, umiditate, etc, sunt foarte multi factori aici.
ce ramane e sa experimentezi, testezi, vezi ce poti si ce nu, asculti si ce au facut altii si nu e neaparat nevoie sa fii de acord cu ei, pana la urma asta e experienta sa gresesti tu si sa vezi ce poti sa faci... Ma gandesc cu un zambet cand aud despre cineva (in special Ken) ca e un constructor de arcuri experimentat, deci ma gandesc la cate arcuri a rupt in viata lui (2 le-am vazut rupandu-se cu ochii mei in BG 2008 si 2009)

Asa ca baieti, faceti, experimentati, invatati din greseli si din ce spun si altii si o sa reusiti !!!!
Doar incercati, faceti..
Imi permit sa il citez pe Dl. Avram (Dady's dady)
"Cine vrea sa faca ceva cauta mijloace cine nu vrea sa faca ceva cauta motive"
Succes!!!