Turkish Flight Arrows

Munca mea...
Post Reply
dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34
Turkish Flight Arrows

Post by dady » 04 Dec 2009, 10:52

Salutare, de cateva zile am vb cu Marius(Vreascu) si ne-am horatat sa facem cate o sageata de flight dupa modelul turcesc, in primul rand pt a vedea ce performante putem scoate cu materialele ce le avem si in al 2-lea rand pt ca cel putin mie imi place cum arata. m-au surprins foarte mult dimensiunile si forma fusiforma, nockul care e "atasat", varful destul de subtire si scurt, toate partile erau parca de la cu totu altceva decat o sageata. Am incercat sa respect cat mai mult posibil valorile dimensiunilor ce le-am gasit, modificarea majora facuta e ca in loc de 62cm am facut la 67cm, asta a dus la ingtosarea batului de la 7.6 la 7.8 si zona cea mai subtire de la nock e mai groasa cu aproape 1mm. nickul format din 2 bucati atasate pe shaft, e matisat cu tendon si pt ca nu am avut clei de nici un fel am lopit cu rasina epoxy. varful e din corn de vaca, rotunjit la 4mm, insertia e de 1cm iar partea de afara e de 8mm. penele sunt de curcan, lungime 4,7mm si 9mm latime. ar fi trebuit sa inceapa imediat de la gaura nockului dar le-am pus mai eparte cu 3mm pt a avea luc sa tin cat de cat sageata. penele sunt asezate altfel decat cum folosim noi, o pana e in prelungirea santului de la nock(deci nu perpendicular pe sant cum folosim de obicei) iar celelalte la 120 grade. iar rezultatul e asta:

shaftul la inceput si bucatile de corn din care urma sa fac varful
Image

shaftul deja fusiform si zona de nock
Image
Image

varful
Image

limbile nockului in lucru, taiat lemnu perpendicular pe fibra pt a avea o rezistenta mai mare
Image

nockul lipit apoi matisat cu tendon
Image
Image

penele ce urmau lipite, nu inainte de pictarea shaftului
Image
Image

varful la final, am matisat cat mai fin cu tendon si partea de la varf
Image

sageata terminata
Image
Image

sper ca in weekend sa le putem testa

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Iasi
judet:Iasi
Varsta:35

Re: Turkish Flight Arrows

Post by Vreascu » 04 Dec 2009, 11:20

Salutare...
...Andrei a spus "povestea" acu' eu ...in spiritul ultimelor zile pe forum...vin cu "a mea e mai mare si mai groasa" :))
Sageata pe care am facut-o eu saptamana asta are fix 28 inch ...71 cm, in ideea ca am sa o trag si eu si Akila. Alte dimensiuni...cel mai mare diametru e de 8,8mm un pic mai in spate de centrul geometric al sagetii...inainte de farful de os are 4 mm iar la nock are 5,5 mm. Nockul e facut prin adaugarea a doua placute de mesteacan lipite cu superbond si matisat cu matase. Penele le-am pozitionat "clasic" pentru a putea trage normal cu ea. Ele, penele, sunt de curcan si au 4,5 cm lungime si 1cm inaltime.
Greutatea finala e de 19 grame...asta in situatia in care batul de 10 mm diametru de 71cm lungime de la care am plecat avea 39 grame.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Daca tine vremea, maine sau duminica am sa vad cum zboara.

Mi-a placut lucru la o sageata de asta asa ca voi mai incerca una ...mai aproape ca dimensiuni de original.

claudiu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by claudiu » 04 Dec 2009, 11:30

superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
@-) =p~

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by andreih » 04 Dec 2009, 13:18

se vede mana de artist la ambele...
combinatia de culori mai ales la cea a lui marius e de-a dreptul bestiala...
si varful de os... impresionant!!!
FELICITARI!

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 05 Dec 2009, 17:54

Salut ...sambata a fost vreme buna, fara vant, numa bun de testat sageata...Concluzia este ca mai trebuie lucrat la acest fel de sageata. Cu arcul din bambus care arunca sageti de 10gr/lbs la 172 m, aceasta sageata a mers 193m la un 5,9gr/lbs. Dar a zburat foarte haotic de fiecare data cand am tras...Pana la urma s-a fisurat la 5 cm de varf dupa un impact cu solul nu tocmai normal. Inca nu imi este foarte clar cum ar trebui sa zboare o sageata care are centrul de greutate mai in spate fata de centrul geometric...Mai cioplim...mai facem teste...

