Salut...
deja imi ploua in gura
sa va spun ce imi place mie:
3 tipuri:
stilul moldevenesc: adica slanina tinuta cu sare (nu saramura) si condimente 3 zile apoi afumata o zi intreaba la lemn de fag pt temperatura si putregai de fag si mar pentru fum si la sfarsit niste crengi tinere de brad pentru aroma.
stilul saramura: se ia slanina obtinuta mai sus si se pune intrun borcan cu saramura fiarta si se lasa pana se umfla soricul si ea devine foarte moale si buna; eu o prefer asa cum e, nu o mai desarez
stilul ardelenesc: slanina condimenta se pune la saramura exact 7 zile apoi se afuma 7 zile consecutiv. Ei aici intervine reteta fiecaruia si din cate am auzit unii o afuma 7 zile consecutiv intro afumatoare, lasand noaptea foc mai domol doar pt fum sa o patrunda si ziua foc mai puternic pt temperatura, altii opresc focul noaptea si il pornesc a doua zi.
Chiar as putea intreba pe aceasta cale pe cineva din ardeal... cum o prepara....
Si de mancat... oricum... numai sa fie ceapa, branza
O reteta f buna de mancat slanina este sa se taie cuburi de 1 cm astfel incat sa se tina in soric. Apoi se pune intro tepusa, si deasupra jarului... ea incepe sa se topeasca si curge slanina topita. se ia o bucata de paine preferabil coaja si se scurge acea slanina topita.
se tine pe jar slanina pana cand se inegreste soricul
dupa care se mananca painea cu slanina topita si cu slanina taiata de pe soric. apoi se mananca soricul.
Pofta buna