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 05 Dec 2009, 22:24

eu o sa testez maine, am vb cu Marius si ne-am dat amandoi cu parerea de la ce ar putea fi miscarea sagetii neliniara... de la pene, forma, lemn, release... toate variabilele, urmeaza sa mai testam, sunt foarte curios daca si eu o sa patesc le fel. intre timp am mai mesterit una, cam cu 4-5grame mai usoara, mai scurta (64cm) si mai subtire, de data asta, inspirat de Marius am facut altfel varful. nockul l-am facut direct in shaft, nu cred sa fie o diferenta mare, doar mai putin de lucru:D. cam asta a iesit:

shaftu
Image
Image

nockul in lucru
Image
Image
Image
Image

varful din corn (cu rasina pe el)
Image
Image
Image
Image

cresting, pene si gata
Image
Image
Image
Image
Image

dady
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by dady » 07 Dec 2009, 14:35

saltare, rezultate nesatisfacatoare cu sagetile turcesti ce le-am facut, undeva intre 130-150m(masurat cu pasul, am legat de ghete o sfoara de 1m si asa am masurat) ambele, foarte aproape una de alta. am mers si in funcltie de sageata de bambus sca am facuto pt flight cu care am tras undeva la 170-180m, ieri a mers dupa masuratoarea facuta cu pasu cam 155-160, iar astealalte 2 cam cu 10-15m mai in spate. poate fi si de la lungimea lor care e mai mica decat fulldraw, nu stiu, oricum ma asteptam la mai mult. partea buna e ca au zburat destul de drept, fara sa dea din coada, am incercat si cu release asiatic si au fost cam la fel rezultatele. cand voi aduna mai multe informatii despre constructia acestor sagetii poate voi mai incerca. una din ele am pierdut-o :(, cred ca a mers vun km jumate si nu am mai gasito :)), nu, a mers intrun copac, am auzit cu a livit crengile dar nu am mai gasit-o, o fi ramas implantata cred. o sa pun deseara si distantele exacte, ca-s la birou si nu le am.

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 09 Dec 2009, 00:20

Salutare...am schimbat penele la aceasta prima sageata "turceasca" ..sper sa se schimbe ceva in bine in zborul ei. Deasemenea am masurat spinul acestei sageti si a iesit cam potrivit pentru un arc de 37-38livre...deci sageata e un pic cam prea elastica.
Asa ca am mai facut una...aceasta are 72 cm in loc de 71 ... are diametrul maxim de 8,5 mm ...diametrul la varf este de 4,5mm si diametrul la nock de 5,5mm. Dupa cioplire si slefuire am calit la aragaz shaftul asa ca spinul final al sagetii este potrivit pentru un arc de 46-47 livre (perfect pentru arcul cu bambus). Sageata are la final 18g.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Abia astept sa le testez pe ambele...

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 09 Dec 2009, 17:51

Salut....vreau sa va spun ca sagetile astea sunt niste bijuterii....ti-e si mila sa tragi cu ele...la cat e de munca la una de genu asta....in realitate arata pur si simplu superb.....felicitari amandurora pentru asa niste sageti frumoase... =D>

JohnTheRipper
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by JohnTheRipper » 08 Jan 2010, 22:55

Felicitari, foarte faine sagetile! =D> Daca imi permiteti sa va dau niste sfaturi: forma fusiforma este pentru a da sagetii o greutate cat mai mica, dar in acelasi timp sa pastreze un spin cat mai rigid posibil. Asa ca, incercati si alte tipuri de lemn, si vedeti si care e cea mai rigida parte a sagetii. Cu cat sageata se stabilizeaza mai repede in zobr (din punct de vedere al paradoxului arcasului) cu atat mai putin va fi franata de pene si de propriul shaft, care se deplaseaza in lateral si in consecinta suprafata de frecare cu aerul este mult mult mai mare. Cat despre pene, acestea ar trebui puse cat se poate de paralel cu shaftul, fara nici un pic de helix sau offset, altfel ar creste rezistenta la aer a sagetii. Turcii foloseau mai demult hartia de pergament pentru fletching, si dadea rezultate foarte bune. Cat despre orientarea lor, acestea ar trebui puse cum a zis dady la inceput, altfel se pierde multa viteza dupa plecarea din arc deoarece, dupa cum stiti, sageata pleaca un pic intr-o parte, iar penele o franeaza pana se stabilizeaza. Sper sa nu luati in nume de rau sfaturile, eu v-am zis doar ce faceau turcii si aveau rezultate excelente.
Toate cele bune,
Ionut.

Post Reply